Γαλλία: Προς 24ωρη Γενική Απεργία

Του Karl Debbaut, Gauche Revolutionnaire – γαλλικό τμήμα της CWI

Οι τρεις βασικές γαλλικές συνομοσπονδίες εργαζομένων, η CFTC (Γαλλική Συνομοσπονδία Χριστιανών Εργαζομένων), η CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας) και η FO (Εργατική Δύναμη) έχουν καλέσει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε απεργία την Τρίτη στις 10 Μαρτίου.

Τα συνδικάτα των δασκάλων, των εργαζομένων στα ταχυδρομεία, στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, των σιδηροδρομικών και των δημόσιων υπαλλήλων έχουν επίσημα καλέσει για 24ωρη γενική απεργία και φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν και πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μαθητών τους καλούν επίσης να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Νεοφιλελεύθερα μέτρα

Από την πρώτη στιγμή που η δεξιά κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία κινήθηκε γρήγορα για να επιβάλει σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα. Οι αντεργατικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό το 2003 προκάλεσαν μια τεράστια κινητοποίηση της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας, αλλά τελικά, ο πρωθυπουργός Ραφαρέν και η κυβέρνηση του σώθηκαν χάρις στην απροθυμία των ηγεσιών των συνδικάτων να καλέσουν την κρίσιμη στιγμή μια Γενική Απεργία. Το γεγονός όμως ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό πέρασαν, άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά από άλλες αντιμεταρρυθμίσεις.

Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει την μεγάλη της επίθεση προωθώντας αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, καταργώντας ουσιαστικά το 35ωρο και ετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως τα ταχυδρομεία και τους σιδηροδρόμους.

Μαζικές κινητοποιήσεις

Οι καθηγητές και οι μαθητές βρίσκονται στην πρωτοπορία των κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης. Απέργησαν επανειλημμένα ενάντια στις προτάσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν να προσαρμόσουν τα σχολεία στις ανάγκες των εργοδοτών και να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών που θάχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Επίσης, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του 35ωρου.

Όλοι μαζί

Οι σύντροφοι της Gauche Revolutionnaire, του τμήματος της CWI στην Γαλλία, προτείνουν πως το επόμενο βήμα του κινήματος ενάντια στην κυβέρνηση Ραφαρέν πρέπει νάναι μια 24ωρη Γενική Απεργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί. Γιατί μόνο ένας συντονισμένος αγώνας μπορεί να σταματήσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης.

Οι κινητοποιήσεις της γαλλικής εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό θα αποτελέσουν για μια ακόμα φορά έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα