Του Νίκου Κοκκάλη
Τις τελευταίες μέρες ολόκληρη η Γαλλία συγκλονίζεται από δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις. Στην πρωτοπορία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι και ο αγρότες της Βόρειας και της Νοτιοανατολικής χώρας.
Οι αποκλεισμοί δρόμων είναι στην ημερήσια διάταξη. Την περασμένη εβδομάδα κτηνοτρόφοι έκλεισαν δρόμους στην Κοιλάδα του Λίγηρα και απέκλεισαν το δρόμο για το Mont Saint Michelle, δύο από τις κυριότερες τουριστικές περιοχές της χώρας. Πολλά μπλόκα έγιναν και στις εθνικές οδούς γύρω από τη Λυών, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πόλης. Επιπλέον, σημαντικές είναι οι δυσχέρειες στη μετακίνηση από Βορρά προς Νότο λόγω των μπλόκων στις εθνικές οδούς, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ανάμεσα σε άλλα όμως, οι Γάλλοι αγρότες έχουν οργανώσει και ευφάνταστες «επιθέσεις» σε κυβερνητικά κτίρια, χρησιμοποιώντας τόνους κοπριάς ή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Οι κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της απορρύθμισης του αγροτικού τομέα όλα τα τελευταία χρόνια. Οι Γάλλοι αγρότες δεν είναι «ανταγωνιστικοί» απέναντι στους «φτηνότερους» Γερμανούς και Ισπανούς συναδέλφους τους. Οι εξαγωγές της Γαλλίας (που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ) έχουν πέσει πάρα πολύ, ενώ όσον αφορά την εσωτερική αγορά, οι αγρότες αναγκάζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε σούπερ μάρκετ και άλλους μεσάζοντες σε τιμές πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα τους να έχουν μειωθεί δραματικά.
Επιπλέον, το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα που ακολούθησε τις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Έτσι σήμερα, 20.000 αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ 12.000 από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Μετά από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση προσήλθε σε διαπραγματεύσεις με τις αγροτικές ενώσεις, ζητώντας παράλληλα από τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να… αυξήσουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων (και άρα να μετακυλήσουν το κόστος στον καταναλωτή). Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει επίσης συμφωνίες εξαγωγών αγροτικών προϊόντων με χώρες της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) έκτακτες επιδοτήσεις, διαγραφή μέρους των χρεών των αγροτών, αλλά και ευκολίες πληρωμής σε φόρους. Αυτή η πρόταση απορρίφτηκε από τους αντιπροσώπους των αγροτών, αφού όπως εκτιμούν δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Τόσο το ζήτημα των αγροτικών εισοδημάτων, όσο και αυτό της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να λυθεί οριστικά στα πλαίσια του σάπιου συστήματος του κέρδους. Όσο μια χούφτα πολυεθνικές ελέγχουν την παραγωγή, τη διακίνηση και τις τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο οι μικροί παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές θα πληρώνουν το κόστος.