Φοιτητικές εκλογές 2007

* Το άρθρο έχει γραφεί προτού βγουν τα τελικά αποτελέσματα. Στηρίζεται σε διασταυρωμένα αποτελέσματα ανά σχολή από την ΠΚΣ, την ΝΚΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 10.5.07. Μια πιο αναλυτική και ολοκληρωμένη τοποθέτηση με βάση την τελική εικόνα θα υπάρχει στο site του Ξ στις επόμενες μέρες.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές δεν αντανάκλασαν το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα που επί 1 σχεδόν χρόνο συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Οι βασικές αιτίες γι αυτό είναι 2:

α) το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να περάσει τελικά το νόμο πλαίσιο πράγμα που αντανακλάται σε απογοήτευση για σημαντικά κομμάτια του φοιτητικού κινήματος σε συνδυασμό με το πέρασμα σε μια φορτωμένη περίοδο με αναπληρώσεις, εξετάσεις κτλ.

β) ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση για μια ακόμη φορά της αριστεράς παρά τα βήματα ενότητας που έγιναν στο κίνημα στη διάρκεια των καταλήψεων.

Η συμμετοχή στις εκλογές παρέμεινε γενικά στα περυσινά επίπεδα ενώ σε αρκετές σχολές – μερικές εκ των οποίων πρωτοστάτησαν στο κίνημα – ήταν λίγο μικρότερη από την περυσινή. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των φοιτητών και σπουδαστών δεν είδε σε αυτές τις εκλογές κάτι ριζικά διαφορετικό που θα το αισθανόντουσαν σαν προέκταση του κινήματος και θα τους παρακινούσε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Η προεκλογική εκστρατεία ήταν υποτονική, χωρίς ιδιαίτερα μαζικές εκδηλώσεις. (Και βέβαια όταν λέμε εκδηλώσεις δεν εννοούμε τις συναυλίες με τους δυστυχισμένους των παρατράγουδων της Α. Πάνια της ΔΑΠ ή τις φιέστες με τον Γιωργάκη της ΠΑΣΠ…)

Η ΔΑΠ διατήρησε την πρωτιά της για 21η χρονιά έχοντας απώλειες στους ψήφους και τα ποσοστά της που όμως δεν είναι σε τέτοιο βαθμό που να φανερώνουν ανατροπή του σκηνικού που να αντανακλά αυτό που συνέβαινε 1 χρόνο τώρα στις σχολές όπου καταψηφιζόταν μαζικά από τους φοιτητές και ήταν εξαφανισμένη στις περισσότερες από αυτές.

Η ΠΑΣΠ δεν είχε θεαματικές αλλαγές. Αλλού είχε μικρή άνοδο αλλά στις μεγάλες σχολές της Αθήνας είχε στασιμότητα ή και πτώση.

Η ΠΚΣ είχε ελάχιστη άνοδο, στα ποσοστά της, στα ΑΕΙ, λίγο περισσότερη στα ΤΕΙ. Στα ΑΕΙ όμως, οι δυνάμεις της σε απόλυτους αριθμούς σημείωσαν μείωση. Η διαφορά οφείλεται στο ότι τα ΑΕΙ συμμετείχαν πιο μαζικά στο κίνημα με αποτέλεσμα να αποκαλυφτεί πιο ξεκάθαρα ο ρόλος της πρωτοπόρας κατά τα άλλα ΚΝΕ που από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν ουρά του κινήματος και σερνόταν πίσω από αυτό. Αντίθετα στα ΤΕΙ που συμμετείχαν λιγότερο στο κίνημα είχε λίγο μεγαλύτερη άνοδο ιδιαίτερα σε σχολές που δεν υπάρχουν ή είναι πολύ αδύναμες άλλες δυνάμεις της αριστεράς.

ΕΑΑΚ και ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ(ΑΡ.ΕΝ) είχαν μικρή άνοδο πανελλαδικά που σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με το ρόλο που έπαιξαν στο κίνημα. Μάλιστα σε μια σειρά σχολές ατμομηχανή του κινήματος όπως π.χ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ – ΕΜΠ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ αυτές οι παρατάξεις είχαν στασιμότητα ή και μικρή πτώση.

Γενικά μιλώντας σε αυτές τις εκλογές έπεσε λίγο η ΔΑΠ και ανέβηκε λίγο η αριστερά. Αυτές οι μικρές μεταβολές επέτρεψαν στην Μ. Γιαννάκου να σπεύσει ασθμαίνοντας στα γραφεία της ΔΑΠ για να τους συγχαρεί για την πρωτιά και να τους ζητήσει να φτιάξουν ΕΦΕΕ «ώστε το κίνημα να έχει προτάσεις». Αυτά τα λέει η Γιαννάκου που και σε εγκαίνια σχολείων όταν εμφανίζεται δέχεται μαζικές αποδοκιμασίες από τους μαθητές και επί 1 χρόνο «δεν άκουγε» τις προτάσεις των ΓΣ και των καταλήψεων.

Με βάση τα αποτελέσματα μιας σειράς μεγάλων σχολών –π.χ. Φιλοσοφική Αθήνας- αν η αριστερά κατέβαινε ενωμένη θα μπορούσε να πάρει την πρώτη θέση από τη ΔΑΠ και να δημιουργήσει μια ανάλογη δυναμική με αυτή του κινήματος. Παρότι υπήρξαν διεργασίες και προτάσεις σχεδόν από όλες τις δυνάμεις της αριστεράς για ενότητα τελικά αυτή δεν έγινε δυνατή.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές του Ξ μέσα από τα σχήματα που συμμετέχουμε αλλά και από το περιοδικό ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΧΗΣ που εκδίδουμε (μαζί με ανένταχτους και άλλους φοιτητές – σπουδαστές) εδώ και λίγους μήνες, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την κοινή δράση της αριστεράς. Στην επόμενη φάση, αυτό θα αφορά την ανάγκη να προετοιμαστεί το κίνημα για να ακυρώσει στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου πλαίσιο και στη συνέχεια να παλέψει για την ανατροπή του.

Τάκης Γιαννόπουλος

________________________________

Aποτελέσματα Σχημάτων στα οποία δραστηριοποιούνται μέλη του Ξ

(σε παρένθεση τα περσινά αποτελέσματα).

Αθήνα – Πειραιάς

1. ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας – «Ματσέτα»: 62 (50)

2. Φιλοσοφική – «Ματσέτα», συμμετοχή στην ΑΡ.ΕΝ: 195 (169)

3. ΠΑ.ΠΕΙ – «Κύκλος Αλυσιδωτών Αντιδράσεων» – ΑΡ.ΕΝ: 182 (162 )

Θεσ/νίκη

1. Ψυχολογικό ΑΠΘ: «Ματσέτα» 57 – 2 έδρες (20 – 1)

2. Φ – Π ΑΠΘ: Ματσέτα + ΕΑΑΚ 51 – 1 έδ. (13+8=21, 0)

Βόλος

1. ΜΗΧ/ΜΜΒ: «Ρωγμή» 19 – 1 έδ. (35 – 2 έδρ.)

2. ΠΟΛ-ΜΗΧ: «Ρωγμή» 18 – 1 έδρα ( – )

3. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: «Ρωγμή», συμμετοχή στα ΕΑΑΚ 79 – 3 έ. (69+30= 99 – 3)

4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ: «Ρωγμή» 6 ( 9 )

Κέρκυρα

1. Μουσικό: «Avant a Gauche» + «Aναχρονισμός» ΕΑΑΚ 26 – 1 έδ. (16+14=30 ε.)

Ρόδος

1. Μεσογειακών Σπουδών: «ΦΑΠΑ» – ΕΑΑΚ: 34 – 1 έδρα

Αλεξανδρούπολη

1. Μοριακής Βιολογίας: ΕΑΑΚ: 61 (35)

Ηράκλειο Κρήτης

1. Βιολογίας: ΕΑΑΚ 36 (44)

Αναλυτικά αποτελέσματα

ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθήνας – τελικά

ΠΑΣΠ _______________________1155 (1446) – 40%

ΔΑΠ_________________________1429 (1301) – 49,4%

ΠΚΣ ________________________170 (213) – 5,9%

ΜΑΤΣΕΤΑ __________________62 (50) – 2,1%

ΑΡ.ΕΝ. ______________________33 – 1,1%

ΓΕΝΟΒΑ ____________________5 – 0,2%

ΛΕΥΚΑ _____________________38 – 1,3%

Χάρης Σιδέρης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Βόλος

9 Μαΐου 2007 και πριν από 1 χρόνο ξαναζωντάνευε το φοιτητικό κίνημα με τις 400+ καταλήψεις, τις διαδηλώσεις, τις μεγάλες και μικρές νίκες. Ένα πράγμα είναι σίγουρο… ότι μετά από 1 χρόνο μαζικών κινηματικών διαδικασιών, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αυτό σε γενικές γραμμές ισχύει, αλλά υπάρχουν σημεία στα οποία χρειάζεται δουλειά ακόμη.

Στα περισσότερα τμήματα όμως τα μηνύματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς μεγάλο κομμάτι των αγωνιστών του προηγούμενου χρόνου κατάφερε να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα πάνω στο τι χρειάζεται και τι λείπει στους φοιτητικούς συλλόγους, δημιουργώντας νέα αριστερά σχήματα και συμμετέχοντας ενεργά στις διαδικασίες του συλλόγου.

Η ΠΑΣΠ κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της: από 390 ψήφους, 21% και 14 έδρες σε 529 ψήφους, 26% και 18 έδρες αντίστοιχα. (εδώ να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΠ Βόλου προσπάθησε να δείξει πιο αγωνιστικό πρόσωπο, όπου έχει μεγάλη δύναμη, και στήριζε τις κινητοποιήσεις, ενώ αλλού είτε αδιαφορούσε ή σέρνονταν πίσω από αυτές).

Δεύτερη δύναμη ήταν η ΠΚΣ με 403 ψήφους, 19,5% και 15 έδρες (μικρή άνοδο), ενώ η «πρώτη και καλύτερη» ΔΑΠ ήρθε 3η και καταϊδρωμένη με 372 ψήφους, 18% και 13 έδρες.

Η ΑΡιστερή ΕΝότητα που κατέβηκε σε 3 τμήματα συγκέντρωσε 130 ψήφους, 6% και 2 έδρες.

Σημαντικό επίσης ήταν το ποσοτό των «ανεξάρτητων» συνδυασμών (410 ψήφους, 20% και 11 έδρες) οι οποίοι είτε είναι «απολιτίκ» είτε αριστεροί είτε «ανεξάρτητοι» ΔΑΠίτες ΠΑΣΠίτες κλπ που βαρέθηκαν τα κόμματά τους και τα βρήκαν μεταξύ τους στα πάρτυ…

Όσον αφορά την Ε.Α.Α.Κ. στην οποία από φέτος συμμετέχει και η ΡΩΓΜΗ (σε 4 τμήματα) κατέβηκε σε 7 (από τα 12) τμήματα και συγκέντρωσε 212 ψήφους, ποσοστό 10% και 9 έδρες.

Πιο ειδικά η ΡΩΓΜΗ πήρε 19 ψ. και 1 έδρα στους Μηχανολόγους, 18 ψ. και 1 έδρα στους Πολιτικούς Μηχανικούς που κατεβήκαμε για πρώτη φορά, 6 ψ. στο Οικονομικό ενώ στην Αρχιτεκτονική κατεβήκαμε από κοινού με το σχήμα των ΕΑΑΚ που πήρε 79 ψ και 3 έδρες. Η άνοδος της Ε.Α.Α.Κ. ήταν πολύ σημαντική καθώς πέρυσι υπήρχε μόνο ένα σχήμα στο Βόλο, ενώ τώρα υπάρχουν 8 (στην Αρχιτεκτονική 2). Η πολιτικοποίηση και η ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό στα τμήματα όπου η αντικαπιταλιστική αριστερά είχε παρέμβαση και αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που πρέπει να καρατήσουμε. Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει πιό συστηματική η παρέμβαση των σχημάτων στα τμήματα, αλλά και όπου δεν υπάρχουν να δημιουργηθούν νέα, δυνατά, μαχητικά, τα οποία να λειτουργούν με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών, βοηθώντας τους να δώσουν μικρές και μεγάλες μάχες οι οποίες να είναι τελικά νικηφόρες.

Γιάννος Νικολάου

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ.

Θεσσαλονίκη

Ψυχολογικό

Ψήφισαν: 379 (383)

Άκυρα: 7 (6)

Λευκά: 9 (8)

———————ΨΗΦΟΙ 07 ΨΗΦΟΙ 06 ΠΟΣΟΣΤΟ 07 ΕΔΡΕΣ ΔΣ 07 ΔΙΑΦΟΡΑ——-

ΔΑΠ——————- 142———- 114———- 37%———– 4————- +28———-

ΠΚΣ——————– 126———- 178———– 33%——— 4————- -52———–

ΠΑΣΠ—————– 26———– 29———— 6%———- 1————- -3————

ΜΑΤΣΕΤΑ———- 57———– 20———— 15%——— 2————- +37———-

ΓΕΝΟΒΑ————– 1————- 13———— 0,2%——– 0————- -12———–

ΕΑΑΚ—————– 5————- 9————– 1,3%——– 0————- -4————

ΑΡ. ΣΧΗΜΑΤΑ…… 0————- 6————- 0%———- 0————- 0————-

ΑΓ. ΚΙΝΗΣΕΙΣ —— 6————- 0————- 1,5%——– 0————- 0————-

Φ-Π

Ψήφισαν: 469 (447)

Άκυρα: 11 (18)

Λευκά: 1 (2)

—————- ΨΗΦΟΙ 07—— ΨΗΦΟΙ 06—- ΠΟΣΟΣΤΟ 07— ΕΔΡΕΣ ΔΣ 07- ΔΙΑΦΟΡΑ————-

ΔΑΠ—————– 179———- 224———- 38%———- 4————- -45————–

ΠΚΣ—————– 29———— 38———– 6%———- 1————- -9—————

ΠΑΣΠ————— 198———- 141———- 42%——— 5————- +57————-

ΜΑΤΣΕΤΑ-ΕΑΑΚ 51———— 13+ 8——- 10%——— 1————- +30————-

ΑΡ. ΣΧΗΜΑΤΑ… 0————- 3————- 0————– 0————- 0—————-

Θεσσαλονίκη: Σημαντική άνοδος της «Ματσέτα»

Φέτος η Ματσέτα κατέβηκε σε δύο σχολές στη Θεσσαλονίκη, στο Ψυχολογικό (για τρίτη χρονιά) και στο Φιλοσοφικό- Παιδαγωγικό (δεύτερη φορά).

Στο Ψυχολογικό είχαμε πολύ μεγάλη άνοδο, που ήρθε σαν αναγνώριση της συνεχούς (και συνεπούς) παρουσίας και της δουλειάς που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Πήραμε 57 ψήφους, από 20 πέρσι. Επίσης κερδίσαμε ακόμα μια έδρα στο ΔΣ του Συλλόγου (δύο, από μία πέρσι).

Πρώτη δύναμη, μετά από πολύ καιρό, βγήκε η ΔΑΠ με 142 ψήφους και 4 έδρες.

Η ΠΚΣ (που ήταν πρώτη δύναμη) πλήρωσε την αλλοπρόσαλλη τακτική της τον τελευταίο χρόνο (άλλοτε συμμετείχε στις καταλήψεις και στα κοινά πλαίσια και άλλοτε όχι) καθώς και την αδυναμία της να πείσει για τις ιδέες και τις θέσεις της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο χρόνια έχασε την αυτοδυναμία της (=6 από τις 11 έδρες του ΔΣ). Η ΠΑΣΠ πήρε 26 ψήφους και 1 έδρα, χωρίς να έχει καμιά ουσιαστική παρουσία όλη τη χρονιά. Από τις υπόλοιπες, οι Αγ. Κινήσεις (ΚΚΕ μ-λ) πήραν 6, η ΕΑΑΚ 5 και η Πρωτοβουλία Γένοβα (ΣΕΚ) 1.

Στο ΦΠ κατεβήκαμε σε κοινό ψηφοδέλτιο με το σχήμα της ΕΑΑΚ στο τμήμα. Το σκεπτικό μας ήταν αυτό που χαρακτήρισε γενικά τη στάση της Ο σ’ αυτές τις εκλογές, ότι αφού μπορέσαμε και κάναμε κοινά πλαίσια τόσο καιρό, μπορούμε να συνεργαστούμε και στις εκλογές, έχοντας ως βάση το περιεχόμενο αυτών των πλαισίων. Από την άλλη όμως επειδή έχουμε και αρκετές διαφορές, κρατήσαμε την ανεξάρτητη παρέμβασή μας και το δικό μας υλικό.

Το αποτέλεσμα απέδειξε ότι ήταν μια πετυχημένη συνεργασία. Πήραμε 51 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ, ενώ πέρσι, αθροιστικά, είχαμε 21 ψήφους (13 η Ματσέτα και 8 η ΕΑΑΚ).

Η αυτοδυναμία της ΔΑΠ έσπασε και μάλιστα με τον χειρότερο, γι’ αυτήν, τρόπο.

Πρώτη δύναμη, μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας της ΔΑΠ, αναδείχτηκε η ΠΑΣΠ, παίρνοντας 198 ψήφους και 5 έδρες. Η ΔΑΠ πήρε 178 και 4 έδρες (έχασε δηλαδή 2 έδρες), ενώ πτώση είχε και η ΠΚΣ με 29 ψήφους, διατηρώντας την έδρα που είχε.

Τα αποτελέσματα για μας αποτελούν μεγάλη επιτυχία. Μας δείχνουν ότι κινούμαστε στο σωστό δρόμο και μας δίνουν ώθηση για τη συνέχεια. Όμως, δεν σταματάμε εδώ ούτε βλέπουμε τις εκλογές ή τις έδρες σαν αυτοσκοπό. Οι αγώνες μας δεν τελείωσαν. Η επίθεση της κυβέρνησης συνεχίζεται. Εμείς, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων.

Άννα Κλείτσα <br/>

Ψυχολογικό ΑΠΘ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα