Ευρωπαϊκή Οικονομία – Αύξηση της ανεργίας και αβεβαιότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 3/11/09 τις προβλέψεις της για την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Σύμφωνα την Κομισιόν η οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να βγει από την κρίση μέσα στο 2010, αφού ο ρυθμός ανάπτυξη, από -4% το 2009, εκτιμάται ότι θα γίνει 0.7% το 2010 και ευελπιστούν 1,5% το 2011. Όμως, όσο και αν προσπαθούν να φανούν αισιόδοξοι, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου καταλαβαίνουν ότι αυτή η ανάκαμψη (αν υπάρξει τελικά) θα είναι εξαιρετικά αναιμική και εύθραυστη και σε τίποτα δεν θα θυμίζει προηγούμενες ιστορικές περιόδους ανάκαμψης και ανάπτυξης μετά από οικονομικές κρίσεις.

Η Κομισιόν παραδέχεται ανοιχτά πως η όποια ανάκαμψη βασίζεται στα έκτακτα μέτρα των κυβερνήσεων, και ειδικά στα τεράστια πακέτα οικονομικής στήριξης που δόθηκαν ειδικά στις τράπεζες. Τα πακέτα αυτά έχουν εκτινάξει το δημόσιο έλλειμμα και χρέος σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε δυσθεώρητα ύψη και οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να το φορτώσουν στους ώμους μας. Παρά τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν η πραγματική ζήτηση – ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας – δεν προβλέπεται να αυξηθεί δραστικά. Οι εξαγωγές, στις οποίες βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ευρωπαϊκή οικονομία, δεν πρόκειται να ανακάμψουν γιατί όλος ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Σαν αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό κεφάλαιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις και αύξηση της παραγωγής αφού δεν θα προσδοκά μεγάλα κέρδη. Έτσι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ οι μισθοί και το εργατικό εισόδημα θα συνεχίσουν να μειώνονται. Σαν αποτέλεσμα ούτε η εσωτερική ζήτηση (μέσα στις Ευρωπαϊκές χώρες) πρόκειται να αυξηθεί. Και χωρίς αύξηση της ζήτησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αδύναμη, αναιμική και επιφανειακή. Ο Ευρωπαϊκός (και ο παγκόσμιος) καπιταλισμός δεν μπορεί να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο αφού οι δομικές αντιφάσεις του συστήματος που οδήγησαν στη σημερινή κρίση δεν έχουν εξαλειφθεί.

Έτσι, όσο και αν ακούγεται παράλογο, η Κομισιόν προβλέπει ότι την ίδια στιγμή που η οικονομία θα ανακάμπτει (πρόβλεψη για ρυθμό 1,5% ανάπτυξης το 2011) η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2011 θα προσεγγίσει το 11%! Δηλαδή μέσα στα επόμενα δυο χρόνια «ανάκαμψης», θα προστεθούν επιπλέον 7,5εκ άνεργοι στα 15εκ που υπάρχουν ήδη!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Κομισιόν προτείνει φυσικά την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων και των χρεών προτείνει νέα ακόμη πιο σκληρή λιτότητα και περικοπές των κρατικών δαπανών, με θύματα την δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση. Για παράδειγμα κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ και του ΔΝΤ η Λετονία έκλεισε τα μισά νοσοκομεία της χώρας! Πρόκειται για ωμή ληστεία αφού η κοινωνία θα κληθεί να πληρώσει τα δισεκατομμύρια που χαρίστηκαν στις τράπεζες. Παράλληλα στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η Κομισιόν ζητά ακόμη πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα όλης της Ευρώπης δεν πρόκειται να δουν καμία βελτίωση στο βιοτικό τους επίπεδο ακόμη και αν η οικονομία βγει τυπικά από την ύφεση.

Το «Ξ» και η CWI εδώ και καιρό εξηγούμε πως ο κόσμος δεν είναι αντιμέτωπος με μια «συνηθισμένη» κρίση στα πλαίσια του οικονομικού κύκλου. Αντίθετα είμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά, δομική κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που θα κρατήσει για χρόνια. Η Ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία μπορεί να περνάνε από τις απότομες καταρρεύσεις σε περιόδους ανάκαμψης αλλά θα πρόκειται για ανάκαμψη αδύναμη και αναιμική που δεν θα μπορεί να δώσει καμιά ανακούφιση στην κοινωνία. Η ανεργία, η φτώχεια και η κοινωνική δυστυχία θα μεγαλώνουν συνεχώς. Απέναντι σε αυτή την προοπτική μόνη πραγματική επιλογή για τους εργαζόμενους και την νεολαία είναι η οργάνωση και ο αγώνας.

Νίκος Κανελλής

_______________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα