Γ. ΛΙΑΝΟΣ: «Λαϊκή Ενότητα»: Να μη γίνει ο τεμπέλης τροχός στο σάπιο φορτηγό της Νέας Δημοκρατίας

Περίεργη εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του αριστερού πολιτικού κόμματος «Λαϊκή Ενότητα» και του προέδρου και πρώην υπουργού της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΑΝ.ΕΛΛ Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχετικά με τη καταστροφική φωτιά στην Ανατολική Αττική με επίκεντρο το Μάτι με το μεγάλο αριθμό θυμάτων. Ήταν μια από τις μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας από την στιγμή ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους.

Στην ανακοίνωση αυτή αν και υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία, είναι απαραίτητο να επιμείνει κανείς με κριτικό τρόπο σε μερικούς βασικούς άξονες του κειμένου που ελπίζω να μην αποτελούν ιδεολογική βάση και στρατηγική της ΛΑΕ οι συμβουλές προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο που ασκεί την αντιπολίτευση στον Τσίπρα. Αυτή η τακτική πρέπει να προβληματίσει έντονα το κοινό της αριστεράς και των αγωνιζόμενων πολιτών για δημοκρατία και για κοινωνία χωρίς φτώχεια και αδικία. Η ΛΑΕ επιμένει να θέτει ως αυτοσκοπό την παραίτηση του Τσίπρα κάτι που όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωση της δεν επιζητά η Νέα Δημοκρατία. Την καταγγέλλει όχι ως κόμμα φορέα μνημονίων και ακραίων καπιταλιστικών πολιτικών που σπέρνουν φτώχεια και ανεργία, αλλά ως κόμμα που δεν αντιπολιτεύεται σωστά καθώς μιλά μόνο για παραίτηση υπουργών και κρατικών αξιωματούχων.

Και είναι ιδιαίτερα περίεργο για ένα κόμμα με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο να συμβουλεύει τη Νέα Δημοκρατία. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, μήπως θέλει να διαδραματίσει ρόλο υποβολέα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το συγκεκριμένο απόσπασμα: «Η απόπειρα της ΝΔ να ασκήσει κριτική στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ανέδειξε τις οργανικές αδυναμίες και τα αδιέξοδα αυτής της παράταξης. Δεν είναι δυνατόν κατ’ αρχήν να ζητάει σωρεία παραιτήσεων ο Κυρ. Μητσοτάκης και να ξεχνάει να ζητήσει την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας ο οποίος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας1». Ελπίζουμε να μην συμβαίνει. Αλλά, είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε και να το δεχτούμε ως πολίτες της αριστεράς και της προόδου Μήπως η ΛΑΕ έχει ξεχάσει ότι αυτό επιζητεί ο κύριος Μητσοτάκης και η Ν.Δ υποκρινόμενοι, ότι μπορούν να εφαρμόσουν κάτι διαφορετικό μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής; Λησμόνησαν, ότι ψήφισαν το 3ο και 4ο μνημόνιο μαζί με τον  ΣΥ.ΡΙΖ.Α; Πιστεύουμε πως όχι. Ίσως πιστεύει η ΛΑΕ, ότι θα έκανε σωστή αντιπολίτευση η Ν.Δ και ο Μητσοτάκης αν ζητούσε την παραίτηση Τσίπρα, όπως γράφει η συγκεκριμένη ανακοίνωση; Δηλαδή αν παραιτηθεί ο Τσίπρας και έρθει ο Μητσοτάκης θα είναι καλύτερα; Ευελπιστούμε πως όχι.

Ξεχνούν τα στελέχη της ΛΑΕ, ότι αυτό ζητά από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας; Έχουν κοντή ελληνική μνήμη ή απλά δεν είναι τόσο σωστά ενημερωμένοι; Δεν παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων που προσμένουν και αγωνίζονται να επανέλθει η Ν.Δ στην εξουσία για να συνεχίσει με σκληρότερο τρόπο τις πολιτικές του Τσίπρα;  Αισθάνονται πως υπάρχει αντιπολίτευση μέσα στο κοινοβούλιο; Αν το αισθάνονται να το εκφράσουν δημοσίως τα στελέχη και οι φορείς της ΛΑΕ, ότι επιθυμούν μια καλύτερου είδους αντιπολίτευση από αυτό τον πολιτικό χώρο, αν και όπως ορθώς λένε (και έχουν μεγάλο δίκιο) πώς και η Νέα Δημοκρατία φέρει τεράστιες ευθύνες για αυτές τις πλουτοκρατικές πολιτικές που οδηγούν σε αυτές τις καταστροφές και όχι μόνο. Στο τελευταίο θα συμφωνήσουμε και θα είμαστε μαζί τους.

Η ΛΑΕ δεν χρειάζεται να υποδεικνύει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Ν.Δ πώς να αντιπολιτεύεται ή πώς να ασκεί κριτική στον Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Εξάλλου δεν υπάρχει πια μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο μια δύναμη με προοδευτικό και φιλολαϊκο πρόσημο πλην του Κ.Κ.Ε, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποτελέσει και αποτελούν πια τον εκφραστή των μνημονιακών και μισάνθρωπων πολιτικών ιδιωτείας και φτωχοποίησης. Ο προσανατολισμός της ΛΑΕ πρέπει να είναι αριστερός, προοδευτικός, μαρξιστικός ανατρεπτικός και ριζοσπαστικός με λαϊκή βάση και φιλοσοφία.  Έχει την υποχρέωση να καταδείξει (το πράττει) σε μεγάλο βαθμό την μνημονιακή φιλοσοφία και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ, αλλά και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, και τις σάπιες και αντιλαϊκες πολιτικές τους που φέρνουν τη φτώχια και εκμετάλλευση των απλών πολιτών.

Ως φορέας προοδευτισμού, τόσο σε πολιτικό και μετέπειτα σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τους πολίτες και να τους βοηθά να κινητοποιηθούν με σκοπό να διεκδικήσουν τη ζωή τους, αλλά και να μην επιτρέψουν στους υπερμνημονιακούς νεοδημοκράτες και στους υπόλοιπους να επιστρέψουν δυναμικά στην εξουσία, για να συνεχίσουν το νοσηρό έργο τους. Θα πρέπει να εντείνει και να ενδυναμώσει τους λαϊκούς και έντιμους αγώνες, σε πολιτικό και πνευματικό επίπεδο, βοηθώντας στην αλλαγή της συντηρητικής ιδιωτικής και δεξιάς νοοτροπίας που έχουμε κατά πλειοψηφία οι Έλληνες πολίτες. Ο αγωνιστής πρέπει να διακατέχεται από εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, αγάπη για τον άνθρωπο και το δημόσιο τομέα. Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης ο άνθρωπος είναι «ζώον πολιτικόν τε και κοινωνικόν».

Εμείς πρέπει να είμαστε, όσο μπορούμε αισιόδοξοι και να χαράζουμε το δρόμο της ιστορίας και του κινήματος. Όπως είναι γνωστό η ιστορία γράφεται από τους λαούς. Ας μην επιτρέψουμε στη ΛΑΕ να γίνει ένας τεμπέλης τροχός σε ένα σάπιο και επικίνδυνο φορτηγό σαν τη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορεί και  δεν είναι ο ρόλος της αυτός. Πρέπει να συνεχίσει να είναι ένα λαϊκό κίνημα ένας φορέας που να δώσει αρχικά τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα προβλήματα των απλών πολιτών και ανθρώπων του μόχθου εκμηδενίζοντας με τη δράση της την εξάπλωση της ναζιστικής και φασιστικής Χρυσής Αυγής που πολλοί συμπολίτες μας στηρίζουν πια συνειδητά. Οφείλει να ανοίξει δρόμους, να μεταλαμπαδεύσει οράματα και αξίες στους νέους, στους μαθητές τους φοιτητές, όπως ο ανθρωπισμός, ο μαρξισμός, και η αγάπη για τους έντιμους κοινωνικούς αγώνες με στόχο το καλό όλων των πολιτών.

Εν κατακλείδι, χρειάζεται χρόνος, πειθώ και επιθυμία για οργάνωση, μα περισσότερο ανθρωπιστικό πνεύμα διάθεση αντιστασιακή, και πάθος για μάθηση, ενημέρωση και διάλογο, γόνιμο με στοχασμό και αγάπη για τον πολιτισμό, την παιδεία τις τέχνες, τη λογοτεχνία και τις επιστήμες. Έτσι θα αναδυθούν νέοι φορείς μέσα στην ριζοσπαστική αριστερά, στην κομμουνιστική και εργατική αριστερά και στον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο που θα δώσουν πνοή στην ανάγκη του λαού για κοινωνική χειραφέτηση. Ελπίζουμε και προσδοκούμε η ΛΑΕ να  είναι μια σημαντική δύναμη προόδου.

 


https://laiki-enotita.gr/2018/08/01/%cf%80%ce%b1%ce%bd-%ce%bb%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-m%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b7%ce%b3%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%cf%8c%cf%80/
7,124ΥποστηρικτέςΚάντε Like
588ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής