ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, όπως Τραμπ: «Κατασκεύασμα» η κλιματική αλλαγή!

p1010098
Ηλέκτρα Κλείτσα

 

Από τον Τραμπ το περιμέναμε… Γιατί αν η δουλειά σου είναι να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών ενέργειας, είναι λογικό να πλασάρεις τη θεωρία ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Αν μάλιστα διαθέτεις και μια δόση «πουλάω τρέλα», ανάμικτη με κυνισμό και τσαμπουκά, αν ταυτόχρονα είσαι και πλανητάρχης, τότε μπορείς να βγαίνεις και να λες:

«Κάνει κρύο και χιονίζει στη Νέα Υόρκη, χρειαζόμαστε την υπερθέρμανση του πλανήτη».

genop-klima-708

Τι κάνεις όμως αν είσαι ένα μεγάλο συνδικάτο, που θεωρητικά τουλάχιστον, υπάρχει για να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών και των καταπιεσμένων; Δικαιούσαι να διαιωνίζεις το ίδιο παραμύθι, απλά και μόνο επειδή ο κλάδος που εκπροσωπείς έχει σχέση με τα ορυκτά καύσιμα; Δικαιούσαι να βάζεις το –βραχυπρόθεσμο– συμφέρον των εργαζομένων που εκπροσωπείς πάνω από το συμφέρον συνολικά των εργαζομένων, της κοινωνίας και της ίδιας της επιβίωσης του πλανήτη η οποία απειλείται από τη δίψα των πολυεθνικών για κέρδη;

Ο λόγος βέβαια για τη ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ, που με μία ξεδιάντροπη ανακοίνωση της παρέχει πλήρη υποστήριξη στις θέσεις του Τραμπ για την περιβαλλοντική αλλαγή «εξηγώντας» ότι πολύ σωστά οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

«Κατασκεύασμα των συμφερόντων» η κλιματική αλλαγή…

Αναφέρει, συγκεκριμένα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: 

Θα ήταν αφέλεια να σκεφθεί κάποιος ότι η κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ είναι ατυχής ή τυχαία ή άστοχη ή άτοπη. Μάλλον το αντίθετο. Και στοχευμένη είναι και καθόλου τυχαία και μάλλον είναι ένα βήμα στο οποίο θα προστεθούν πολλά ακόμα βήματα και που όσο περνούν τα χρόνια, τόσο θα έρχονται να αποδείξουν ότι οι υποψίες και οι αρχικές εκτιμήσεις για την καλοστημένη μηχανή της κλιματικής αλλαγής και την απάτη των μεγάλων συμφερόντων στις πλάτες των περισσότερο αδυνάτων, έχουν ισχυρή βάση και μία πολύ δυνατή δόση αντικειμενικότητας.

Η κλιματική αλλαγή λοιπόν, είναι «καλοστημένη μηχανή» και «απάτη των μεγάλων συμφερόντων»!

Οι πετρελαιοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όλοι όσοι εδώ και δεκαετίες ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα και έχουν καταφέρει να αυξήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη κοντά στον ένα βαθμό Κελσίου από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, δεν ευθύνονται για τίποτα! Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή! Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει και ο Τραμπ και ξεσκέπασε τα «συμφέροντα» που την επινόησαν!

Αλήθεια, ποια συμφέροντα έχουν κατασκευάσει την «απάτη» της κλιματικής αλλαγής; Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι υπάρχουν συμφέροντα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τι μεγέθη εκπροσωπούν απέναντι στα συμφέροντα των πολυεθνικών που επιμένουν στα ορυκτά καύσιμα;

Αν ήταν αλήθεια, οι ΗΠΑ θα παρέμεναν…

Ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μία υπερδύναμη, οι ΗΠΑ (ένα από τα κράτη και συγκεκριμένα το δεύτερο κράτος με τους πιο υψηλούς ρύπους) αφήνουν τα υπόλοιπα 195 έθνη να συνεχίσουν το κοινό σχέδιο δράσης, που «εμπνεύστηκαν» κάποιοι προκειμένου να …επιτύχουν το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων.

Αλήθεια, μετά από την εξέλιξη αυτή, ποιο μπορεί να είναι το προφανές: α) ότι πίσω από τον μύθο της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένες βιομηχανίες που προωθούν φιλοσοφίες, εκστρατείες, «λογικές» και προπαγανδίζουν υπέρ της κλιματικής αλλαγής, με προφανή στόχο να αποκομίσουν κέρδη ή β) το ότι μία υπερδύναμη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορεί να αδιαφορεί τόσο πολύ για το μέλλον και να είναι τόσο «αναίσθητη» αδιαφορώντας για κάτι δήθεν «τόσο τραγικό» όσο το «κατασκεύασμα» της κλιματικής αλλαγής;

Το επιχείρημα της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ μόνο σε ανόητους μπορεί να απευθύνεται. Είτε υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία που επιχειρεί να βάλει τέλος στα ορυκτά καύσιμα, είτε μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ είναι αναίσθητη και αδιάφορη για το μέλλον… Και επειδή στο δεύτερο είναι αδύνατο, ισχύει το πρώτο!

Λες και η υπερδύναμη, όλες τις τελευταίες δεκαετίες, μας αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία πόσο πολύ νοιάζεται για το μέλλον, πόσο «ευαίσθητη» είναι, πόσο φροντίζει για το καλό της ανθρωπότητας, μακριά από συμφέροντα και συνωμοσίες! Λες και ο μόνος… σοβαρός εκπρόσωπος των συμφερόντων της υπερδύναμης σε σχέση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ είναι… ποιος; Ο Τράμπ.

Με τους εργαζόμενους ή με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων;

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει αυτονόητο, ότι η δουλειά ενός συνδικάτου στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, πέρα από το να διεκδικεί αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, θα ήταν να φροντίζει για την υγεία των εργαζομένων που εκπροσωπεί, αλλά και για την υγεία των κατοίκων των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Σε έναν κόσμο όπου θα επικρατούσε στοιχειώδης λογική, η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι η πρώτη που θα απαιτούσε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μετατροπή των εργοστασίων καύσης λιγνίτη σε μονάδες παραγωγής «καθαρού» ηλεκτρικού ρεύματος, με διατήρηση βέβαια των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.

Σε τελική ανάλυση, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της ΔΕΗ, αλλά και οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών που υφίστανται πρώτοι τα δραματικά αποτελέσματα της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην υγεία τους.

Αν είναι «υπερβολή» να ζητάει κανείς από τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ να επανέλθει στον κόσμο της κοινής λογικής, της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιστημονικών μελετών για την κλιματική αλλαγή, του ενδιαφέροντος για το μέλλον του πλανήτη, τουλάχιστον ας σκεφτεί το μέλλον των εργαζομένων που εκπροσωπεί…

Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο δικαιολογεί και παρέχει άλλοθι στον ανεκδιήγητο από κάθε άποψη πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά μπαίνει και η ίδια στην υπεράσπιση των μεγάλων συμφερόντων: αυτών των πολυεθνικών ορυκτών καυσίμων, που δεν επινόησαν, αλλά δημιούργησαν την κλιματική αλλαγή, με όλες τις δραματικές της επιπτώσεις.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής