Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή! – συνέντευξη με τον επικεφαλής του σχήματος Παναγιώτη Αντωνίου 

Στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη το «Ξεκίνημα» στην Αγία Παρασκευή στηρίζει ενεργητικά το ενωτικό δημοτικό σχήμα της Αριστεράς «Φυσάει Κόντρα». Στα πλαίσια της παρουσίασης του σχήματος δημοσιεύουμε συνέντευξη του Παναγιώτη Αντωνίου, που είναι υποψήφιος Δήμαρχος με το «Φυσάει Κόντρα». 
 • Παναγιώτη, δώσε μας ένα σύντομο ιστορικό του σχήματος. Πότε δημιουργήθηκε, για ποιο λόγο, καθώς και τα εκλογικά του αποτελέσματα (ψήφοι και ποσοστά) στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις. 

Το Φυσάει Κόντρα έχει σχεδόν δέκα χρόνια ζωής και παρέμβασης σε όσα συμβαίνουν στην Αγία Παρασκευή κι αντίστοιχα χρόνια ενεργής εκπροσώπησης και παρουσίας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ιδρύθηκε μέσα σε μια έντονη περίοδο για την ελληνική κοινωνία. Ήταν η ανάγκη ανθρώπων ενεργών σε τοπικά κινήματα, Συλλόγους Γονέων, σωματεία και συλλογικότητες να ενωθούν και να παλέψουν για την καθημερινότητά τους.  

Ειδικά σε μια συγκυρία στην οποία οι αντιμνημονιακοί αγώνες και το λαϊκό κίνημα ήταν στα πάνω τους, γεννήθηκε η ανάγκη να «φυσήξει κόντρα» και στις γειτονιές. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές γειτονιές είχαν δηλητηριαστεί από το μίσος των Χρυσαυγιτών που χτυπούσαν και δολοφονούσαν, οπότε υπήρχε και το αντιφασιστικό αίσθημα ψηλά ενώ και ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου ενάντια στη φίμωση και τις απολύσεις σίγουρα ενέπνευσε.  

Παράλληλα, εξαρχής είχε λόγο, δράση και πρόταγμα για όλα τα τοπικά ζητήματα στην Αγία Παρασκευή. Στις εκλογές του 2014 με επικεφαλής τον Σπύρο Αλεξίου το ποσοστό μας ήταν 4,47% με 1039 ψήφους ενώ το 2019 με επικεφαλής τον Θάνο Ανδρίτσο 2,97% με 749 ψήφους. 

 • Ποιες πολιτικές συλλογικότητες συμμετέχουν στο ΦΚ σήμερα; 

Το σχήμα λειτουργεί δημοκρατικά, είναι πραγματικά ενωτικό και πλούσιο σε απόψεις. Καταφέρνει να συσπειρώσει δυνάμεις, οργανώσεις και μέτωπα της Αριστεράς όπως η Αναμέτρηση, το Μέρα25, η ΑΡΑΣ από τη ΛΑΕ, ΝΑΡ και ΣΕΚ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΔΕΑ, η ΑΡΑΝ, το Κ-Σχέδιο, η ΑΡΙΣ, το Ξεκίνημα.  

Κατά τη γνώμη μου όμως το πιο σημαντικό είναι ότι το σχήμα παράγει τον δικό του αυτοτελή λόγο για τα τοπικά ζητήματα και σε αυτό συμμετέχουν με ισότιμο τρόπο πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές/τριες και άνθρωποι με γνώσεις σε αυτοδιοικητικά ζητήματα, οικολογικές ευαισθησίες και μεγάλη εμπειρία στα τοπικά κινήματα της πόλης μας. 

 • Πως διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία; 

Η δημοκρατική λειτουργία διασφαλίζεται με τη διεξαγωγή πολύ συχνών (προσπαθούμε μια φορά τον μήνα)συνελεύσεων αλλά και με την εκλογή ενός Συντονιστικού που αναλαμβάνει να οργανώνει τις δράσεις κλπ. Στην εξωτερική εικόνα του σχήματος, που όμως είναι ζήτημα ουσίας, το στοιχείο που μας διαφοροποιεί με τις άλλες παρατάξεις είναι οι εναλλαγές στους εκπροσώπους μας στο ΔΣ ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία. 

Προσπαθούμε μάλιστα να δυναμώνουμε τη φωνή των νέων ανθρώπων που σπανίζει σε θεσμικά όργανα του Δήμου ώστε να δίνουμε το παράδειγμα να μην απομακρύνονται οι νέοι/νέες από την πολιτική και τα κοινά όσο δύσκολη κι αν τους κάνουν τη ζωή οι κυβερνητικές πολιτικές σε εκπαίδευση κι εργασία. Στα δέκα χρόνια ζωής του το Φυσάει Κόντρα έχει αισίως εκπροσωπηθεί από τέσσερα διαφορετικά άτομα με τελευταίο μέχρι σήμερα εμένα που διαδέχτηκα το 2021 τη Μελίνα Αλεφαντή. 

 • Ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο και ποια τα βασικά αιτήματα του ΦΚ; 

Η κατάσταση στο Δήμο δεν είναι καλή. Σε αυτή την τετραετία ο Ζορμπά ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Δεν αρθρώνουν κουβέντα για τον αυταρχικό κι αντιδημοκρατικό νόμο Θεοδωρικάκου-Βορίδη που δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο και βάζει πλαφόν 3% ώστε να μην ακούγονται άλλες φωνές στο ΔΣ. 

Προσπάθησαν δύο χρονιές να απολύσουν εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς. Στις κακοκαιρίες Μήδεια κι Ελπίδα υπήρχαν πολύ σοβαρές ανεπάρκειες σε μηχανήματα εκχιονισμού, προσωπικό και ενημέρωση. Ο Δήμος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο με τις εικόνες ντροπής δυνάμεων των ΜΑΤ να ρίχνουν στην πλατεία δακρυγόνα και να κυνηγάνε τον κόσμο δήθεν για λόγους υγειονομικής προστασίας. 

Τέλος, πολλές υπηρεσίες κινδυνεύουν με ιδιωτικοποίηση (βλ. καθαριότητα λόγω έλλειψης μόνιμου κι επαρκούς προσωπικού). Η Διοίκηση μόνο μιλάει για μεγάλα Έργα (κολυμβητήριο, αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια) κι από πράξη τίποτα. Αφήστε δε, που με την καθημερινότητα του δημότη δεν ασχολείται (πεζοδρόμια, χώροι πρασίνου, προσβασιμότητα κλπ). Μας αξίζει μια καλύτερη Αγία Παρασκευή. Γι αυτό παλεύουμε.  

Τα βασικά αιτήματα συμπίπτουν με τα κύρια σημεία του προγράμματός μας. 

 • Το Μακρή να γίνει επιτέλους το 12ο δημοτικό σχολείο που έχει ανάγκη η περιοχή. 
 • Το κτήμα Σιστοβάρη το 2025 που περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Δήμου να φιλοξενήσει ένα όμορφο πάρκο με πράσινο και χώρος πολιτισμού για τη νεολαία κι όχι άλλο ένα εμπορικό πολυκατάστημα. 
 • Να αναπλαστούν τα πεζοδρόμια για να είναι ασφαλή και προσβάσιμα σε συνδημότες μας με αναπηρία. 
 • Να ολοκληρωθεί το κολυμβητήριο που στερηθήκαμε στην πόλη από παιδιά. 
 • Η Βίλα Ιόλα να γίνει ο καλλιτεχνικός χώρος που θα φιλοξενεί έργα αλλά και νέα συγκροτήματα. 
 • Να φροντίσει ο Δήμος για κοινωνική στέγη και γραφείο νομικών συμβουλών για κόκκινα δάνεια. 
 • Το Κέντρο Γυναίκας να εμπλουτιστεί με ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (Κοινωνικό Λειτουργό, δικηγόρο, ψυχολόγο). 
 • Να χτίσουμε μια σύγχρονη, προσβάσιμη, φιλική, όμορφη, συμπεριληπτική πόλη χωρίς διακρίσεις. Αλλά και μια πόλη διεκδικητική απέναντι στις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που καταστρέφουν το παρόν κι υποθηκεύουν το μέλλον μας. 
   
 • Πως προχωράει η προεκλογική εκστρατεία; 

Ξεκινήσαμε με ανακοίνωση της αυτοτελούς καθόδου μας στις εκλογές μέσα στο καλοκαίρι σε μια ωραία πολιτική εκδήλωση στο Κοντόπευκο, στην πλατεία Μερκούρη, όπου ακολούθησε γλέντι και πέρασαν όμορφα οι κάτοικοι. Εγκαινιάσαμε το πολιτικό μας περίπτερο αρχές του μήνα εστιάζοντας στις ευθύνες Δήμων και Περιφερειών για τις καταστροφές από φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. 

Συνεχίσαμε στις 15/9 με παρουσίαση σημείων του προγράμματός μας για τους δημόσιους χώρους (κτήμα Σιστοβάρη), τη σχολική στέγη (δωρεάν σχολικά γεύματα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, υπόθεση Μακρή) και τοπικά ζητήματα της γειτονιάς του Τσακού (αναπλάσεις δρόμων, λόφος Τσακού, προστασία Υμηττού), στην πλατεία της γειτονιάς. 

Ακολουθεί στις 22/9 μουσική βραδιά και πάρτι στην περιοχή του Αγιάννη, ακριβώς εκεί που δώσαμε μάχη να υπερασπιστούμε την πλατεία που αποτελεί σημείο αναφοράς της νεολαίας της πόλης. Πηγαίνοντας προς τις εκλογές προγραμματίζουμε παρουσίαση του νέου μας περιοδικού με όνομα «’Άνεμος», την κεντρική μας προεκλογική εκδήλωση 30/9 στο θεατράκι της πλατείας Αγίας Παρασκευής. Κλείνουμε την εκλογική εκστρατεία με μια όμορφη ποιητική βραδιά γιατί μας ενδιαφέρει η τέχνη και έχουμε ανθρώπους στο σχήμα και στο ψηφοδέλτιο που έχουν εκδώσει αξιόλογες συλλογές. 

 • Γιατί να ψηφίσει κάποιος/α Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή; 

Γιατί είναι η μόνη σοβαρή επιλογή. Στο Δήμο έχουμε 4 υποψήφιους Δημάρχους προσκείμενους στη ΝΔ και άλλους δύο που λένε ότι είναι ανεξάρτητοι αλλά στην ουσία ο ένας στερείται σοβαρού πολιτικού λόγου και ο άλλος είναι ένα μείγμα ΠΑΣΟΚ με ΝΔ. 

Και σχεδόν όλοι επιδίδονται σε προσωπικές κατηγορίες χωρίς να προβάλουν ένα όραμα. Γιατί να μείνει ο άλλος στην Αγία Παρασκευή και να χτίσει τη ζωή του. Τι χρειάζεται, τι του λείπει, για τι ακριβώς να αγωνιστεί. Ουσία μηδέν. Εμείς πέρα από το πρόγραμμά μας που επικοινωνούμε πλατιά στις γειτονιές και βέβαια τη δημοκρατική μας λειτουργία, δίνουμε φωνή στα τοπικά κινήματα και εμπιστευόμαστε τα όνειρα των νέων, τους βγάζουμε μπροστά όπως δείχνει το ψηφοδέλτιό μας.  

Το πιο κομβικό  όμως, είναι ότι δεν υποσχόμαστε στον κόσμο της πόλης μαγικά. Η ψήφος στο Φυσάει Κόντρα δυναμώνει τη φωνή των αιτημάτων των κατοίκων στο ΔΣ αλλά αυτή πολλαπλασιάζεται όταν συνοδεύεται από τοπικούς αγώνες, ενεργούς κατοίκους, αλληλεγγύη και συμμετοχή, όχι ανάθεση. Εμείς χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη δε λέμε σε κανέναν ότι θα γίνουμε.  

Στις 8 Οκτώβρη η ψήφος στο Φυσάει Κόντρα είναι ψήφος στις δυνάμεις των κατοίκων για μια πόλη και μια ζωή που μας αξίζει! 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα