Φλεβάρης 1917: αποτίμηση της εκδήλωσης στο ΤΑΚΙΜ

marianna_resized-jpg
Του Νίκου Αναστασιάδη

 

 

Το Σάββατο 11/2 έγινε η πρώτη από τη σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης που διοργανώνει το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης. Σαράντα σύντροφοι-σσες και φίλοι-ες παρακολούθησαν τη συζήτηση σχετικά με την επανάσταση του Φλεβάρη που σηματοδότησε την αρχή των γεγονότων που οδήγησαν στον Οκτώβρη – την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους Μπολσεβίκους και τη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία.

20170211_202844

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα ιστορικό βίντεο που μετάφρασε και υποτίτλησε ο σ. Γιάννος Νικολάου, και (παρόλο που προέρχεται από μια αστική σκοπιά) έδωσε στους παρευρισκόμενους μια εικόνα για τα γεγονότα.

Την εισήγηση έκανε εκ μέρους του «Ξ» ο Παναγιώτης Βογιατζής, συνεργάτης του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπήρχε στη Ρωσία το ’17, στα χαρακτηριστικά της ρώσικης καπιταλιστικής ανάπτυξης αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η συμμετοχή της Ρωσίας στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Καταπιάστηκε με τον ρόλο των Σοβιέτ (συμβούλια των εργατών, αγροτών και στρατιωτών αντιπροσώπων) και στο φαινόμενο της δυαδικής εξουσίας ανάμεσα στο Σοβιέτ και την προσωρινή κυβέρνηση. Τέλος, έκανε αναφορά στην σημασία της ύπαρξης ενός επαναστατικού φορέα για την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε επανάστασης.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία υπήρξαν τοποθετήσεις σχετικά με μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από την ανασκόπηση των ιστορικών γεγονότων του Φλεβάρη όπως:

  • Ο ρόλος που έπαιξε η επανάσταση του 1905 ως «πρόβα τζενεράλε»
  • Ο ρόλος των γυναικών μέσα στο κίνημα (η εξέγερση ξεκίνησε με αφορμή μια διαδήλωση γυναικών)
  • Η διεθνής κατάσταση με τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Τι γινόταν μέσα στα Σοβιέτ και τον ρόλο που αυτά έπαιξαν
  • Ο «νόμος της συνδυασμένης και ανισόμερης ανάπτυξης» που οδήγησε την «αλυσίδα να σπάσει στον πιο αδύναμο κρίκο της»
  • Η πολιτική γεωγραφία της ρώσικης αριστεράς (μπολσεβίκοι, μενσεβίκοι, μεσραγιόντσι, σοσιαλεπαναστάτες, κτλ) και τον ρόλο που έπαιξε η κάθε τάση
  • Πως η σύγχρονη ιστοριογραφία αντιμετωπίζει τα γεγονότα όπως αυτά του 1917

Σε πολλά θέματα υπήρξε σύνδεση με την σημερινή κατάσταση ως προς το πώς μπορούν να αντληθούν συμπεράσματα για την δράση μας σήμερα από τα μαθήματα του παρελθόντος.

Οι επόμενες εκδηλώσεις ετοιμάζονται και θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας εγκαίρως.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,104ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής