Ανταπόκριση από την Γαλλία, από το σάιτ της CWI
Διαδηλώσεις σε πάνω από 200 γαλλικές πόλεις οργανώθηκαν στις 24/6 στα πλαίσια της πανεθνικής ημέρας δράσης των συνδικάτων ενάντια στην «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί.
Περίπου 2 εκ. εργαζόμενοι διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και να καθιερώσει την «εθελοντική» παράταση του εργάσιμου βίου.
Απαλλαγές για το κεφάλαιο – επιθέσεις στους εργαζόμενους
Η επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι μέρος του πακέτου λιτότητας που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση με σκοπό την μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 100 δις ευρώ μέχρι το 2013. Ο Σαρκοζί και τα παπαγαλάκια του στα ΜΜΕ μιλούν για «υπερβολικά υψηλές» συντάξεις και για το «δημογραφικό» πρόβλημα που «αλλάζει τα δεδομένα».
Την ίδια ώρα που προχωράνε σε αυτή την επίθεση, φροντίζουν να μειώσουν φέτος κατά 30 δις ευρώ το ποσό που καταβάλλουν οι εργοδότες για την κοινωνική ασφάλιση.
Διάθεση για συνέχιση του αγώνα – κανένα σχέδιο από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία
Το κλίμα στις συγκεντρώσεις ήταν εξαιρετικά μαχητικό, με πολλά συνθήματα να αναφέρονται στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα από τον Σεπτέμβρη. Την ίδια ώρα, πολλοί εργαζόμενοι καταλαβαίνουν πως οι πορείες που διοργανώνουν σχεδόν κάθε μήνα τα συνδικάτα δεν είναι αρκετές για να υποχωρήσει η κυβέρνηση.
Ενδεικτικά, ένας εργαζόμενος δήλωνε την ημέρα της πορείας:
«Αυτές οι διαδηλώσεις δεν είναι αρκετές για να κερδίσει ο λαός. Είδατε τι έγινε και πέρυσι: τεράστιες διαδηλώσεις, αλλά κανένα αποτέλεσμα». (εφημερίδα Le Monde, 25/6)
Όμως οι ηγεσίες των εργατικών ομοσπονδιών δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο για το πώς θα προχωρήσει ο αγώνας. Σε πλήρη αντίθεση μάλιστα με την διάθεση της βάσης των εργαζομένων, δεν ζητάνε καν την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά μόνο κάποιες αόριστες «αλλαγές».
Στην πραγματικότητα, απλά ελπίζουν η κυβέρνηση να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν μια δήθεν «συμβιβαστική λύση» σαν επιτυχία και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Το αίτημα για γενική απεργία κερδίζει έδαφος
Όμως η ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα και για απεργιακή δράση έχει αρχίσει να γίνεται κτήμα ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων εργαζομένων.
Σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στις 10/6, στην ερώτηση: «Ποιον τρόπο δράσης θεωρείτε πιο αποτελεσματικό προκειμένου να επηρεάσετε τις τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό;», 13% των ερωτηθέντων απάντησε «Δεν γνωρίζω», 20% «με επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις» ενώ το 67%(!) απάντησε «με γενική απεργία»!
Την ίδια ώρα μια σειρά μαχητικά συνδικάτα (όπως αυτό των εργαζομένων στην Goodyear) έχουν πάρει την απόφαση να πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση, της γενικής απεργίας.
Οι συνδικαλιστές της βάσης και οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την ημέρα δράσης που έχει οριστεί από τα συνδικάτα στις 7 Σεπτέμβρη, ώστε να χτίσουμε επιτροπές βάσης σε όλους τους εργασιακούς χώρους, οι οποίες να πιέσουν για τη μετατροπή της μέρας δράσης σε μέρα γενικής απεργίας και να αναλάβουν την ευθύνη για την περαιτέρω συνέχιση και κλιμάκωση του κινήματος. Αυτός είναι ο τρόπος για να παρακάμψουμε τις γραφειοκρατικοποιημένες ηγεσίες των συνδικάτων που αποτελούν εμπόδιo στην περαιτέρω ανάπτυξη του κινήματος.