Στρατός: Περί ΕΛ.ΔΥ.Κ. ο λόγος

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί διάφορα για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Τόσο τα γεγονότα του παρελθόντος (εξοπλισμοί & εκπαίδευση παραστρατιωτικών που εγκλημάτησαν κατά των Τουρκοκυπρίων, το πραξικόπημα του ’74, η συμπεριφορά της Δύναμης ως στρατός κατοχής κλπ.) όσο και το επίκαιρο ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων στη Κύπρο μας αναγκάζει να ρίξουμε το δικό μας φως "εκ των έσω" για το τι εστί ΕΛΔΥΚ.

Βέβαια πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά, ότι δεν κινδυνεύουμε από τον στρατό κλπ. Δύσκολο όμως να το πιστέψει κάποιος που ακούει τον διοικητή του να "καταγγέλλει" ενώπιον των καινούργιων στρατιωτών την εκεχειρία του ’74, την αυτονομία και την πολιτική ηγεσία που επέτρεψε την ανεξαρτητοποίηση του νησιού, που βλέπει συγκαταβατικά γνέματα στον λόγο μίσους της ηλικιωμένης ξεναγού του Μουσείου Αγώνα όταν αυτή λέει "ήταν άγιος άνθρωπος" ο αρχιπραξικοπηματίας Ν. Σαμψών, που βλέπει εν τέλει αναρτημένες φωτογραφίες βασιλέων(!) σε διάφορα σημεία του στρατοπέδου.

Εξάλλου η εμμονή της ΕΛΔΥΚ στο παρελθόν φαίνεται και από την καθημερινότητα εντός του στρατοπέδου. Η τιμωρία των πειθαρχικών παραπτωμάτων των οπλιτών γίνεται με καταναγκαστικά έργα της φρουράς τιμωρημένων (π.χ. η μεταφορά τσιμεντολίθων από ένα σημείο του στρατοπέδου και πάλι πίσω), με απίστευτα ατομικά και ομαδικά καψώνια (ένας υπολοχαγός ξύπνησε στις 3 και μισή το πρωί τις ημέρες του Πάσχα ομάδα στρατιωτών να παίξουν μπάσκετ !) και υπερπαράλογες τιμωρίες (ο προαναφερθείς υπολ/γος τιμώρησε με 4ήμερη κράτηση όλους τους θαλαμάρχες του λόχου του επειδή σε ένα θάλαμο βρέθηκε ένας ανεμιστήρας ανοιχτός, ενώ ο διοικητής τιμώρησε οπλίτη με 20ήμερη φυλάκιση για σφάλμα του ίδιου υπολ/γου).

Τα θετικά της θητείας στην ΕΛΔΥΚ; Τίποτα. Τα επιπλέον χρήματα που παίρνουν οι στρατιώτες δεν επαρκούν στο ελάχιστο και είναι πολύ λιγότερα από αυτά που δήλωνε το ενημερωτικό δελτίο του ΓΕΣ, όπως λιγότερες ή ανύπαρκτες είναι και όλες οι υποσχόμενες παροχές (τα αφορολόγητα τσιγάρα καταργήθηκαν, το συσσίτιο ελλιπές, οι άδειες δύσκολα βγαίνουν και σπάνια όταν τις ζητήσεις, ενώ η εκπαίδευση είναι επιπέδου ειδικών δυνάμεων, πολλαπλάσια δηλαδή από αντίστοιχες μονάδες της ελληνικής επικράτειας). Και τα πράγματα δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα.

Ανώνυμος (της ΕΛΔΥΚ) για ευνόητους λόγους

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα