Μετά από την τεράστια πίεση που ένιωσε η γαλλική κυβέρνηση, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, με εντολή του Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η αύξηση στον φόρο καυσίμων αναστέλλεται! Μάλιστα, προχώρησε ακόμη περισσότερο, αφού παράλληλα αναστέλλονται οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο!
Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη του κινήματος, που ξεκίνησε ενάντια σε αυτήν την αύξηση, αλλά σύντομα υιοθέτησε και άλλα αιτήματα αμφισβήτησης της κυβέρνησης και των πολιτικών που εφαρμόζει!
Το ιστορικό
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Νοέμβρη, μετά από κάλεσμα στα social media και πήρε το όνομα του από τα κίτρινα γιλέκα που υποχρεούνται όλοι οι οδηγοί να έχουν στα αυτοκίνητά τους. Χιλιάδες κόσμου έκλεισε τους δρόμους στην Γαλλία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σηκώσανε τις μπάρες των διοδίων ώστε ο κόσμος να διέρχεται δωρεάν.
Το Σάββατο 1 Δεκέμβρη, οι πορείες δέχτηκαν την άγρια καταστολή της αστυνομίας με περισσότερους από 240 ανθρώπους να τραυματίζονται και με πάνω από 350 να συλλαμβάνονται. Αν η Κυβέρνηση ήλπιζε πως με αυτόν τον τρόπο θα αποδυναμώσει το κίνημα, έκανε μεγάλο λάθος, αφού τα γεγονότα του Σαββάτου αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για τον φόρο –και όχι μόνο– του Μακρόν.
Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα όμως, υπήρξε μόνο η αφορμή, αφού η γαλλική κοινωνία «σιγόβραζε» εδώ και καιρό. Τα τελευταία χρόνια, οι νόμοι λιτότητας που εφαρμόζονται έχουν «γονατίσει» οικονομικά τους εργαζόμενους Γάλλους και έχει μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
Από την κρίση του 2008 ο αριθμός των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο, ενώ η φορολογική πολιτική του Μακρόν έχει μειώσει κατά 1% το εισόδημα του φτωχότερου 22% των Γάλλων ενώ έχει αυξήσει κατά 6% το εισόδημα του πλουσιότερου 1%.
Την ίδια ώρα, ο φόρος που σχεδίαζε να εφαρμόσει από 1 Γενάρη ο Μακρόν θα σήμαινε μια επιπλέον επιβάρυνση για τους Γάλλους (που δεν θα ήταν όμως η πρώτη): το κόστος του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% τους τελευταίους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1,51 ευρώ ανά λίτρο.
Έτσι, το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» μετατράπηκε σύντομα σε εξέγερση ενάντια στις πολιτικές της γαλλικής κυβέρνησης και στην αμφισβήτηση της.
Τα αιτήματα για να παραιτηθεί ο Μακρόν και για «προώθηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας» με τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της χώρας εντάχθηκαν στα αιτήματα του κινήματος ενάντια στην φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς, την υπερφορολόγηση κοκ. Την ίδια ώρα, τα «κίτρινα γιλέκα» αποκτήσανε την αποδοχή της γαλλικής κοινωνίας με το 70% να συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις και την δημοτικότητα του Μακρόν να καταποντίζεται στο 26%!
Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τις τελευταίες μέρες είναι το «πολιτικό προφίλ» όσων κατέβηκαν στους δρόμους, αφού το κίνημα είχε χαρακτηριστικά αυθορμητισμού με τα συνδικάτα και τις αριστερές οργανώσεις να μην παίζουν ηγετικό ρόλο σε αυτό. Μετά από τις συγκρούσεις της Αστυνομίας με τους διαδηλωτές το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και τις υλικές καταστροφές, τα ΜΜΕ και η Κυβέρνηση, προσπάθησαν να ρίξουν «λάσπη» στο κίνημα λέγοντας ότι καθοδηγείται είτε από τους ακροδεξιούς της Λεπέν, είτε από τους αριστερούς του Μελανσόν.
Όπως έχουμε δει και στην Ελλάδα με το κίνημα των «Αγανακτισμένων» η απουσία των συνδικάτων και της Αριστεράς, η έλλειψη πρωτοβουλιών από μεριάς τους, μπορούν να οδηγήσουν σε αυθόρμητα κινήματα που θα είναι επιφυλακτικά απέναντι στην οργανωμένη πάλη. Ταυτόχρονα, όταν μιλάμε για μαζικά κινήματα, είναι δεδομένο ότι δεν συμμετέχουν μόνο όσοι ανήκουν σε συγκεκριμένη ιδεολογία, ακριβώς για αυτό είναι και μαζικά! Το πώς θα κινηθούν από εκεί και πέρα, όμως, αν θα πάρουν πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, αν θα απειλήσουν τελικά το ίδιο το σύστημα, έχει να κάνει με τον ρόλο που θα παίξει η Αριστερά.
Ο ρόλος της (πραγματικής) Αριστεράς, αυτής που θέλει να αλλάξει την κοινωνία είναι να εμπλακεί σ’ αυτά τα κινήματα, να τα μπολιάσει με ένα πρόγραμμα επαναστατικής πολιτικής ανατροπής, στηριγμένο σε λαϊκές επιτροπές βάσης, με στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και μια κοινωνία στηριγμένη στην εργατική δημοκρατία, μια κοινωνία σοσιαλιστική με την πραγματική έννοια του όρου κι όχι με την έννοια που της δίνει το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ.
Η αναστολή στις αυξήσεις, θα έχει διάρκεια 6 μηνών και αποτελεί την πρώτη και σημαντική νίκη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων». Το νέο στοίχημα για το κίνημα είναι καταρχήν να αναγκάσει τον Μακρόν να πάρει πίσω μία και καλή την αύξηση του φόρου, αλλά ταυτόχρονα να αποκτήσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά ώστε πέρα από το αίτημα «κάτω η κυβέρνηση» να έχει και απάντηση για το ποιος θέλει να την αντικαταστήσει.