Γ. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ: Η ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς

Δημοσιεύουμε άρθρο που έστειλε στο «Ξεκίνημα» ο σ. Γιάννης Ανδρουλιδάκης, εκπαιδευτικός στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 

Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν να γίνει κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο αυτό συνειδητοποιούν σιγά-σιγά και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Εκτιμούν δε ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Η κυβέρνηση, βέβαια, εμφανίζεται σίγουρη ότι θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά καλού – κακού συνεχίζοντας τη ρουσφετολογική τακτική του παρελθόντος προχωρά σε προεκλογικές εξαγγελίες και προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποδείξει ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηττηθεί πια μόνον από δικά του τραγικά λάθη. Μπορεί να μην κυβερνήσει άμεσα , μόνον αν βρεθούν οι 180, που θα ψηφίσουν Πρόεδρο, ή αν η κυβέρνηση, πιστή στην τακτική των εκτροπών, αιφνιδιάσει με μια μεγάλη πολιτική και συνταγματική ανωμαλία.

Η αριστερά βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη ιστορική ευκαιρία να αναδείξει κυβέρνηση. Αυτή η δυνατότητα πρέπει να γίνει υπόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αριστερών πέρα από τις διαφορές τους. Εύκολα, αλλά όχι άδικα, θα μπορούσε κανείς να κριτικάρει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έκανε εκπτώσεις στις πολιτικές του διακηρύξεις, αλληθωρίζει προς τη σοσιαλδημοκρατία, επέλεξε τον αδιέξοδο ευρωμονόδρομο κ.α. Η κριτική αυτή είναι θεμιτή και αναγκαία. Όμως, μόνον αν έχει κάποιος πολιτική μυωπία, δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης: η χώρα βρίσκεται σε ειδικές συνθήκες, η κυβερνητική μειοψηφία συνεχίζει την καταστρεπτική και επικίνδυνη πολιτική της και η κοινωνία ζει μια απόλυτη ήττα. Αναζητούνται λύσεις προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα ανοίξουν δρόμο στην ελπίδα.

Απαιτούνται άμεσες, υπεύθυνες και δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι η ώρα των μεγάλων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, ούτε της αριστερής καθαρότητας. Λύσεις σε θεωρητικό επίπεδο υπάρχουν πολλές. Η μόνη , όμως, που στις παρούσες συνθήκες έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει πλειοψηφική έρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι με βεβαιότητα το αρνούνται, γιατί πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το νέο ΠΑΣΟΚ κάνουν λάθος. Ούτε οι θέσεις του, η φυσιογνωμία του, η πολιτική του συμπεριφορά, οι ιστορικές του καταβολές και τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί δικαιολογούν αυτόν τον παραλληλισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τα σπλάχνα της αριστεράς και είναι κομμάτι της. Γι αυτό πολύ καθαρά και με παρρησία υποστηρίζω ότι μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρόγραμμα που θα ανακουφίζει την κοινωνία πρέπει να στηριχτεί κριτικά από τις κινήσεις και τα κόμματα της αριστεράς.

Η ιστορική διαδρομή της οποίας διδάσκει ότι ο δρόμος της πολυδιάσπασης και της σαρκοφαγίας είναι αδιέξοδος. Αντιθέτως κάθε φορά που συνεργαζόταν αυτό λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά και συσπείρωνε το λαό. Τα παραδείγματα του ΕΑΜ, της ΕΔΑ και του Συνασπισμού το αποδεικνύουν.

Σήμερα χρειάζεται ένα σύγχρονο πατριωτικό κίνημα και η δημιουργία του δεν είναι υπόθεση μόνον του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναγκαίο, επομένως, όσοι στην αριστερά αντιλαμβάνονται την ιστορικότητα των περιστάσεων να αρθρώσουν ένα ξεκάθαρο λόγο και να εκπέμψουν ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία : να ξεκαθαρίσουν ότι απέναντι δε βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβέρνηση και η πολιτική της. Να δηλώσουν ότι παρά τις επιφυλάξεις και τα ερωτηματικά θα στηρίξουν κριτικά μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χρειάζεται τον απαιτούμενο πολιτικό χρόνο για να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας.

Η κριτική στήριξη δεν προϋποθέτει κοινή εκλογική κάθοδο, ούτε μεταφράζεται ως εγκατάλειψη θέσεων, αλλαγή φυσιογνωμίας και άνοδος στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνει απλά ότι δεν ακολουθώ την ευνοϊκή για την κυβέρνηση τακτική των ίσων αποστάσεων, ότι δεν στραγγαλίζω την ευκαιρία, την οποία στο κάτω-κάτω της γραφής δικαιούται ένα κόμμα της αριστεράς, να κυβερνήσει και να κάνει πράξη τις θέσεις και πρόγραμμα του. Αυτή η στήριξη γίνεται όχι με λογική ανάθεσης, αλλά δημιουργικής αντιπαράθεσης και γόνιμης πίεσης για λύσεις αριστερές προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας, για να μην καταλήξει η πιθανή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αποτυχημένο κυβερνητικό διάλειμμα, αλλά να οδηγήσει στην άνοιξη της αριστεράς Ελλάδας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα