Flyover: Πληρώνουμε την κοροϊδία τους με εργατοώρες και αέρια ρύπανση!

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Μαλακοπής

Πόσες ώρες χάνουμε κολλημένοι μέσα στο αμάξι;

Εδώ και 8 μήνες που έχουν ξεκινήσει τα έργα του flyover, η πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται, από την πρώτη κιόλας στιγμή, σε ένα συνεχόμενο κυκλοφοριακό black out. Εμείς οι κάτοικοι ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ατελείωτες ώρες καθυστερήσεων, και είμαστε  αναγκασμένοι να πληρώνουμε το επιπλέον κόστος σε καύσιμα και φθορές των οχημάτων μας, την ίδια στιγμή που έχουμε περισσότερα ατυχήματα (με κόστος σε ανθρώπινες ζωές και οχήματα- ήδη φαίνεται από τις αναφορές της τροχαίας ότι αυτό ξεκίνησε), και φυσικά επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των οδηγών που θα πρέπει να κάνουν μέχρι και 1 ώρα για μια απόσταση 10 λεπτών.

Ποιος πληρώνει το έργο;

Το έργο ξεκίνησε χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών. Η ανάδοχος εταιρία, ΑΒΑΧ–ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ, έλεγε ότι θα κοστίσει 370.000€. Αυτή η εκτίμηση πήγε περίπατο με το έργο να υπολογίζεται ήδη στο 1.5δις € με χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ (δηλαδή με λεφτά δικά μας).

Την ίδια στιγμή, βλέποντας κανείς τους ρυθμούς που δουλεύει η εταιρία, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, αναρωτιέται για το πότε θα τελειώσει. Οι ρυθμοί χελώνας προφανώς έχουν να κάνουν με τη διάθεση της εταιρίας να κάνει το έργο με το μικρότερο δυνατό γι’ αυτήν κόστος, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία των πολιτών. Έχουμε μπροστά μας μια προοπτική να προστεθεί άλλο ένα «ανέκδοτο» στην πόλη, όπως γίνεται εδώ και χρόνια με την ημερομηνία παράδοσης του Μετρό.

Καταστρέφουν τον μόνο πνεύμονα της πόλης.

Αρχικά είπαν ότι θα κοπούν 82.000τμ στρεμμάτων του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου. Στην εκδίκαση του ΣτΕ αποκαλύφθηκε ότι τελικά θα κοπούν 187.000τμ στρεμμάτων, και αυτό το μάθαμε κατά λάθος!

Η Θεσσαλονίκη έχει  μια από τις μικρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, με το δάσος του Σέιχ Σου, να είναι ο μοναδικός ολοκληρωμένος πνεύμονας πρασίνου της πόλης.

Την ίδια στιγμή μελέτες δείχνουν ότι μετά την έναρξη των εργασιών του Flyover, η κατάσταση με την αέρια ρύπανση της πόλης έχει χειροτερεύσει κατά πολύ. Ήδη στην πόλη μετριούνταν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Μετά την έναρξη των εργασιών, οι τιμές ανέβηκαν 5-7 φορές και άλλαξαν επίπεδο από την πορτοκαλί ζώνη που ήταν πριν στην κόκκινη ζώνη.

Αυτό έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Καμία εμπιστοσύνη!

Στις 9 Απρίλη και μετά από πιέσεις την τοπικής κοινωνίας μέσα από πρωτοβουλίες  και επιτροπές πολιτών που αντιτίθενται στο έργο, το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση για προσωρινή διακοπή των εργασιών. Αυτό φυσικά έγινε γιατί οι τρύπες και οι ελλείψεις στις μελέτες ήταν τέτοιες που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν και να κουκουλωθούν άλλο. Στη συνέχεια όμως, το ΣτΕ ξαναέδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσουν τα έργα!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στους δικαστικούς κύκλους όμως δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική δικαιοσύνη, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Είναι το ίδιο δικαστικό σύστημα που συγκαλύπτει τη δολοφονία των Τεμπών, δίνει άδειες για την καταστροφική εξόρυξη χρυσού της Eldorado Gold στην Χαλκιδική και ρίχνει στα μαλακά όσους έχουν χρήματα (πρόσφατο παράδειγμα οι εμπρηστές της Ύδρας).

Δε νοιάζονται!

Στις 12/6 κι ώρα 22:00, κάτοικοι της Νεάπολης άκουσαν φασαρία κι αντιλήφθηκαν συνεργεία υλοτόμων που έκοβαν δέντρα στο Σέιχ Σου, εν μέσω καύσωνα και χωρίς την επίβλεψη δασολόγου, πυροσβεστικής κι αστυνομίας.

Μετά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες των κατοίκων, οι συγκεκριμένες εργασίες διακόπηκαν, με τον υπεύθυνο του συνεργείου να οδηγείται στο ΑΤ Συκεών, όπου δήλωσε ότι η υλοτόμηση έγινε με άδεια των αρμόδιων αρχών. Είναι το λιγότερο προκλητικοί και ανεύθυνοι. Εδώ να πούμε ότι η υλοτόμηση και άδεια υλοτόμησης του δάσους καθιστά  άνευ αντικειμένου την υποτιθέμενη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για τη γνωστή μαφιόζικη τακτική υπουργείου και εταιρείας να δημιουργούνται μη αντιστρέψιμα τετελεσμένα επί του εδάφους ακόμα και χωρίς τις σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις ώστε να δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο η οποιαδήποτε διακοπή/ακύρωση του έργου. 

Τι κάνουμε εμείς;

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε να ακυρωθεί το έργο έκτρωμα. Ο μόνος τρόπος είναι να κρατάμε το θέμα ζωντανό με δράσεις και παρεμβάσεις. Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες κι επιτροπές των γειτονιών μας και διεκδικούμε, συλλογικά απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε, να λυθούν τα προβλήματα της πόλης και των γειτονιών μας ώστε να μπορέσουμε  να ζήσουμε πιο ανθρώπινα σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον με ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Διεκδικούμε μαζικές επενδύσεις σε δημόσια και δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς- που είναι και η μόνη απάντηση στον κυκλοφοριακό εφιάλτη.

Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακοπής

Fb: Κάτοικοι Μαλακοπής ενάντια στο flyover

Mail: [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα