Γενική Απεργία διαρκείας στη Νιγηρία από χτες 18 Μάη

Ρεπορτάζ από το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα
(τμήμα της
CWI στη Νιγηρία)

 

Χθές, 18/5, τα εργατικά συνδικάτα της Νιγηρίας εξήγγειλαν γενική απεργία διαρκείας ενάντια στις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης στο βιοτικό επίπεδο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

DSM general strike 16

Η αφορμή ήταν η αύξηση κατά 67%(!) στις τιμές των καυσίμων την ίδια ώρα που εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις στην αγορά καυσίμων, που έχουν ήδη μετατρέψει την καθημερινότητα των εργαζομένων σε μια διαρκή ταλαιπωρία.

Παράλληλα με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση κατά 45% στα πάγια των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τη μεγάλη άνοδο στο κόστος ειδών καθημερινής ανάγκης, όπως ο ρουχισμός, τα τρόφιμα, οι μεταρφορές, κ.α.

Σημαντικές αυξήσεις έχουν γίνει και στην τιμή της κηροζίνης, που η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού χρησιμοποιεί καθημερινά για το μαγείρεμμα.

Έτσι, τα πιο φτωχά στρώματα των εργαζομένων, που ήδη ζούσαν σε συνθήκες  εξαθλίωσης, θα αντιμετωπίσουν ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Πολλές φτωχές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του υποσιτισμού, με δεδομένο ότι ο βασικός μισθός στη Νιγηρία είναι 31 ευρώ.

Η κυβέρνηση πέρασε στην επίθεση εκμεταλλευόμενη το διχασμό που επικρατεί ανάμεσα στα συνδικάτα. Σε πολλά από αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν αυταπάτες για τον πρόεδρο Μπουχάρι, που πήρε την εξουσία ένα χρόνο πριν, με υποσχέσεις ότι θα μεταμορφώσει ολοκληρωτικά την κατάσταση στη χώρα, προς όφελος των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, η κυβέρνηση ποντάρει στη μεγάλη καχυποψία της κοινωνίας απέναντι στις γραφειοκρατικές ηγεσίες των συνδικάτων.

Παρόλα αυτά, η οργή της κοινωνίας απέναντι στη βιαιότητα της νέας επίθεσης ανάγκασε αυτές τις ηγεσίες να καλέσουν γενική απεργία διαρκείας. Μια απεργία όμως, που για να έχει αποτελέσματα απαιτεί αποφασιστικότητα, επιμονή και σχέδιο δράσης μέχρι την τελική νίκη. Απαιτούνται επίσης μαχητικές διεκδικήσεις, ανάμεσα στις οποίες και το πέρασμα του τομέα της ενέργειας και των καυσίμων στα χέρια της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ενώσεων καταναλωτών, κ.α.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα