Φόροι κι άλλοι φόροι ενάντια στα λαϊκά στρώματα

Είναι γνωστό ότι για να γίνουν πιστευτά τα μεγαλύτερα ψέματα είναι απαραίτητο να στηριχτούν πάνω σε κάποιες αλήθειες. Αυτό το δόγμα η σημερινή κυβέρνηση το έχει αναγάγει σε επιστήμη. Ξεκινώντας από το απερίγραπτο μπάχαλο της διακυβέρνησης της ΝΔ και την διεθνή οικονομική κρίση, προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η πολιτική της για το «συμμάζεμα» της οικονομίας θα είναι κοινωνικά δίκαιη και, εν πάση περιπτώσει, αναγκαία. Σήμερα, «όλοι» πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και «όλοι» πρέπει να συμβάλλουμε με τις απαραίτητες θυσίες. Ποιοι είναι αυτοί οι «όλοι»; Μα είναι απλό, απαντάει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) μέσω του μειλίχιου Παπακωνσταντίνου: Όλοι εσείς.

Γιατί «εμείς» δώσαμε την έκτακτη εισφορά του 1 δις που μας ζήτησε η κυβέρνηση και καθαρίσαμε. Δεν έχει σημασία που αυτό το 1 δις δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 1% των κερδών μας την τελευταία δεκαετία (140 δις ευρώ σύμφωνα με τον ICAP). Η χειρονομία είναι που μετράει … Τώρα είναι η σειρά σας.

Και η σειρά μας βέβαια ήρθε άμεσα, με την παλιά, δοκιμασμένη συνταγή των έμμεσων φόρων. 1 δις από την αύξηση του φόρου σε τσιγάρα και ποτά, πριν καλά καλά μπει ο καινούριος χρόνος. 1,5 δις από την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, 2-3 δις από την αύξηση του ΦΠΑ, που «προς το παρόν» δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και πάει λέγοντας. Την ίδια στιγμή, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, – υπολογίζεται γύρω στο 4% – πάλι με μοχλό τις αλλαγές στο φορολογικό τους καθεστώς. Και? έχει ο Θεός για τα περαιτέρω, αφού τα κουκιά είναι μετρημένα: 8 δις το χρόνο πρέπει να μαζεύει για την επόμενη τριετία το υπουργείο οικονομικών, ώστε να υλοποιήσει τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. Όλα εμείς θα τα πληρώσουμε …

Το … «κίνημα συλλογής αποδείξεων»

Όλα; Όχι, απαντάει η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε σοσιαλιστές και χτυπάμε τους έχοντες και κατέχοντες. Πώς θα τους χτυπήσετε; ρωτάει ο πολίτης, γεμάτος ελπίδα. Μήπως θα επαναφέρετε τον συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, κίνηση που θα έλυνε αυτομάτως το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος; Όοοχι, δεν εννοούσαμε αυτό. Εμείς θα κάνουμε κάτι καλύτερο: Θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Και επειδή ακριβώς είμαστε σοσιαλιστές, δεν θα το κάνουμε με σωστούς μηχανισμούς ελέγχου και πραγματική πολιτική βούληση να βάλουμε χέρι σε μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους, ιδιοκτήτες μπουζουξίδικων και κατόχους offshore εταιριών. Θα δημιουργήσουμε ένα λαϊκό κίνημα: Το Κίνημα Συλλογής Αποδείξεων (ΚΙΣΑ). Και μάλιστα, όποιος πολίτης δεν συμμετέχει στο ΚΙΣΑ, θα τιμωρείται άμεσα: θα τον βάζουμε να πληρώνει περισσότερο φόρο, αφού θα του μειώσουμε το αφορολόγητο.

Και θα είναι αποτελεσματικό αυτό το μέτρο; ξαναρωτάει ο πολίτης, με πολύ λιγότερες ελπίδες πλέον, γιατί θυμάται ότι τέτοιες προσπάθειες έχουν ξαναγίνει αρκετές φορές στο παρελθόν – οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται το περίφημο σλόγκαν «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!». Βέβαια και θα είναι αποτελεσματικό. Προσδοκούμε να εισπράξουμε 1,2 δις ευρώ από αυτό το κίνημα. Το γράψαμε και στον προϋπολογισμό μάλιστα. Εδώ ο πολίτης σηκώνει πλέον τα χέρια ψηλά. Τόση μανούρα για 1,2 δις; Μήπως να τα δώσουμε κι αυτά εμείς και να γλιτώσουμε και τον μπελά;

Αναξιοπαθών επιχειρηματίας … με βίλα

Για να σοβαρευτούμε λίγο: Κανείς (από εμάς) δεν έχει αντίρρηση να πληρώσουν όλοι αυτοί που φοροδιαφεύγουν ασύστολα για να χτίζουν βίλες και ν’ αγοράζουν κότερα και Πόρσε. Το αντίθετο, το απαιτούμε μάλιστα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει όπως είπαμε πιο πάνω μόνο με πραγματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξοντωτικές ποινές για τους παραβάτες. Γιατί δεν είναι βέβαια κοινωνικά δίκαιο να εξισώνεται ο γιατρός του Κολωνακίου με τον πωλητή στη λαϊκή αγορά και τον πλανόδιο. Αν θέλει η κυβέρνηση να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, ας μας δώσει αυτή απόδειξη: Όταν κατασχεθεί η πρώτη βίλα του αναξιοπαθούντα επιχειρηματία ο οποίος δικαιούται μέχρι και … επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με το εισόδημα που δηλώνει, τότε μόνο μπορεί να πειστεί ο πολίτης ότι κάτι πάει να αλλάξει. Από μεγάλα λόγια χορτάσαμε πια.

Παναγιώτης Βογιατζής

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα