Φοιτητικές Εκλογές 2009: Ψηφίζουμε ΑΡ.ΕΝ.

Του Γιάννου Νικολάου, ΡΩΓΜΗ αριστερή κίνηση αμφισβήτησης στο Παν. Θεσσαλίας

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται στον απόηχο της νεολαιίστικης εξέγερσης του Δεκέμβρη, αλλά και με τα βλέμματα όλων στραμμένα στο «κεντρικό πολιτικό σκηνικό», όπου κυριαρχεί η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Οι πρώτες επιπτώσεις αυτής της κρίσης ήδη φαίνονται και στην Ελλάδα με τις χιλιάδες απολυμένων, τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας κλπ.

Παράλληλα με την οικονομική κρίση όμως, οι επιθέσεις σε ότι έχει απομείνει από την Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση συνεχίζονται. Αρκετά κομμάτια του νόμου πλαίσιο έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται (πχ συγγράμματα, εκλογές στα όργανα συνδιοίκησης), τα κάθε λογής ΚΕΣ ήδη κάνουν την εμφάνισή τους διαφημίζοντας τα πτυχία τους ως ισάξια με αυτά των ΑΕΙ, η προσπάθεια για την αξιολόγηση/κατηγοριοποίηση των τμημάτων με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια συνεχίζεται κλπ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα πλέον αρχίζουν να παίρνουν πίσω μία-μία κατάκτηση των προηγούμενων χρόνων. Μετά το 8ωρο, που πλέον είναι πολυτέλεια, έρχονται να περιορίσουν έως και να καταργήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο!

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις φοιτητικές εκλογές;

Απ’ τη μεριά μας και απ’ τη μεριά της Αριστεράς πιστεύουμε ότι οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν μια ακόμα μάχη του κινήματος. Σίγουρα δεν είναι το παν, ούτε μπορεί να καθορίσει τα πάντα, αλλά ακριβώς επειδή μπορεί να συμβάλλει στο να κάνει ένα βήμα μπρος η αριστερά και το κίνημα, ως τέτοια μάχη θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε.

Η ενίσχυση δηλαδή της Αριστεράς είναι κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για αυτές τις εκλογές. Απέναντι στο μέτωπο ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που όχι μόνο κεντρικά δεν κάνουν τίποτα απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε, αλλά τις σιγοντάρουν κιόλας (άσχετα αν η ΠΑΣΠ σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται πιο εναλλακτική για να θολώσει τα νερά) θα πρέπει να δώσουμε μια απάντηση σε όλους όσους μας αποκαλούν «μειοψηφίες», «ταραξίες» κλπ και να τους στείλουμε το μήνυμα ότι θα μας βρούνε απέναντι στα σχέδιά τους για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι σύντροφοι από το «Ξ», τις παρατάξεις Ματσέτα, Ρωγμή και το περιοδικό «Παιδεία Μάχης» στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ), μια συνεργασία παρατάξεων και ανένταχτων αγωνιστών της αριστεράς που αναφέρεται στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε από πλευράς αριστεράς (ΑΡΕΝ, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ) να υπάρχει συνεργασία στη συμμετοχή μας στις εκλογές. Γιατί αυτός πρακτικά είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει η κυριαρχία ΔΑΠ- ΠΑΣΠ στις περισσότερες σχολές. Επιπλέον γιατί θα έδινε δυνατά στην κοινωνία το μήνυμα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού στις σχολές 3 βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Ξέρουμε ότι μέσα στις γραμμές της ΠΚΣ υπάρχουν αγωνιστές που διαφωνούν με την ηγεσία του κόμματός τους και βλέπουν θετικά την ιδέα για την συνεργασία των αριστερών παρατάξεων.

Τα ΕΑΑΚ επίσης στην διάρκεια όλων των πρόσφατων φοιτητικών κινημάτων συνεργάστηκαν με την ΑΡΕΝ προκειμένου να κερδίσουν οι συνελεύσεις και να προχωρήσει το κίνημα.

Επομένως η ιδέα για την ενότητα της αριστεράς ?στα σημεία που μας ενώνουν- υπάρχει και δυναμώνει στη βάση των φοιτητών. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου «κρύψιμο» των διαφορών μας.

Διαφορές υπάρχουν ακόμα και μέσα στην ίδια την ΑΡ.ΕΝ. και είναι μάλιστα πολύ λογικό. Το ζήτημα όμως δεν είναι να ακολουθεί κανείς το μοναχικό δρόμο της «επαναστατικής του καθαρότητας» αλλά να επιλέγει τους συμμάχους με τους οποίους μπορεί να δώσει με μεγαλύτερα αποτελέσματα για το κίνημα τις επόμενες μάχες.

Και εμείς συμμετέχουμε-στηρίζουμε και ψηφίζουμε την Αριστερή Ενότητα για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ξεκινώντας απ? τα κοινά μας προβλήματα και τις κοινές μας διεκδικήσεις, προσπαθώντας παράλληλα να συζητάμε ουσιαστικά και ειλικρινά τις διαφωνίες μας, καλώντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα κομμάτια της αριστεράς να μπουν σε αυτό το διάλογο, προσπαθούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία και τα πανεπιστήμια σήμερα ως φοιτητές, αλλά και στην ίδια την κοινωνία αύριο ως εργαζόμενοι.

Σας καλούμε να κάνετε κι εσείς το ίδιο!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής