Ευκαρπία: Μαζική συμμετοχή των κατοίκων στην εκδήλωση για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων

Της Κατερίνας Κλείτσα

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας εδώ και τρεις μήνες οι κάτοικοι της Ευκαρπίας δίνουν αγώνα ενάντια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) (δείτε:https://xekinima.org/arthra/view/article/prokiryksi-ks-oxi-ston-sma-stin-eykarpia/).

Με αφορμή αυτόν τον αγώνα χτες Τετάρτη 28/3 διοργανώθηκε εκδήλωση από το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά της Κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας και το Δίκτυο Βιωσιμότητας Δυτικής Θεσσαλονίκης με θέμα την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων (δείτε: https://xekinima.org/arthra/view/article/tetarti-283-ekdilosi-stin-eykarpia-enantia-ston-sma-ka/).

Περίπου 150 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση όπου οι 5 ομιλητές εξήγησαν αναλυτικά το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που δεν θα βλάπτει το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία ενώ θα ωφελεί οικονομικά και τις τοπικές κοινωνίες.

Η εκδήλωση ήταν από τις πιο μαζικές συναντήσεις κατοίκων τους τρεις αυτούς μήνες και αποδεικνύει την ανάγκη των τοπικών κινημάτων να έχουν μελετημένες αντιπροτάσεις στους αγώνες τους. (Περισσότερα για την συνολική πρόταση εναλλακτικής διαχείρησης απορριμμάτων δείτε: https://xekinima.org/arthra/view/article/diaxeirisi-skoypidion-mia-eykairia-poy-ginetai-forti-1/).

Η κουβέντα για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων άνοιξε ανάμεσα στους κατοίκους της Ευκαρπίας, κάτι που φάνηκε από τη μαζικότητα αλλά και από τη συμμετοχή του κόσμου με ερωτήσεις και τοποθετήσεις πάνω στο θέμα. Για την ουσιαστική νίκη του αγώνα των κατοίκων η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί, να ανοίξει συνολικότερα στην Ευκαρπία αλλά και στις γύρω περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι σημαντικό οι κάτοικοι να βρουν συμμάχους σε αντίστοιχα κινήματα της Θεσσαλονίκης (όπως π.χ. της Ασσήρου για το εργοστάσιο καύσης) και να παλέψουν μαζί προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων από τους δήμους. Στα πλαίσια αυτά οι κάτοικοι ετοιμάζουν εκδήλωση στην οποία θα καλεστούν κάτοικοι και επιτροπές αγώνα από άλλες περιοχές της χώρας με παρόμοια προβλήματα.

Όλο το τελευταίο διάστημα οι υπέρμαχοι της κατασκευής του Σ.Μ.Α. (βλέπε Ζουρνάς, Δανιηλίδης, κα) κατηγορούν τους κατοίκους πως είναι «γραφικοί» και αντιδρούν μόνο για αντιδράσουν. Παράλληλα ο δήμαρχος Παύλου Μελά (Παπαδόπουλος) ισχυρίζεται πως είναι με το μέρος των κατοίκων, χωρίς όμως να κάνει κάτι ουσιαστικό στην πράξη.

Το συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα των έργων, παράλληλα με την υιοθέτηση από τους κατοίκους της πρότασης για εναλλακτική-αποκεντρωμένη διαχείριση μπορεί να δώσει απάντηση στην πράξη σε όλους αυτούς, και ταυτόχρονα να αποτελέσει σημείο ένωσης με όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα