Array

Ευκαρπία Θ/ης: Συνάντηση και κοινό ψήφισμα αλληλεγγύης κινημάτων Θεσ/νίκης , Χαλκιδικής, Κερατέας, Ημαθίας, Κιλκίς, Σερρών!

Το Σάββατο 7/4 πραγματοποιήθηκε στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 300 κάτοικοι της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι τοπικών κινημάτων.

Ταυτόχρονα, έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα: η εκδήλωση κατέληξε σε κοινό ψήφισμα αλληλεγγύης των επιτροπών αγώνα, ενώ γενικά υπήρξε συμφωνία ότι η μάχη ενάντια στα καταστροφικά για το περιβάλλον έργα που σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα, είναι μια μάχη κοινή για όλους.

Το τελευταίο διάστημα, οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, τόσο στη Χαλκιδική, (όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία και τους μπράβους του Μπόμπολα) όσο και στην Ευκαρπία (όπου δύο κάτοικοι πρόκειται να δικαστούν για «παθητική άσκηση βίας») βιώνουν το πραγματικό πρόσωπο της καταστολής.

Απέναντι στις μεθόδους εκφοβισμού της κυβέρνησης, των εργολάβων  και των τοπικών αρχών, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός των αγώνων μας είναι κρίσιμος. Το επόμενο βήμα που απαιτείται για να μη μείνει στη μέση αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, είναι η καθιέρωση και η σταθεροποίηση του συντονισμού ανάμεσα στα  τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κοινό ψήφισμα αλληλεγγύης των κινημάτων που εκπροσωπήθηκαν στη σημαντική αυτή συνάντηση

Κοινό ψήφισμα Αλληλεγγύης 

Οι εκπρόσωποι από τα συντονιστικά των αγώνων κατά:

  • του ΧΥΤΑ Κερατέας
  • του ΣΜΑ Ευκαρπίας
  •  των Μεταλλείων Χαλκιδικής
  •  του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου καύσης σκουπιδιών Ημαθίας
  • των Μεταλλείων Κιλκίς
  • του ΧΥΤΑ Σερρών (Παλαιοκάστρου)

Στέλνουμε ένα μήνυμα Αλληλεγγύης με προοπτική τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αγώνων, που θα αναδείξει το δίκιο όλων των πολιτών που μάχονται για τη δημοκρατία, την οικογένειά τους, τα παιδιά τους και το περιβάλλον τους. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός (σύμφωνα με το Σύνταγμα «άρθρο 24, παράγραφος 1»).

Τα χρόνια που οι πολίτες εμπιστεύονταν τυφλά τους όποιους σωτήρες, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί, ότι η επιβίωσή τους και η προστασία των αρχών τους, εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές τους πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Κανείς δε μπορεί να αποφασίζει ερήμην της κοινωνίας και αντίθετα με τη βούλησή της,να πιστεύει πως θα αποφύγει τις συνέπειες.

Έχει πλέον γίνει αντιληπτό από όλους μας, πως πίσω από κάθε «έργο ανάπτυξης» που υπερδιαστασιολογείται, κρύβονται οι ίδιοι μεγαλοεργολάβοι με κοινά συμφέροντα καθώς και οι ίδιοι «περιβαλλοντικοί ειδήμονες» – πολιτικοί φορείς, ενεργώντας εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και του Περιβάλλοντος. Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, με τη ανεργία στα ύψη, η τεχνική του «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους των περιοχών μας, δεν θα περάσει.

Καλούμε τα Μ.Μ.Ε. να τολμήσουν να πουν όλη την αλήθεια στον κόσμο με πολυδιάστατη ενημέρωση για να μπορεί ο κάθε πολίτης να κρίνει όπως είναι αυτονόητοαντικειμενικά αυτά που συμβαίνουν γύρω του και όχι όπως του τα ¨πασάρουν¨ οι δήθεν, εδώ και χρόνια, σωτήρες του λαού, που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα μας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Οι προσαγωγές, οι μηνύσεις και συλλήψεις δεν μας τρομάζουν αλλά μας εξοργίζουν και μας συσπειρώνουν.

Ας ασχοληθούν επιτέλους με τους εγκληματίες της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος που έχουν σαν αυτοσκοπό την κατασκευή φαραωνικών έργων, αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία αλλά και αυτών που επιβάλλει η νομοθεσία (όπως ο νόμος 4042 και η ευρωπαϊκή οδηγία 2008/98/ΕΚ για τηδιαχείριση των απορριμμάτων)

Καταγγέλλουμε :

  • Τους Περιφερειακούς σχεδιασμούς που το μόνο μέλημα τους, είναι οι ¨εύκολες¨ λύσεις προ συμφέρον ορισμένων, και όχι αυτές που πραγματικά πρέπει να γίνουν. Γι αυτό και υπάρχουν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες μας.
  • Τα ανεπίκαιρα Έργα που σχεδιάστηκαν για τις περιοχές μας (πριν πολλά χρόνια) βρίσκοντας την καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών μας. Να επανασχεδιαστούν με επικαιροποίηση ή με νέο σχεδιασμό που θα σέβεται τον πολίτη, την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και με βάση αυτά που πρέπει πραγματικά να γίνουν (πχ. δραστική μείωση των απορριμμάτων με ανακύκλωση κλπ. πριν γίνουν ΣΜΑ, ΧΥΤΑ και εργοστάσια καύσης σκουπιδιών) και πριν κατασκευαστούν οι φαραωνικές εγκαταστάσεις (που δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός)
  • Το βιασμό του περιβάλλοντος, επειδή θέλουν να πλουτίσουν κάποιες μεγάλες εταιρείες για μερικά χρόνια, κάνοντας ¨αρπαχτές¨ και υποσχόμενοι γη και ύδωρ να εγκαταλείψουν τα μέρη μας ως κρανίου τόπος (π.χ. μεταλλεία χρυσού)

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα