Γαλλία: νέα ρατσιστική επίθεση Σαρκοζί

Η Γαλλική Γερουσία ψήφισε τελικά το νέο νόμο για τη μετανάστευση που κατέθεσε ο Ν. Σαρκοζί. Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το δικαίωμα των παράνομων μεταναστών να πάρουν την υπηκοότητα μετά από 10 χρόνια παραμονής στη χώρα, δημιουργεί εμπόδια στους μεικτούς γάμους και δυσκολεύει πολύ την εγκατάσταση των ανειδίκευτων εργατών στη χώρα.

Οι μετανάστες που θέλουν να μπουν στη χώρα θα υποχρεούνται να υπογράψουν συμβόλαιο (!) σύμφωνα με το οποίο θα μάθουν γαλλικά και θα σέβονται τις αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, αν κάποιος μετανάστης θέλει να φέρει στη Γαλλία την οικογένειά του θα πρέπει να κερδίζει τουλάχιστον 1.200 ευρώ μηνιαίως και να ζει ήδη 18 μήνες στη χώρα.

Ο νόμος ψηφίστηκε με 196 ψήφους υπέρ και 127 κατά (Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό κόμμα) και ο Σαρκοζί περήφανος για την επιτυχία του δήλωσε πως η νέα μεταναστευτική πολιτική θα φέρει τη Γαλλία σε εναρμόνιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες…

Επιπλέον όμως ο Σαρκοζί έχει βάλει στόχο την απέλαση 25.000 μεταναστών μέχρι το τέλος του 2006. Από καιρό είχε ανακοινώσει πως οι παράνομοι μετανάστες θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 30 Ιουνίου (ευγενική παραχώρηση για να τελειώσουν τα παιδιά τους τη σχολική χρονιά…).

Τα γαλλικά σχολεία δεν απαιτούν κάρτα παραμονής για να εγγράψουν μαθητές και αυτή τη στιγμή τα παιδιά των μεταναστών χωρίς χαρτιά που φοιτούν σε γαλλικά σχολεία υπολογίζονται σε 50 έως 100 χιλιάδες. Τις τελευταίες εβδομάδες λοιπόν μαζί με τις απελάσεις άρχισε και η εκδίωξη των μαθητών αυτών από τα σχολεία.

Το Δίκτυο Εκπαίδευση χωρίς Σύνορα που αποτελείται από διάφορες οργανώσεις και εκπαιδευτικούς, οργάνωσε επιτροπές στα σχολεία και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εκδίωξη και τις απελάσεις των μεταναστών μαθητών. Πολλά παιδιά κρύβονται φιλοξενούμενα σε σπίτια «αυτοχθόνων» για να μη βρεθούν από την αστυνομία ενώ πολλοί γάλλοι πολίτες γίνονται «λαϊκοί νονοί» τους. Η «λαϊκή βάφτιση» που υπάρχει πολλά χρόνια στη Γαλλία γίνεται όταν κάποιος ενώ δεν θέλει να βαφτίσει το παιδί του με θρησκευτική τελετή, αποζητά έναν νονό/νονά που θα αναλάβει την πνευματική του φροντίδα και θα του παρέχει βοήθεια και προστασία.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλές τέτοιες βαφτίσεις σε δημαρχεία της Γαλλίας, άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε με μυστικότητα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη σύλληψη των παιδιών. Μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις βαφτίσεις το ρόλο των νονών ανέλαβαν γνωστές προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και του αθλητισμού.

Μια πρώτη νίκη του κινήματος είναι η μερική αναδίπλωση του Σαρκοζί με την αποστολή εγκυκλίου η οποία ορίζει πως η περίπτωση κάθε παιδιού θα εξετάζεται ξεχωριστά και με επιείκεια σε περίπτωση που το παιδί γεννήθηκε στη Γαλλία ή που μπήκε στη χώρα σε πολύ μικρή ηλικία και η μόνη γλώσσα που γνωρίζει είναι τα γαλλικά.

Ωστόσο είναι φανερό πως παραπάνω από μισό χρόνο μετά την εξέγερση των προαστίων και λίγους μήνες μετά τη νίκη του κινήματος ενάντια στον CPE, οι βαφτίσεις ή η εμπλοκή διασημοτήτων, δεν μπορεί να βάλει φρένο στο τερατούργημα του Σαρκοζί. Οι νόμιμοι, οι παράνομοι και οι ντόπιοι εργαζόμενοι και νεολαία χρειάζεται από κοινού να παλέψουν για να αχρηστευτεί αυτή η νέα επίθεση.

Χριστίνα Καλλιώδη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα