Ευριπίδης Στυλιανίδης: Ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική – Νέο «διαλλακτικό» Περιτύλιγμα

Από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος υπουργός παιδείας θέλει να πείσει ότι κάτι άλλαξε στο υπουργείο παιδείας. Προσπαθεί να εμφανιστεί πιο ανοιχτός και συζητήσιμος από την αδιάλλακτη Μ. Γιαννάκου. Σε αυτή την κατεύθυνση συναντήθηκε με όλες τις ομοσπονδίες της εκπαίδευσης ακόμη και με φοιτητές εκπροσώπους της ΠΚΣ (παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια) κάτι που ήταν αδιανόητο επί Μαριέττας. Ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει όλες τις διατάξεις του νέου νόμου πλαίσιο από τώρα αλλά θα αναβάλλει τις πιο επίμαχες για το μέλλον.

Ελιγμός τακτικής

Και το ερώτημα είναι: άλλαξε πραγματικά η στάση του ΥΠΕΠΘ; Η απάντηση είναι όχι, το υπουργείο παιδείας δεν άλλαξε ούτε στάση ούτε πολιτική. Το νέο, πιο «ήπιο» πρόσωπο του υπουργού είναι απλά ένας ελιγμός τακτικής και όχι αλλαγή πλεύσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Η κυβέρνηση πασχίζει να κλείσει με «επικοινωνιακό» τρόπο το μέτωπο της εκπαίδευσης. Πρώτον γιατί το εκπαιδευτικό κίνημα προκάλεσε τη μεγαλύτερη κοινωνική κρίση στην θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεύτερον γιατί ετοιμάζεται να ανοίξει το ασφαλιστικό, που θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, και η κυβέρνηση δεν θέλει διμέτωπο αγώνα. Ας δούμε ποιες είναι ουσιαστικά οι θέσεις του Στυλιανίδη και οι νέες εξελίξεις.

Αναβολή διατάξεων – όχι αναστολή

Καταρχήν ο νέος υπουργός δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλεται η εφαρμογή όλου ή μέρους του νέου νόμου πλαίσιο. Αντίθετα ο νέος νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί κανονικά. Η νέα εξέλιξη είναι ότι η διάταξη για τα βιβλία και τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο και όχι από φέτος. Η μόνη αλλαγή στο νόμο που συζητά το υπουργείο είναι να μειώσει τον αριθμό των εκλεκτόρων εκτός τμήματος που απαιτούνται για την εξέλιξη/ κρίση κάποιου καθηγητή.

Ο Στυλιανίδης βέβαια υποσχέθηκε γενικόλογα «βελτιώσεις στο νόμο». Όμως ακόμη κι αν γίνουν κάποιες αλλαγές θα πρόκειται για τεχνικές διορθώσεις. Η ουσία του νόμου θα παραμείνει ίδια. Για αυτό η συνολική κατάργηση του νόμου πρέπει να παραμείνει το κεντρικό αίτημα του κινήματος.

Συνεχίζεται η αντιεκπαιδευτική επίθεση

Στα υπόλοιπα ζητήματα η νέα ηγεσία του υπουργείου θα συνεχίσει την ίδια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κεντρική επιδίωξη παραμένει η υποβάθμιση και η εμπορευματοποίηση των σπουδών. Ας δούμε το πώς.

Πρώτον, στο νέο προϋπολογισμό μειώνεται κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση της παιδείας στο 3% του ΑΕΠ (που είναι το 5% που υπόσχονταν η ΝΔ;). Δεύτερον, συνεχίζεται η προσπάθεια να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τρίτον, κυβέρνηση και υπουργείο επιμένουν στην εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών 36/2005 και 48/89 με τις οποίες αναγνωρίζονται ως ισότιμα πτυχία τριετούς διάρκειας με τα τετραετούς και πενταετούς των ελληνικών Πανεπιστημίων. Τέταρτον, επιμένουν στην κατάθεση και ψήφιση των δυο νέων νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.

Η κυβέρνηση φοβάται

Η εκπαιδευτική πολιτική λοιπόν δεν αλλάζει. Η αλλαγή τακτικής όμως και τα «χαμόγελα» δείχνουν ότι η κυβέρνηση φοβάται. Φοβάται το κίνημα της εκπαίδευσης που για 12 μήνες συντάραξε την κοινωνία. Φοβάται ακόμη τη μαζική κοινωνική δυσαρέσκεια που εκφράστηκε καθαρά στις εκλογές (πτώση δικομματισμού και άνοδος της αριστεράς). Και πάνω από όλα τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταυτόχρονα αγώνες στην εκπαίδευση και τους εργαζόμενους, λόγω ασφαλιστικού. Αυτός ο φόβος είναι στοιχείο που ευνοεί το κίνημα.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Φοιτητές και σπουδαστές, μπορούμε για ακόμα μια φορά να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δικαιολογημένα φοβάται.

Να προετοιμαστούμε έγκαιρα με μαζικές Γ.Σ., οι οποίες πρέπει να αποφασίσουν ένα πρώτο πρόγραμμα δράσης μέχρι την επέτειο του Πολυτεχνείου

Βασικά αιτήματα:

– Καμία εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο. Πάλη για την κατάργησή του.

– Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ισοτίμηση των πτυχίων κολλεγίων με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

– Δραστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο νέο προϋπολογισμό.

– Κοινοί αγώνες με τους εργαζόμενους για το ασφαλιστικό και τους φόρους.

Ένα κοινό μέτωπο της αριστεράς (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ) με βάση το παραπάνω πρόγραμμα αγώνα είναι απολύτως αναγκαίο.

Κανελλής Νίκος

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

————————-

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα