Ευρωπαίοι αντιφασίστες μιλούν για την Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση

Συνολικά 32 κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες από 20 χώρες της Ευρώπης εκπροσωπήθηκαν στην τριήμερη Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση που έλαβε χώρα στις 11,12 και 13/4 στην Αθήνα. Ανάμεσα τους και μια σειρά σύντροφοι από τμήματα της «Επιτροπής για μια Διεθνή (οργάνωση) των Εργαζομένων» CWI, στην οποία συμμετέχει και το “Ξ”. Ζητήσαμε από ορισμένους απτους συντρόφους που παραβρέθηκαν στην Συνάντηση να μας πουν δυο λόγια για τις εντυπώσεις τους.

Τζο Χίγκινς, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Ιρλανδία)

 

Η πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά να οργανώσει μια Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση στην Αθήνα, αναλήφθηκε σε μια εξαιρετικά σημαντική χρονική στιγμή για το αντιφασιστικό κίνημα. Είναι φανερό από την κατάσταση στην Ελλάδα με την Χρυσή Αυγή, αλλά και την πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς στην Γαλλία και την Ουκρανία, πως η επαναστατική Αριστερά και τα κινήματα πανευρωπαϊκά πρέπει να οργανώσουν την απάντηση τους.

Η συμμετοχή στην Συνάντηση ήταν εντυπωσιακή και οι συζητήσεις πολύ υψηλού επιπέδου. Παρόλο που στην Ιρλανδία αντιμετωπίζουμε μεγάλη πίεση, αφού μαζί με τις ευρωεκλογές έχουμε και την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάη, αποφασίσαμε πως είχε μεγάλη σημασία να παρευρεθώ στην Συνάντηση, εξαιτίας ακριβώς του ότι η μάχη ενάντια στον κίνδυνο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά είναι εξαιρετικά σημαντική και επείγουσα.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από τις χώρες στις οποίες η ακροδεξιά έχει σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια, έδωσαν μια πολύ ζωντανή εικόνα των εξελίξεων. Ιδιαίτερα οι σύντροφοι από την Ουκρανία μίλησαν με λεπτομέρειες για τις εξελίξεις στην χώρα και για το πως η ΕΕ δεν δίστασε να στηρίξει την συμμετοχή ανοιχτά φασιστικών στοιχείων στην κυβέρνηση που αντικατέστησε τον Γιανούκοβιτς.

Στην εισήγηση που έκανα στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου (12/4) είχα την ευκαιρία να καταδείξω την υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας και της γραφειοκρατίας της ΕΕ. Την ώρα που κηρύσσουν τις αξίες της «αλληλεγγύης» και της «δημοκρατίας», στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα συμφέροντα των άρχουσων τάξεων που εκπροσωπούν και καθόλου για τους Ουκρανούς εργαζόμενους που αυτή την στιγμή βρίσκονται στις «συμπληγάδες» των ιμπεριαλιστών της Δύσης και της Ρωσίας.

Η συμμετοχή ακτιβιστών του αντιφασιστικού κινήματος από τόσες διαφορετικές χώρες ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων ακτιβιστών ήταν βέβαια εξίσου αξιοσημείωτη και σημαντική. Η Αριστερά στην Ελλάδα έχει συσσωρεύσει σημαντική εμπειρία παλεύοντας ενάντια στην Χρυσή Αυγή και αυτό ήταν φανερό τόσο από τις τοποθετήσεις των Ελλήνων συντρόφων, όσο και συνολικά από την οργάνωση του τριημέρου.

Έχουμε την τύχη να μην έχουμε αυτή την στιγμή στην Ιρλανδία κάποια σημαντική παρουσία φασιστών, όμως δεν εφησυχάζουμε και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί στον συντονισμό του αντιφασιστικού κινήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στις διεθνείς ημέρες δράσης που αποφασίστηκαν στην Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση.

Ελίν Γκάουφιν Σοσιαλιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης (Σουηδία)

 

Είμαι πολύ χαρούμενη για την πρωτοβουλία που πήρε το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα. Για τους αντιφασίστες στην Σουηδία ο διεθνής συντονισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, μιας και είναι φανερό πως αν δεν απαντήσουμε στην άνοδο των φασιστών που ήδη υπάρχει, είναι πολύ πιθανό να δούμε εξελίξεις παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην Ελλάδα ή την Ουκρανία. Είναι επίσης φανερό πως η διεθνιστική πάλη είναι καθοριστικής σημασίας για τις δυνάμεις του αντιφασιστικού κινήματος πανευρωπαϊκά, μιας που ο αγώνας που δίνουν είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Είμαι πολύ εντυπωσιασμένη από το αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας και νομίζω πως πρέπει το κίνημα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να κάνει περισσότερα για να σας στηρίξει. Οι προτάσεις δράσης που υιοθέτησε η Συνάντηση πρέπει να γίνουν υπόθεση του αντιφασιστικού κινήματος σε κάθε χώρα της Ευρώπης.

Το μήνυμα που μετέφερα από την Σουηδία είναι πως πρέπει να έχουμε υπομονή και να κάνουμε «δουλειά μυρμηγκιού». Τα πράγματα στην χώρα μου μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν εξαιρετικά «ήσυχα». Όταν μια διαδήλωση στα τέλη του περασμένου χρόνου δέχτηκε την επίθεση των νεοναζί, το κίνημα απάντησε με τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές πορείες που είχαν γίνει ποτέ. 20.000 εργαζόμενοι και νεολαίοι συμμετείχαν στην διαδήλωση της Στοκχόλμης, ενώ άλλοι 20.000 πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν σε άλλες 30 σουηδικές πόλεις. Στις 8/3 οι φασίστες επιτέθηκαν σε μια ομάδα αντιφασιστών στο Μάλμο και την επόμενη μέρα 10.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης. Αυτές οι επιθέσεις των Ναζί έχουν προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα το οποίο οργανώνει συγκεντρώσεις και πορείες σε εβδομαδιαία βάση.

Ανυπομονούμε για στενότερη συνεργασία μεταξύ των αντιφασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ελπίζω η Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση να είναι μόνο η αρχή.

Ματίας Βάντερ Χούγκερστράτε Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Βέλγιο)

 

Η κοινή προσπάθεια τόσων διαφορετικών δυνάμεων προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Σε αντίθεση με τις αντιπαραθέσεις και την διάσπαση στην ελληνική Αριστερά, η Συνάντηση μπόρεσε να θέσει κοινούς άξονες και προτάσεις δράσης για το κίνημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μια σειρά ομιλητές στάθηκαν σε αυτό το σημείο και τόνισαν την ανάγκη ενωτικής δράσης και ουσιαστικής συζήτησης των διαφορετικών απόψεων, με σεβασμό στην πολυμορφία του κινήματος.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο ήταν η κατανόηση από το σύνολο των ομιλητών πως η ρίζα του φασισμού είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα – όχι μόνο ως αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης που το σύστημα διέρχεται, αλλά και ως εργαλείο για την διάσπαση των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών.

Η σύνδεση της πάλης ενάντια στον φασισμό με την πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα συνολικά ήταν κυρίαρχη σε όλες τις εργασίες του τριημέρου.

Σεμπάστιαν Φόρστερ Σοσιαλιστική Εναλλακτική (Γερμανία)

 

Η Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση ήταν για μένα μια πολύ σημαντική εμπειρία – και θα έλεγα και μια ευχάριστη εμπειρία. Μαζική συμμετοχή, σημαντική διεθνής παρουσία, πολύ υψηλού επιπέδου συζητήσεις, ενωτικό και μαχητικό κλίμα.

Από την μια με εντυπωσίασε θετικά ότι το γεγονός πως ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού ήταν κοινός τόπος για τους συμμετέχοντες, από την άλλη μου έκανε εντύπωση πως υπάρχουν ακόμη και σήμερα δυνάμεις στην ελληνική Αριστερά που μπροστά σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις, ακόμα και στο θέμα του φασισμού, λειτουργούν διασπαστικά και ανθενωτικά. Έτσι είχαμε το παράδοξο να συμμετέχουν στην Συνάντηση 32 οργανώσεις από 20 διαφορετικές χώρες και να λείπουν σημαντικά τμήματα της ελληνικής Αριστεράς – με σημαντικότερο βέβαια το ΚΚΕ.

Από τις τοποθετήσεις που άκουσα μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση αυτές που αφορούσαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ουκρανία, δυο χώρες όπου οι Νεοναζί είναι αυτή την στιγμή μια πολύ επικίνδυνη απειλή για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Υπάρχει βέβαια μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες. Στην Ουκρανία η Αριστερά είναι εξαιρετικά αδύναμη, ενώ στην Ελλάδα, με όλα τα προβλήματα της, η Αριστερά έχει μια εξαιρετικά σημαντική παρουσία.

Ο συντονισμός των δυνάμεων του αντιφασιστικού κινήματος είναι ένα καθήκον ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους και την Αριστερά πανευρωπαϊκά. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στην επιτυχία της πρώτης Πανευρωπαϊκής Αντιφασιστικής Συνάντησης. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω και στην χώρα μου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα