«Φοράς» ελαστικά Continental; Για σκέψου…

Προκήρυξη που μοιράζει το «Ξ» στα πλαίσια της εκστρατείας υπεράσπισης των εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ, στη βιομηχανική περιοχή Βόλου, που ανήκει στην γερμανική πολυεθνική Continental. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης του «Ξ» στο Βόλο εδώ

Το «Ξ» καλεί συνδικαλιστές και σωματεία να στείλουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΜΑΝΤΑ καθώς και στην διοίκηση της πολυεθνικής. Δείτε τις σχετικές λεπτομέρειες εδώ  

Δείτε την προκήρυξη που ακολουθεί σε αρχείο pdf, έτοιμη για εκτύπωση και χρήση, εδώ

Στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου υπάρχει η εταιρεία ΙΜΑΝΤΑΣ. Ο ΙΜΑΝΤΑΣ παράγει ταινιόδρομους ορυχείων τους οποίους εδώ και δεκαετίες πουλά στη ΔΕΗ. Ταυτόχρονα κάνει και εξαγωγές. Η επιχείρηση ανήκει στην Contitech η οποία είναι θυγατρική της Continental, του Γερμανικού πολυεθνικού κολοσσού που παράγει ελαστικά αυτοκινήτων.

Η Continental, η πραγματική ιδιοκτήτρια δηλαδή του ΙΜΑΝΤΑ, είναι μια τεράστια και υπέρ-κερδοφόρα πολυεθνική με περισσότερους από 190.000 εργάτες στα εργοστάσιά της που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο!

Η δραστηριότητά της εκτός από τα ελαστικά αυτοκινήτων επεκτείνεται σε πολλά ακόμη πεδία: βιομηχανικές εφαρμογές, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, δορυφορικά συστήματα πλοήγησης οχημάτων και άλλα πολλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επίσημου site της εταιρίας, τα κέρδη της Continental το 2014 έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ – αυξημένα σε σχέση με το 2013.  Η ισχύς της πολυεθνικής μεγάλωσε ακόμη περισσότερο από την πρόσφατη εξαγορά της γνωστής αμερικάνικης εταιρίας ελαστικών Goodyear!

Όμως, προβάλλοντας σαν «επιχείρημα» την κρίση στον κλάδο των ορυχείων, τα αφεντικά της Continental και του ΙΜΑΝΤΑ επιτίθενται στους εργαζόμενους και προχωράνε και σε απολύσεις! Πριν από μερικά χρόνια ο ΙΜΑΝΤΑΣ απασχολούσε 300 εργαζόμενους. Πριν μερικούς μήνες είχαν μείνει 200. Η χρυσοφόρα πολυεθνική είχε, έτσι, τη δική της συμβολή στην ανεργία και τη φτωχοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Το φθινόπωρο πέρυσι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας 3ετους Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η εταιρία απαίτησε ετήσιες περικοπές στο εργατικό κόστος ύψους 2 εκατ. ευρώ, από 42 ως 72 ημέρες εκ περιτροπής εργασία το χρόνο και οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργάτες να παίρνουν χαμηλότερο μισθό από τους παλιούς. Ας σημειώσουμε το τελευταίο γιατί αποκαλύπτει πως η εταιρεία σχεδιάζει τις απολύσεις παλιών εργαζομένων για να πάρει νέους, «φτηνούς» και αναλώσιμους.

Το Δεκέμβρη, η γενική συνέλευση των εργαζομένων απέρριψε ομόφωνα αυτές τις απαιτήσεις.

Σαν απάντηση, η εταιρία ανακοίνωσε πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» απειλώντας με απολύσεις αν το 1/3 των εργαζομένων (60 από τους περίπου 200 εργαζόμενους) δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα. Αρκετοί εργαζόμενοι, κάτω από το φόβο της αβεβαιότητας και της ανεργίας, αναγκάστηκαν να δηλώσουν οικειοθελή αποχώρηση.

Πριν από λίγες ημέρες όμως η εταιρία ανακοίνωσε ότι παρά τις οικειοθελείς αποχωρήσεις προχωρά και σε απολύσεις εργαζομένων! Δεν είναι προκλητικοί και αδίστακτοι;

Από τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη οι εργάτες του ΙΜΑΝΤΑ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις: καθημερινές 3ωρες στάσεις εργασίας, συμμετοχή στην πανελλαδική 24ωρη Γενική Απεργία της Πέμπτης 4/2, 24ωρη απεργία την Παρασκευή 5/2, νέες καθημερινές 3ωρες στάσεις σε κάθε βάρδια της ημέρας.

Οι εργάτες του ΙΜΑΝΤΑ παλεύουν για να σταματήσουν την εργοδοτική επίθεση που δέχονται εδώ και μήνες και τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν στα τέλη Γενάρη. Η επίθεση εναντίον τους αφορά όλους εμάς γιατί αν δεν έχουμε ήδη ζήσει κάτι αντίστοιχο, θα το ζήσουμε σύντομα, αν βέβαια ανήκουμε στους «τυχερούς» που έχουν ακόμα δουλειές… Ο αγώνας των εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ μας αφορά όλους. Οι εργοδότες έχουν πραγματικά «ξεσαλώσει». Μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμα υλικά – παντού κυριαρχούν συνθήκες γαλέρας.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους του ΙΜΑΝΤΑ και χρειάζεται να το κάνουμε γιατί αύριο θα χρειαστούμε κι εμείς τη βοήθεια και την αλληλεγγύη του διπλανού μας, του συνάδελφου και του συνανθρώπου μας. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί:

  • Να φωτοτυπήσει και να μοιράσει αυτή την ανακοίνωση στη δουλειά, την πολυκατοικία και στους φίλους του. 
  • Να ενημερώσει το Σωματείο του, αν ανήκει σε κάποιο, ζητώντας να πάρει απόφαση συμπαράστασης στους εργαζόμενους. 
  • Να έρθει σ’ επαφή μαζί μας για να βοηθήσει σ’ αυτή την εκστρατεία

Και βέβαια την επόμενη φορά που θα χρειαστεί ελαστικά για το μηχανάκι, το αυτοκίνητο, το τρακτέρ ή το φορτηγό του, ας σκεφτεί όλα τα πιο πάνω…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα