«Φόρουμ»… κεντροαριστεράς από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Του Νίκου Κανελλή 

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε στενή συνεργασία με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (Λ. Κατσέλη, Μ. Αποστολάκη, Θ. Μπαλασόπουλος, Ο. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς κα) μέσα από την ίδρυση του «Φόρουμ προσωπικοτήτων και κινήσεων». Αντικείμενο του Φόρουμ θα είναι η εξειδίκευση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά το Φόρουμ αποτελεί ακόμη ένα βήμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά. 

Το πλαστό επιχείρημα της ηγετικής ομάδας

«Αυτά τα στελέχη θα φέρουν «κεντροαριστερές» ψήφους στο ΣΥΡΙΖΑ και θα τον ενισχύσουν εκλογικά» είναι το κύριο επιχείρημα όσων προωθούν το «άνοιγμα στο κέντρο». Είναι όμως πλαστό επιχείρημα!

Με αυτές τις κινήσεις η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «γίνεται νέο ΠΑΣΟΚ» και «είναι μια από τα ίδια» με το πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε στη σημερινή δυστυχία. Επιπλέον μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίου έχει τσακιστεί το βιοτικό επίπεδο των λεγόμενων «μεσαίων» στρωμάτων, που μέχρι πρόσφατα ψήφιζαν κυρίως ΠΑΣΟΚ, και έτσι το υποτιθέμενο «κέντρο» δεν υπάρχει πια! 

Τα πρώην μεσαία (ή «μικροαστικά») στρώματα αναζητούν όλο και πιο ριζοσπαστικές λύσεις εκτός συστήματος και ταυτόχρονα θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δικά τους ιδιαίτερα προβλήματα. Σαν αποτέλεσμα ένα μέρος τους κοιτά προς τη Χρυσή Αυγή και ένα άλλο προς το ΣΥΡΙΖΑ. Το νέρωμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεργασία με πολιτικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν φέρνει ψηφοφόρους στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντίθετα τους απωθεί! 

Ο λαός δεν ξεχνά

Ο λαός δεν ξεχνάει ότι η Λ. Κατσέλη και η Μιλένα Αποστολάκη ήταν υπουργοί στις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου μέχρι το καλοκαίρι του 2011 και ότι φέρουν ευθύνη για τα μνημόνια. Ούτε ξεχνάει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι συνυπεύθυνη για το ότι σήμερα κυβερνάνε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. 

Τίποτα δεν δείχνει ότι τα προς «μεταγραφή» στελέχη έχουν υιοθετήσει τις αριστερές ριζοσπαστικές θέσεις που οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ στο 27%. Άκουσε κανείς την Μ. Αποστολάκη και τη Λ. Κατσέλη να μιλάνε για «κυβέρνηση της Αριστεράς» ή για «διαγραφή του χρέους»; Το αντίθετο ισχύει, το πρόγραμμα και ο πολιτικός λόγος της πλειοψηφίας της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στρογγυλεύεται διαρκώς και πάει προς τα δεξιά για να «χωρέσουν» αυτά τα στελέχη!

Άλλοθι για ακόμη μεγαλύτερη δεξιά μετατόπιση 

Η ηγετική ομάδα γύρω από τον Α. Τσίπρα θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το Φόρουμ σαν ένα ακόμη άλλοθι για την ακόμη μεγαλύτερη μετατόπιση του κόμματος προς τα δεξιά. Έτσι εξηγείται ότι ένα «Φόρουμ», ένα μη εκλεγμένο όργανο αποτελούμενο από πρώην ΠΑΣΟΚους και ΔΗΜΑΡίτες(!) θα έχει την «εξουσία» να επηρεάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η βασική προοπτική παραμένει

Τα εργατικά και λαϊκά στρώματα παρακολουθούν αυτή τη διαρκή συμβιβαστική πορεία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με καχυποψία και αυξανόμενη απογοήτευση. Παρόλα αυτά δεν έχουν σήμερα κανένα άλλο εκλογικό «εργαλείο» για να απαλλαγούν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Σε αυτό βέβαια οι ευθύνες του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι τεράστιες λόγω της σεχταριστικής – απομονωτικής τακτικής τους. 

Έτσι, παραμένει βασική η προοπτική μιας κυβέρνησης με κορμό της το ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια πολιτική ανατροπή θα προκαλέσει με τη σειρά της μια ριζική αλλαγή στα ταξικά ισοζύγια. Το εργατικό – λαϊκό κίνημα θα αισθανθεί ότι έχει την ευκαιρία να πάρει πίσω ότι έχασε και έτσι θα μπορεί να ανοίξει μια νέα περίοδος μεγάλων και διεκδικητικών ταξικών αγώνων. 

Μπορεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να μειώσει τις όποιες προσδοκίες του λαού. Μπορεί να προετοιμάζει τα αυριανά της επιχειρήματα του είδους «μην ζητάτε πάρα πολλά γιατί θα φοβηθούν και θα φύγουν οι καλοί μας σύμμαχοι». Όμως σε αυτές τις συνθήκες τον πρώτο λόγο θα τον έχει το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Κατά συνέπεια οι δυνάμεις που συνειδητά παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν καταλυτικό ρόλο. 

7,129ΥποστηρικτέςΚάντε Like
590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
393ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής