Ευκαρπία: 2 μήνες αγώνα – με ποια πρόταση προχωράμε;

Προκήρυξη της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στις δυτικές συνοικίες της Θεσ/νίκης

Από τις 24 Γενάρη έχει ξεκινήσει η κατάληψη στην περιοχή που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Ο αγώνας μας μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αναστείλει τα έργα, κάτι που είναι προφανώς μία σημαντική πρώτη επιτυχία.

Τα αντανακλαστικά μας έχουν αποδειχτεί πολύ καλά και κάθε φορά που έχει γίνει επείγουσα έκκληση για μαζικότητα στον χώρο κατάληψης υπό την απειλή των ΜΑΤ έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 200 άτομα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η πρώτη «μαγιά» ανθρώπων που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις έχει συγκροτηθεί και έχει «δοκιμαστεί» με επιτυχία.

Και ενώ όλα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή οι υπεύθυνοι του έργου «μετρούν» τις δυνάμεις και τις αντοχές μας και περιμένουν να κουραστούμε, το κίνημα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του σε πλατύτερα κομμάτια, της Ευκαρπίας καταρχήν αλλά και της υπόλοιπης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Να γίνουν ανοιχτές εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σους κατοίκους και θα εξηγούν τις συνέπειες του ΣΜΑ και θα προβάλλουν αντιπροτάσεις στα πλαίσια της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Να γίνουν επαφές με άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα (Λαγκαδάς, Βέροια, κτλ) ώστε να υπάρξει συντονισμένος αγώνας από όλους ενάντια στην ρίζα του προβλήματος, τα εργολαβικά και κυβερνητικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την πολιτική. Ο αγώνας αν δεν «ανοίξει» προς νέα στρώματα ώστε να έχει την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή τους, έχει τον κίνδυνο να απομονωθεί.

Ποια πρόταση για την Ευκαρπία;

Η απόφαση για την δημιουργία ΣΜΑ στην Ευκαρπία είναι κομμάτι ενός συνολικού «περιβαλλοντικού εγκλήματος» που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν σχέδια για δημιουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αποκομιδής των σκουπιδιών. Είναι φανερό πως ιδιώτες και οι «φίλα προσκείμενοι» δήμαρχοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τα σκουπίδια για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος σε βάρος της υγείας των πολιτών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τα τοπικά κινήματα πρέπει να οργανωθούν πολύ καλά, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα δίνουν προοπτική στον αγώνα τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποκτήσουν την απαραίτητη μαζικότητα και δυναμική απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα και να είναι νικηφόρα.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι τοπικές συνελεύσεις και η κατάληψη στην Ευκαρπία, τα βασικά αιτήματα που προβλήθηκαν ήταν: αλλαγή χωροθέτησης και δημιουργία μικρότερου ΣΜΑ παράλληλα με σχεδιασμό «ίσης ανακατανομής των απορριμμάτων» (που σημαίνει πολλά μικρά ΣΜΑ) σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε πως αυτός ο αγώνας πρέπει να συνδυαστεί με την πρόταση για εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων που περιλαμβάνει: ανακύκλωση στην πηγή και κομποστοποίηση, που αφήνει ελάχιστα υπολείμματα, κοστίζει πολύ φθηνότερα από το σημερινό μοντέλο, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και δεν μολύνει το περιβάλλον (περισσότερα για την πρόταση αυτή θα βρείτε στο www.xekinima.org και στο http://prosynat.blogspot.com/).

Τι κάνει ο Δήμος;

Ο Δήμος Παύλου Μελά δηλώνει ότι είναι στο πλευρό μας. Αυτό όμως πρέπει να το αποδείξει στην πράξη.

Για παράδειγμα πρέπει να κινητοποιήσει όλο το μηχανισμό του στην κατεύθυνση της αποτροπής των έργων. Με τα μηχανήματα που διαθέτει, μπορεί να μπει φυσικό εμπόδιο στην συνέχιση των έργων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να υιοθετήσει τη συνολική αντιπρόταση για την διαχείριση απορριμμάτων. Να προχωρήσει δηλαδή στην εφαρμογή της φτηνής και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων άμεσα!

Με αυτή την πρόταση ξεφεύγουμε από τα αιτήματα που μετατρέπουν τη συζήτηση σε παζάρι μεταξύ δήμων για το ποιος είναι πιο επιβαρημένος, διαιρούν τους κατοίκους των δήμων αυτών, απενοχοποιούν την ύπαρξη ΣΜΑ και δεν μας δίνουν την προοπτική να παλέψουμε για ουσιαστικά καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Ναι, μπορεί να γίνει άμεσα! Το μόνο που χρειάζεται είναι η αποφασιστικότητα του Δήμου (το οποίο βέβαια θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα ασκηθεί από τους κατοίκους). Ήδη, σε μια σειρά Δήμους (Ν.Ιωνία, Ελληνικό και Θήβα) έχει ανοίξει η συζήτηση αυτή, και ετοιμάζονται μελέτες.

Έτσι θα αποδείξει ο Δήμος αν πραγματικά εννοεί αυτά που λέει, και έτσι θα τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια και «υπερασπιστών» του έργου (Ζουρνάς, Δανιηλίδης, Παπαδόπουλος αλλά και Παπακωνσταντίνου).

Έτσι θα μπορέσουμε όχι μόνο να αποτρέψουμε την κατασκευή του ΣΜΑ, αλλά και να γίνουμε παράδειγμα εφαρμογής της εναλλακτικής διαχείρισης, εμπνέοντας τους κατοίκους άλλων περιοχών να παλέψουν με τον ίδιο σκοπό και πιέζοντας τους δήμους να εφαρμόσουν αντίστοιχες προτάσεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα