Γενική Απεργία στη Μούρθια: Η υπερταχεία, η διαφθορά, και η καταστολή

Μπορεί αυτό το διάστημα τα μάτια όλου του κόσμου να είναι στραμμένα προς την Καταλονία, όμως φαίνεται πως υπάρχει και ένα άλλο ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση Ραχόι, στην περιοχή της Μούρθια.

Ο λόγος είναι οι υπέργειες γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας (AVE) που κατασκευάζονται στην πόλη και ιδιαίτερα το τείχος ασφαλείας που τις συνοδεύει, το οποίο θα την κόβει στη μέση, αφήνοντας το νότιο τμήμα της χωρίς πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες απαραίτητες υπηρεσίες.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι με αυτό το έργο, είναι ότι έχει οδηγήσει στην εδώ και χρόνια εγκατάλειψη των τοπικών σιδηροδρομικών δικτύων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε, ότι το δίκτυο των τοπικών σιδηροδρόμων δεν έχει εξηλεκτριστεί, με αποτέλεσμα τα περισσότερα δρομολόγια να εκτελούνται από μηχανές ντήζελ, πολλές από τις οποίες είναι έως και 40 χρόνων!

Από τις αρχές του Φθινοπώρου, οι κάτοικοι έχουν δείξει ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από τις 12 Σεπτεμβρίου, με μαζικές καταλήψεις σιδηροδρομικών γραμμών και δρόμων, όπου συμμετέχουν χιλιάδες κάτοικοι, από όλες τις περιοχές της πόλης.

Παράλληλα το κίνημα προετοιμάζεται για την τοπική Γενική Απεργία που έχει καλεστεί για τις 18 Οκτώβρη, ενάντια στην κατασκευή των γραμμών και του τείχους που θα «διχοτομήσει» την πόλη.

Άγρια καταστολή

Σε αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις, η μόνη απάντηση που δίνει η κυβέρνηση Ραχόι, είναι η ίδια απάντηση που δίνει και στο αίτημα των Καταλανών να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους: άγρια καταστολή και αστυνομική βία.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο υπουργός Ανάπτυξης, Inigo de la Serna επισκεπτόταν τη Μούρθια, έγιναν οι πιο άγριες επιθέσεις της αστυνομίας στους διαδηλωτές, που κατέληξαν σε πολλούς τραυματισμούς. Ο ίδιος ο υπουργός, έδωσε οδηγίες στην τοπική κυβέρνηση της Μούρθια, ότι κάθε κατάληψη των γραμμών του τραίνου θα πρέπει να καταστέλλεται.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των ΜΜΕ ισχυρίζεται ότι οι διαδηλωτές της Μούρθια δεν είναι «τίποτα άλλο παρά αριστεριστές».

Οι «χρυσές» ράγες

Το πρόβλημα της υπερταχείας δεν είναι καινούριο. Αυτή τη στιγμή όμως, παρατηρείται μια μεγάλη βιασύνη για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι θα φέρει μεγάλα κέρδη σε πολύ λίγους.

Κάθε έργο κατασκευής γραμμών υπερταχείας, αποφέρει τεράστια ποσά στις κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ παράλληλα γεμίζει τις τσέπες επιχειρηματιών και πολιτικών, τόσο με νόμιμα, όσο και με… άλλα μέσα.

Στην περίπτωση της Μούρθια, η εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει την επιχείρηση «Cesar», με την οποία διερευνάται η υπόθεση των προσαυξήσεων στο κόστος και των παραποιημένων παραστατικών, από τις εταιρείες που κατασκευάζουν το τμήμα της γραμμής AVE ανάμεσα στο Crevillent και τη Μούρθια. Ανάμεσα σε αυτούς που ερευνώνται από την εισαγγελία, βρίσκονται δεκάδες επιχειρηματίες.

Η Καμπάνια για την Υπογειοποίηση των γραμμών

Το αρχικό σχέδιο που υποβλήθηκε, προέβλεπε ότι οι γραμμές AVE θα ήταν υπόγειες και ότι ο σταθμός της πόλης της Μούρθια θα υπογειοποιούταν επίσης, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τις τοπικές γραμμές, όσο και τα τραίνα υψηλής ταχύτητας. Όμως στην πορεία, το σχέδιο εγκαταλείφτηκε και προκρίθηκε η χρήση του σταθμού ως έχει από το δίκτυο της υπερταχείας (με την κατάληψη μιας σειράς από τις υπάρχουσες αποβάθρες του σταθμού και την απομόνωση τους από το υπόλοιπο δίκτυο μέσω του τείχους).

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν παλεύουν μόνο για να εμποδίσουν την παράδοση των αποβαθρών στα τραίνα AVE και για την υπογειοποίηση των γραμμών, αλλά και για τη δημιουργία ενός εκτενούς, αποτελεσματικού, φτηνού συστήματος μεταφορών στην περιοχή, που να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες, σε όλες τις περιοχές της πόλης.

Στις 18 Οκτώβρη, τοπικές συλλογικότητες, όπως η «Πλατφόρμα για την Υπογειοποίηση», φορείς και εργατικές ενώσεις καλούν σε τοπική Γενική Απεργία, με βασικό αίτημα τον τερματισμό των καταστροφικών έργων και την υπογειοποίηση του σταθμού της περιοχής και των σιδηροδρομικών γραμμών. Η «Izquierda Revolucionaria» («Επαναστατική Αριστερά» − αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Ισπανία) καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, ενώ η «Ένωση Μαθητών – Σπουδαστών» καλεί τα νεολαιίστικα στρώματα της περιοχής να πάρουν ενεργά μέρος τόσο στις απεργιακές, όσο και στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις που θα καλεστούν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα