Είναι η πρώτη φορά που μια καινούρια κυβέρνηση, αυτή του Γ Παπανδρέου, αναλαμβάνει καθήκοντα εν μέσω εργατικών κινητοποιήσεων.
Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις πριν τις εκλογές συνεχίζοντας και μετά από αυτές. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι στο Λαναρά, στη Βόρεια Ελλάδα. Το ίδιο και όλοι οι συμβασιούχοι ή οι νέοι των 500 ευρώ που εργάζονται στα stage ανασφάλιστοι, χωρίς επιδόματα και άδειες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Πριν καλά καλά εφαρμοστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα των «100 ημερών», για όλους αυτούς, είναι φανερό ότι πια δεν υπάρχει καμιά αυταπάτη για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ότι ο μόνος δρόμος για τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι οι κινητοποιήσεις.
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε θέλοντας να ενισχύσει την εικόνα του «φιλολαϊκού» κόμματος που δεν έχει καμιά σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση των σκανδάλων, της σκληρής λιτότητας, των επιθέσεων στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Πάνω σε αυτή τη βάση είναι που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίζει σε δύο επίπεδα. Πρώτον επικοινωνιακά, μέσα από νέα και εύηχα ονόματα υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικών αλλαγών?), μέσα από τον περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων, και πάντα με την πλήρη ενίσχυση του συνόλου σχεδόν των συγκροτημάτων του Τύπου και των ΜΜΕ. Δεύτερον, μέσα από παροχές-ψίχουλα στους εργαζόμενους οι οποίες είναι πολύ πίσω ακόμα και από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.
Αυταπάτες;
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μια σειρά από χώρους δείχνουν ότι στην κοινωνία δεν υπάρχουν σοβαρές αυταπάτες για το ΠΑΣΟΚ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που έφεραν τα stage, που ξεπούλησαν τις δημόσιες επιχειρήσεις, που κατάργησαν τη μονιμότητα στο δημόσιο, που χτύπησαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό που υπάρχει όμως είναι μια προσδοκία ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο επί Νέας Δημοκρατίας. Ότι ακόμα και αυτές οι παροχές ? ψίχουλα που δίνει το ΠΑΣΟΚ είναι «κάτι».
Λιμάνια
Ακόμα και αυτές οι προσδοκίες όμως διαψεύδονται πολύ γρήγορα. Και όσο περνά ο καιρός η ταύτιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με αυτή της ΝΔ θα είναι όλο και πιο έντονη. Μια πρώτη γεύση αυτής της πολιτικής έδωσε πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική εταιρία Cosco. Ενώ πριν τις εκλογές τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για
«σύμβαση που βρίθει λεόντειων, υπέρ του αναδόχου διατάξεων με παντελή απουσία του ελεγκτικού και εποπτικού ρόλου του Δημοσίου», για «εξάντληση των νομικών, θεσμικών και πολιτικών δυνατοτήτων που θα κατοχυρώσουν το δημόσιο συμφέρον» και για «ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης της πώλησης του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρία»
σήμερα, ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αθετώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ξεπουλά το λιμάνι και η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη δηλώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με τους Κινέζους και ότι «η συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα»
ΟΤΕ, Ολυμπιακή
Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τις άλλες ?υποσχέσεις? του ΠΑΣΟΚ για τα πιο κεντρικά ζητήματα των τελευταίων χρόνων. Για το ξεπούλημα του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρία Deutsche Telecom και για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο Βγενόπουλο. Πριν τις εκλογές, όταν η ΝΔ ξεπουλούσε τις δύο εταιρίες ο ίδιος ο Παπανδρέου δήλωνε ότι
«χρειάζεται η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και η συμμετοχή του Δημοσίου στην Ολυμπιακή? και για τον ΟΤΕ ότι ?πρέπει να δούμε πως θα έχει και πάλι το ελληνικό Δημόσιο ουσιαστικό λόγο σε αυτή την τόσο σημαντική επιχείρηση».
Σήμερα, λίγους μήνες μετά ο αρμόδιος υφυπουργός Ν Σηφουνάκης έχει κόψει τη συζήτηση και για τα δύο λέγοντας χαρακτηριστικά για την περίπτωση του ΟΤΕ ότι «εάν το κράτος θέλει να επανακτήσει τον ΟΤΕ πρέπει να δώσει 4 δις τα οποία δεν έχει».
Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ έδινε εύκολα υποσχέσεις ως αντιπολίτευση αλλά σήμερα, ως κυβέρνηση, δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω από τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης «κακής» κυβέρνησης του Καραμανλή από κανένα κεντρικό ζήτημα.
Τα μέτρα της νέας κυβέρνησης
Ο ΟΛΠ, η Ολυμπιακή και ο ΟΤΕ είναι απλά οι πρώτες ενδείξεις της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ η οποία αναγκαστικά θα πρέπει να προσγειωθεί στο «ρεαλισμό» της σκληρής πραγματικότητας του ελληνικού καπιταλισμού. Που δεν είναι άλλη από την κακή κατάσταση της οικονομίας, με τα μεγάλα χρέη, τα τεράστια ελλείμματα και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Πάνω σε αυτή την «πραγματικότητα» είναι που εξαγγέλλονται τα νέα μέτρα, καταρτίζεται ο προϋπολογισμός και κυρίως «προσαρμόζονται» οι υποσχέσεις.
Τα «φιλολαϊκά» μέτρα είναι:
– Αυξήσεις 1,50% για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (για τον ιδιωτικό τομέα θα γίνει διαπραγμάτευση). Ουσιαστικά πρόκειται για μηδενική αύξηση μια και ο πληθωρισμός είναι ήδη στο 1,2% και προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,4%.
– Επίδομα αλληλεγγύης το οποίο όμως θα είναι κατά πολύ μειωμένο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ (1 δις από 1,6 που είχαν πει) και το οποίο θα δοθεί σε ? δόσεις, άγνωστο κάθε πότε θα είναι αυτές.
– Αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 5%.- Αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 30 ευρώ το μήνα για φέτος.- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το κράτος, που σημαίνει ένα καλό μπόνους στους εργοδότες οι οποίοι πλέον θα μπορούν να παίρνουν καινούριους εργαζόμενους (αν θέλουν μπορούν να απολύουν τους παλιούς) χωρίς να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές
Εκτός από τα ? «ευχάριστα» μέτρα προβλέπονται ακόμα ?
– 10% αύξηση των έμμεσων φόρων (ποτά και τσιγάρα) οι οποίοι βαραίνουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επιβαρύνει.
– Καμία αύξηση στο αφορολόγητο όριο που παραμένει στα 12.000 ευρώ
– Νέα αύξηση στο φόρο των κινητών τηλεφώνων και στα τέλη κυκλοφορίας.
– Νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
– Πάγωμα της αύξησης του ΕΚΑΣ, η οποία ήταν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ.
Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να δίνει με το ένα χέρι παροχές ? ψίχουλα και να τις παίρνει πίσω με το άλλο!
¬H δέσμευση απέναντι στην ΕΕ να βρεθούν νέα έσοδα του ύψους των 4 δις ευρώ για να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, υποτίθεται ότι θα καλυφθεί με τα παραδοσιακά σχέδια κάθε κυβέρνησης που καταρτίζει προϋπολογισμό: πάταξη εισφοροδιαφυγής, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ, είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών κλπ. Μόνο που καμιά μέχρι τώρα δεν το έχει καταφέρει, αφού όλα αυτά προϋποθέτουν πρώτα πρώτα σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο που συστηματικά φοροδιαφεύγει. Και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση του Γ Παπανδρέου δεν πρόκειται ποτέ να κάνει.
Νέοι αγώνες
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχοντας πλήρως ενσωματωθεί στις επιλογές του κεφαλαίου εθνικά και διεθνώς, δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσει τις επιθέσεις απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Οι όποιες μικρο-παροχές κι αν κάνει δεν θα μπορέσουν να αναιρέσουν την ουσία της πολιτικής του που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της λιτότητας. Τα μέτωπα της εργασίας με την όλο και αυξανόμενη ανεργία είναι μπροστά μας. Το ίδιο και το μέτωπο του ασφαλιστικού, που σύντομα θα να ανοίξει η κυβέρνηση με πολύ δυσμενείς όρους για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
Οι αγώνες σήμερα των εργαζομένων στα stage και των εργαζόμενων στο λιμάνι δείχνουν αυτό που θα ακολουθήσει. Μεγάλοι εργατικοί αγώνες, όχι μόνο από τους παλιούς εργαζόμενους με τα κεκτημένα δικαιώματα, αλλά . κι από τους νέους των 500 και των 700 ευρώ.
______________
Σε γκάλοπ της ALCO για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (8.11.09) στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την απόδοση της κυβέρνησης τις πρώτες 30 μέρες;» το 40.9% δήλωσε «αρκετά» ή «πολύ» έναντι 47.3% που δήλωσε «λίγο» ή «καθόλου». Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση το 57.2% έναντι 23.5% θεωρούσε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις για τους φόρους.
Πλατιά στρώματα της κοινωνίας είδαν με ανακούφιση τη νίκη του ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι «μπορεί να είναι λίγο καλύτεροι από τους προηγούμενους». Η κατάθεση του προϋπολογισμού ήταν το πρώτο γερό ταρακούνημα καθώς γινόταν πολύ καθαρό ότι το 1 δις που έδινε η κυβέρνηση σαν επίδομα αλληλεγγύης, γινόταν δώρο άδωρο από τα 4.5 δις νέους φόρους.
Το νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού, η κατάληξη των κινητοποιήσεων σε λιμάνια, συμβασιούχους κτλ θα παίξουν επίσης ρόλο στην αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης.
_______________