Φινλανδία: H μαζική γενική απεργία ταρακουνάει την κυβέρνηση!

Επιμέλεια άρθρου από το site της CWI (www.socialistworld.net)

Την Παρασκευή 18/9 η Φινλανδία παρέλυσε από τη γενική απεργία που διοργανώθηκε από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, γεγονός που ταρακούνησε την κυβέρνηση, αν και η ίδια προσπαθεί να προσποιηθεί ότι δε συνέβη τίποτα. H απεργία είχε σχεδόν καθολική συμμετοχή στους κλάδους των μέσων μεταφοράς και της βιομηχανίας, παραλύοντας τις μετακινήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή για 24 ώρες. Στην συγκέντρωση των απεργών στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ελσίνκι συμμετείχαν περίπου 30.000 άνθρωποι.

Ιδιαίτερα στο χώρο του Μετάλλου, η μαζική συμμετοχή στην απεργία έκλεισε εργοστάσια με πολλές χιλιάδες εργάτες. Μεγάλη επίσης ήταν η συμμετοχή και σε άλλους χώρους, στο δημόσιο τομέα, στα ταχυδρομεία, ακόμα και στην αστυνομία. Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που ταξίδεψαν μέχρι το Ελσίνκι προκειμένου να συμμετάσχουν στην κεντρική διαδήλωση.

Περικοπές

Η απεργία καλέστηκε σαν απάντηση στα αντεργατικά μέτρα που προσπαθεί να περάσει η τρικομματική κυβέρνηση που αποτελείται από το «Κεντρώο Κόμμα», τους «Συντηρητικούς» και τους «Πραγματικούς Φιλανδούς», ένα ακροδεξιό κόμμα που το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα ενάντια στους πρόσφυγες που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα. Το πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα μειώσεις στην αμοιβή των υπερωριών και της κυριακάτικης εργασίας, περιορισμό των αδειών, αλλά και περικοπές σε επιδόματα, παροχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι περικοπές θα αγγίξουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο! 

Φυσικά τα Μέσα Ενημέρωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν κάθε άλλη πτυχή της απεργίας, πέρα από αυτή που θέλει να παρουσιάσει η ένωση των εργοδοτών: ότι το κόστος της απεργίας έφτασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τα άλλα, όλο το τελευταίο διάστημα οι εφημερίδες της χώρας ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την προσφυγική κρίση, παρουσιάζοντας κατά κύριο λόγο τις θέσεις του ακροδεξιού κόμματος «Πραγματικοί Φιλανδοί» που ζητάνε να μπει φρένο στην είσοδο των προσφύγων στη χώρα.

Διαπραγματεύσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παγώσει τα μέτρα μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη και κάλεσε τα συνδικάτα να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση δοκιμάζεται σήμερα η ενότητα των συνδικάτων. Ενώ κάποια από αυτά, όπως το SAK/FFC που αντιπροσωπεύει ως επί το πλείστον από εργαζόμενους στη βιομηχανία αρνούνται μέχρι στιγμής τη διαπραγμάτευση, τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων (AKAVA και STTK) δείχνουν πρόθυμα να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση.

Για την ακρίβεια, τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι έτοιμα να συμφωνήσουν σε περικοπές που θα ισοδυναμούν με μειώσεις στους μισθούς των μελών τους κατά περίπου 5%.

Έτσι, το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το κατά πόσο θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Το αν τα συνδικάτα του δημοσίου θα καταφέρουν να συμπαρασύρουν το SAK/FFC σε ένα συμβιβασμό, ή αν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στη βιομηχανία θα συνεχίσουν τον αγώνα, υποβοηθούμενοι και από τις φοιτητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, μένει ανοιχτό. 

Στο μεταξύ… οι πλούσιοι πλουτίζουν κι άλλο!

Το σίγουρο είναι ότι η Φινλανδία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, από «υποδείγματα κοινωνικού κράτους» μετατρέπονται σταδιακά σε χώρες μόνο για… πλούσιους.

Μόνο την περασμένη χρονιά στη Φινλανδία τα μπόνους των μεγάλων στελεχών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 79.000 ευρώ, ενώ οι μισθοί τους αυτή τη στιγμή είναι 25 φορές υψηλότεροι από το μισθό του μέσου εργαζόμενου.

Έτσι, αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων, ένα σύνθημα που έτσι κι αλλιώς κυριαρχούσε στην απεργία της 18ης Σεπτέμβρη. Τα μαχητικά συνδικάτα, σημαντικά κομμάτια της Αριστεράς, οι φοιτητές και άλλοι, που αυτή τη στιγμή δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, μπορούν να μπουν μπροστά, να συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα στρώματα της κοινωνίας, να δώσουν τη μάχη με στόχο την τελική νίκη!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
421ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα