Φραουλοχώραφα Ηλείας: Ανθρώπινη χωματερή

«Η Ελλάδα μας κάνει την χάρη και μας ανέχεται. Στη Βουλγαρία η Σάσα και η γυναίκα μου θα ήταν πουτάνες κι εγώ άνεργος. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και να φύγεις τώρα, σε παρακαλώ, γιατί θα έρθει το αφεντικό».

Στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, 2.500 μετανάστες – εργάτες γης, ζουν στοιβαγμένοι σε τέσσερις καταυλισμούς γύρω από το χωριό, σε παραπήγματα που τους επέτρεψαν να χτίσουν στα χωράφια τους οι ντόπιοι, έναντι 100 – 150 ευρώ το μήνα, και δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες, μαζεύοντας αυτό που οι κάτοικοι του χωριού αποκαλούν «κόκκινο χρυσό».

Πολλοί δεν έχουν νερό και ρεύμα, και όσοι έχουν αυτό το «προνόμιο», πληρώνουν ένα επιπλέον ποσό στον ιδιοκτήτη του «οικοπέδου».

Οι καταυλισμοί είναι χωρισμένοι ανάλογα με την εθνικότητα. Τα περισσότερα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν στο μάζεμα της φράουλας, και βέβαια ούτε κουβέντα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η έρευνα, και κάποιες από τις συνεντεύξεις, (σαν αυτή του Βουλγάρου εργάτη που νιώθει ευγνωμοσύνη για την «ανοχή» που βρήκε στην Ελλάδα) δημοσιεύτηκαν στο «Έψιλον» και στην «Ελευθεροτυπία» (30/03/2008).

Όλοι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι που έκαναν τα ρεπορτάζ, (στην Κυρ. Ελευθεροτυπία και στον Ελεύθερο Τύπο), κατάγγειλαν ότι δέχθηκαν απειλές και ότι τους παρακολουθούσαν.

Χρειάστηκαν 10 μέρες και απανωτά δημοσιεύματα για να «παρέμβουν» οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι… Οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, όλοι εκ των υστέρων, εδέησαν να ελέγξουν τις καταγγελίες. Βέβαια είχαν δώσει αρκετό χρόνο στους ντόπιους «δουλεμπόρους» να προσπαθήσουν να κρύψουν τα ίχνη. Έτσι όταν έφτασε στην περιοχή ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νίκος Κατσακιώρης, οι περίπου 2.500 μετανάστες είχαν «εξαφανιστεί»!

Το αποτέλεσμα της «παρέμβασης» ήταν δύο προσαγωγές και πέντε μηνύσεις εναντίον παραγωγών φράουλας, ενώ το ΣΕΠΕ θα επιβάλλει πρόστιμα 30.000 ευρώ για κάθε περίπτωση παράνομης απασχόλησης μεταναστών. Αντίστοιχα πρόστιμα βέβαια έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ!

Αντίθετα, αυτοί που ήδη «πληρώνουν» τις αποκαλύψεις, είναι τα ίδια τα θύματα της υπόθεσης. Μέχρι στιγμής έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής 52 μετανάστες!

Φαίνεται ότι η λύση για την κυβέρνηση, που δηλώνει δια στόματος υπουργού εργασίας ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κατοχύρωση όρων για ποιοτική και ασφαλή εργασία για όλους είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή», είναι να συλλαμβάνονται οι ίδιοι οι μετανάστες, και όχι αυτοί που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα!!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής