Γαλλία: Ανάξιες ηγεσίες, αγωνιστές εργαζόμενοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των γαλλικών συνδικάτων, 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία της 10ης Ιουνίου ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Την ίδια μέρα παρουσιαζόταν το σχέδιο της στη βουλή. Η οργή όμως των Γάλλων εργαζομένων πυροδοτείται και από τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, απάντησαν στις επιθέσεις της κυβέρνησης κόβοντας το ρεύμα σε συνάντηση κορυφής του κυβερνητικού κόμματος (UMF) με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ραφαρέν.

Την ίδια ώρα, σε κινητοποιήσεις προχωρούσαν και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες, δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και 800.000 εκπαιδευτικοί που έκλεισαν τα σχολεία, στην ενδέκατη για φέτος απεργία τους, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στην εκπαίδευση.

Ωστόσο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν κινητοποίησαν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από ορισμένες κινητοποιήσεις συμπαράστασης.

Στις 12 Ιουνίου 260.000 εργαζόμενοι διαδήλωναν στους δρόμους της Μασσαλίας. Ο βασικός ομιλητής της CGT στη συγκέντρωση, αρκέστηκε στο να κάνει κριτική στην κυβέρνηση για την αδιαλλαξία που επέδειξε αρνούμενη να διαπραγματευτεί με τα συνδικάτα, και να υπενθυμίσει στους εργαζόμενους ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια.

Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι φώναζαν απαιτώντας γενική απεργία.

Η απάντησή του ήταν ότι συμφωνούσε με την ιδέα της γενικής απεργίας, αλλά έπρεπε να τηρηθεί κοινή στάση με τα υπόλοιπα συνδικάτα. Στην πραγματικότητα έκρυψε πίσω από την έλλειψη αντίστοιχης πρότασης από άλλους χώρους, την απροθυμία του να την υιοθετήσει.

Ωστόσο οι εργαζόμενοι περίμεναν την κήρυξη γενικής απεργίας ως τη μόνη λύση. Πολλοί θεωρούν πως αν αυτό είχε συμβεί από την αρχή θα είχαν ήδη νικήσει.

Οι κινητοποιήσεις πάντως, έχουν φτάσει στα όριά τους, παρά το γεγονός ότι οι απεργιακές δράσεις σε πόλεις όπως η Μασσαλία παραμένουν δυναμικές. Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι οι «μέρες δράσης» των συνδικάτων δεν είναι αρκετές για να κάνει πίσω η κυβέρνηση.

Οι ηγεσίες των συνδικάτων, αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα των εργαζομένων για γενική απεργία. Ωστόσο ένα πιθανό απεργιακό κύμα, θα μπορούσε εύκολα να γενικευτεί την ώρα που η κυβέρνηση εισάγει νέες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, και νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα