Φοιτητικές εκλογές 2004

Της Ηλέκτρας Κλείτσα – Ιστορικό Αρχαιολογικό Αθήνας

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε ένα κλίμα αρκετά διαφορετικό από πέρυσι. Από τη μια η έλλειψη σημαντικών κινητοποιήσεων, (αν εξαιρέσουμε κάποιες αποσπασματικές κινητοποιήσεις για την αξιολόγηση στις αρχές της χρονιάς), ή έλλειψη συμμετοχής των φοιτητών σε ευρύτερα κινήματα όπως έγινε πέρσι με το αντιπολεμικό και από την άλλη η αδυναμία της φοιτητικής αριστεράς για άλλη μια φορά να αναδείξει και να παλέψει αποτελεσματικά για τα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές, διαμορφώνουν το προεκλογικό τοπίο.

Την ίδια ώρα, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, μπαίνουν στην ατζέντα για το άμεσο μέλλον, μια σειρά αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που θα επαναφέρουν άμεσα την ανάγκη απάντησης από πλευράς φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος γενικά.

Μετά την πρόσφατη σύνοδο των πρυτάνεων και τις ανακοινώσεις της υπουργού παιδείας για την έναρξη του "εθνικού διαλόγου" για την παιδεία το Σεπτέμβρη, επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα τα προβλήματα σε μια σειρά σχολές συσσωρεύονται εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων ενώ τα 34 νεοδημιουργηθέντα τμήματα στηρίζονται στα κονδύλια της ΕΕ που σταματάνε τον Αύγουστο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ξεκινώντας από τις φοιτητικές εκλογές, η αριστερά στα πανεπιστήμια, βρίσκεται μπροστά στην ευθύνη της ανάπτυξης ενός μαζικού, μαχητικού φοιτητικού κινήματος, που θα σταθεί εμπόδιο στις νέες επιθέσεις που ετοιμάζονται στην εκπαίδευση από πλευράς κυβέρνησης.

Μέλη του Ξεκινήματος συμμετέχουν και στηρίζουν τα παρακάτω σχήματα:

Αθήνα

– ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ: ΑΡ.Ε.Κ ( ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΤΣΕΤΑΣ-ΔΙΚΤΥΟΥ- ΙΟΥ)

– ΠΑΝΤΕΙΟ: ΑΝΤΙ της ΣΙΩΠΗΣ

– ΑΣΟΕΕ: Α.Ρ.ΕΝ.Α

– ΤΕΙ- ΣΔΟ: ΜΑΤΣΕΤΑ

– ΤΕΙ- ΣΕΥΠ: ΜΑΤΣΕΤΑ

Θεσσαλονίκη

– ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ: ΚΡΑΧ- ανεξάρτητη αριστερή παρέμβαση

– ΠΑΝ. ΜΑΚ.: Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση

Βόλος

– ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ, ΙΑΚΑ, ΠΤΕΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: ΡΩΓΜΗ – αριστερή κίνηση αμφισβήτησης

Πάτρα

– ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ: Αντίλογος

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής