Αλληλεγγύη ενάντια στην καταπίεση στην Κίνα & το Χονγκ Κονγκ
Ελευθερώστε τον Leung Kwok-hung!
Σε σχέση με την περίοδο των μαζικών αγώνων στο Χονγκ Κονγκ το 2019, σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς. Η δικτατορία του Σι Τζινπίνγκ και το κατ’ όνομα Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) έχουν απαντήσει με μαζική και πρωτοφανή καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με στόχο το τσάκισμα του κινήματος και την αποτροπή οποιωνδήποτε μελλοντικών μαζικών αγώνων στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.
Υπό το φως αυτών των επιθέσεων στα δημοκρατικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και της αυξανόμενης καταστολής στην Κίνα, η ISA ξεκινά την εκστρατεία «Αλληλεγγύη ενάντια στην καταστολή στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ». Ο στόχος αυτής της εκστρατείας είναι να προάγει την ευαισθητοποίηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, να κινητοποιήσει την αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων και της νεολαίας.
Αυτή η εκστρατεία θα διαφέρει σε σημαντικά σημεία από διάφορες υπάρχουσες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Η ISA έχει μέλη και στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ. Απειλούνται άμεσα και επηρεάζονται από την καταστολή, καθιστώντας αυτόν τον αγώνα πολύ συγκεκριμένο.
Η εκστρατεία αλληλεγγύης μας θα επικεντρωθεί στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα καταπιεσμένα στρώματα στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ: εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες και εθνικές μειονότητες. Θα μείνουμε μακριά από πρωτοβουλίες που δρομολογούνται από διάφορες κυβερνήσεις και ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων που ακολουθούν τις δικές τους ατζέντες. Δεν μπορούν ούτε να μιλήσουν για τους καταπιεσμένους ούτε να τους εμπιστευτούμε όταν διακυβεύονται ζητήματα δημοκρατικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή του νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, στην οποία και οι δύο πλευρές προσπαθούν να χειραγωγήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη ως μέρος του ιμπεριαλιστικού αγώνα τους για κυριαρχία.
影片嗚謝:立場新聞
Δημοσιεύτηκε από Leung Kwok Hung στις Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021
Οι στόχοι της εκστρατείας είναι η διάδοση της πληροφορίας, η παρέμβαση και η οργάνωση της αλληλεγγύης. Αλληλεγγύη με πρακτικούς και άμεσους όρους σημαίνει να δείξουμε την υποστήριξή μας στα θύματα της κρατικής καταστολής και να διαδώσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα τις πληροφορίες για τις υποθέσεις τους. Η εκστρατεία ελπίζει να ευαισθητοποιήσει το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα παγκοσμίως, μέσω της έκδοσης ψηφισμάτων, της δημιουργίας βίντεο και της κοινοποίησης φωτογραφιών από δραστηριότητες για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Φοιτητές και διαμαρτυρίες
Ενώ πολλές διαδηλώσεις έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, η εκστρατεία μπορεί να προετοιμαστεί για παρεμβάσεις σε σχετικές κινητοποιήσεις και συναντήσεις όπου συμβαίνουν.
Στα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, όπου είναι εγγεγραμμένοι σχεδόν ένα εκατομμύριο φοιτητές από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, η εκστρατεία μπορεί να βρει σημαντικό ακροατήριο. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν 120.000 Κινέζοι φοιτητές πριν από την πανδημία και 370.000 στις ΗΠΑ.
Οι Κινέζοι και οι Ασιάτες φοιτητές και μετανάστες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ρατσιστικών επιθέσεων στις δυτικές χώρες λόγω του ρατσιστικού παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών για την πανδημία από πολιτικούς όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και της ψυχροπολεμικής ρητορικής όχι μόνο των δυτικών κυβερνήσεων αλλά και της εθνικιστικής προπαγάνδας του κινεζικού καθεστώτος. Το ΚΚΚ οργανώνει εθνικιστικές φοιτητικές ομάδες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, τόσο για να διαδώσει την εθνικιστική προπαγάνδα όσο και για να παρακολουθεί τυχόν αντιπολιτευτικές συμπάθειες μεταξύ των Κινέζων φοιτητών. Αυτό δυσκολεύει τους φοιτητές που ασκούν κριτική στο καθεστώς να εκφράσουν τις απόψεις τους. Οι εκστρατείες αλληλεγγύης στις πανεπιστημιουπόλεις πρέπει επομένως να συνδέουν τα ζητήματα της κρατικής καταστολής και των δημοκρατικών δικαιωμάτων με τις αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες και τον ενωτικό αγώνα.
Τους επόμενους μήνες η εκστρατεία «Αλληλεγγύη ενάντια στην καταπίεση στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ» ελπίζει να συντονίσει μαζί με τα τμήματα της ISA μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε διάφορες γλώσσες. Η εκστρατεία βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής ενός «πακέτου» της εκστρατείας με φυλλάδια, πρότυπο ψηφίσματος για συνδικάτα και άλλα εργαλεία για τη δημιουργία δράσεων αλληλεγγύης.
Ελευθερώστε τον Leung Kwok-hung
Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της κίνησης αλληλεγγύης είναι η ανάδειξη της υπόθεσης του φυλακισμένου πρώην νομοθέτη (βουλευτή) του Χονγκ Κονγκ Leung Kwok-hung (γνωστός με το παρατσούκλι «Long Hair»- μακρυμάλλης). Μαζί με περισσότερους από σαράντα άλλους υποψηφίους για το διαλυμένο πλέον Νομοθετικό Συμβούλιο της πόλης (Legco) κρατείται στη φυλακή με την κατηγορία της ανατροπής βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας της δικτατορίας, για τον οποίο η μέγιστη ποινή είναι ισόβια κάθειρξη.
Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στο Χονγκ Κονγκ, με τις περισσότερες από τις πολιτικές ιδέες των οποίων δεν θα συμφωνούσαμε, επειδή η υπόθεση εναντίον τους είναι σκευωρία. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους έπαιξαν μόνο ένα μικρό ρόλο στον μαζικό αγώνα και οι νεολαίοι διαδηλωτές ήταν πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στη συμβιβαστική προσέγγιση ορισμένων από αυτούς τους πολιτικούς ηγέτες. Αυτές οι πολιτικές διαφορές δεν επηρεάζουν την έκκλησή μας για την άμεση απελευθέρωσή τους. Θέλουμε να ξεχωρίσουμε τον Leung Kwok-hung ως μία από τις πιο διάσημες μορφές του κινήματος διαμαρτυρίας του Χονγκ Κονγκ, επειδή είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Αριστεράς μεταξύ των πιο επιφανών ηγετών του δημοκρατικού κινήματος. Ο Leung Kwok-hung έχει υποστηρίξει ενεργά τις εργατικές υποθέσεις στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ και των προσφύγων και έχει αντιταχθεί στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Είναι αηδιαστικό όταν κάποιοι διαδικτυακοί «αριστεροί» σε άλλες χώρες απορρίπτουν τις μαζικές διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ ως μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ «πολύχρωμη επανάσταση» (χρησιμοποιώντας παρόμοια επιχειρήματα για τη Μιανμάρ και τη Σιντζιάνγκ) και υποστηρίζουν την άγρια καταστολή που λαμβάνει χώρα τώρα.
Η εκστρατεία «Αλληλεγγύη ενάντια στην καταπίεση στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ» ελπίζει να συγκεντρώσει μηνύματα αλληλεγγύης από το εξωτερικό για τον Leung Kwok-hung που βρίσκεται στη φυλακή. Σύντροφοι/ισσες σε διάφορες χώρες μπορούν να γράψουν σύντομα μηνύματα αλληλεγγύης αναφέροντας από πού είστε και να μας τα στείλουν (στην διεύθυνση παρακάτω). Υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με την αλληλογραφία των φυλακισμένων και επομένως αυτό πρέπει να οργανωθεί προσεκτικά: παρακαλούμε να μην γράφετε πολιτικά συνθήματα ή αιτήματα γιατί το γράμμα θα καταστραφεί από τους φύλακες, αλλά μπορείτε να γράφετε για τρέχουσες εξελίξεις. Είναι σημαντικό να μην αναφέρετε τα προσωπικά σας στοιχεία εκτός από το όνομά σας. Χρησιμοποιήστε μόνο μαύρο ή μπλε στυλό και απλό χαρτί χωρίς διακοσμητικά στοιχεία).
Οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν επίσης να φτιάξουν ένα πανό με το σύνθημα «Ελευθερώστε τους πολιτικούς κρατούμενους στο Χονγκ Κονγκ» και να το εκθέσουν στις σχολές τους. Ζητήστε από το κοινό να υπογράψει και να γράψει σύντομους χαιρετισμούς στο πανό. Αυτά τα πανό μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φωτογραφικά μηνύματα και να σταλούν μέσω της εκστρατείας μας στον Leung Kwok-hung και σε άλλους κρατούμενους.
Το υπόβαθρο
Τον Ιούνιο του 2020, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επέβαλε στο Χονγκ Κονγκ έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια με δρακόντειες κυρώσεις. Οι κατηγορίες για «ανατροπή» και «αυτονομισμό» μπορούν να τιμωρηθούν με ισόβια κάθειρξη ή ακόμη και με έκδοση για να δικαστούν στην ηπειρωτική Κίνα, όπου εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή για τέτοια αδικήματα.
Ο στόχος αυτής της καταστολής είναι να συντριβεί ο μαζικός αγώνας για δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και να εξαλειφθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα που με κόπο κατακτήθηκαν: η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα ίδρυσης πολιτικών κομμάτων και συμμετοχής στις εκλογές, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της απεργίας. Όλα αυτά τα πράγματα απαγορεύονται στην Κίνα. Το Χονγκ Κονγκ ήταν κάποτε η εξαίρεση, με την οποία ο Σι θέλει να τελειώσει. Δύο συνδικαλιστικοί ηγέτες του Χονγκ Κονγκ είναι μεταξύ εκείνων που κρατούνται και κατηγορούνται για «ανατροπή».
Στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας τον Μάρτιο του 2021, το καθεστώς επέβαλε νέους εκλογικούς κανόνες στο Χονγκ Κονγκ. Αυτοί οι κανόνες αντικαθιστούν το ημι-εκλεγμένο Legco (κάτι σαν κοινοβούλιο) με ένα «βελτιωμένο» Legco – πιο περιορισμένο, αυταρχικό και με τα περισσότερα μέλη να διορίζονται από μια επιτροπή υπό τον έλεγχο του καθεστώτος. Δεν θα είναι πλέον δυνατό για οποιαδήποτε γνήσια αντιπολιτευόμενη πολιτική ομάδα να συμμετάσχει στις εκλογές. Μόνο τα ανδρείκελα του ΚΚΚ θα εγκρίνονται. Η χρήση του προηγουμένως αρκετά ανοιχτού εκλογικού συστήματος ως πλατφόρμα για την εκστρατεία υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων και κατά του καπιταλισμού, κάτι που έκανε η ISA το 2011 και το 2015, είναι πλέον αδύνατη. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πιθανόν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές με βάση αυτές τις αλλαγές.
Το καθεστώς του Σι εφαρμόζει ταυτόχρονα την πιο σοβαρή καταστολή στην Κίνα από τη συντριβή του κινήματος της Τιεν Ανμεν το 1989. Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων στην Κίνα δέχονται συστηματικά επιθέσεις από την αστυνομία, ακτιβιστές εξαφανίζονται και βασανίζονται, ένα τερατώδες κράτος αστυνομικής επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας ξεπερνά τα οργουελιανά επίπεδα, οι μειονότητες και ιδιαίτερα οι μουσουλμάνοι υφίστανται απάνθρωπη καταστολή, ρατσιστικούς νόμους και μαζικές φυλακίσεις.
Το σχέδιο του Σι Τζινπίνγκ είναι να κυβερνήσει ισόβια. Η καταστολή στο Χονγκ Κονγκ καθοδηγείται από τις ανάγκες της δικτατορίας του να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση μεταξύ των μαζών στην Κίνα και όχι μόνο στο Χονγκ Κονγκ. Ο μαζικός αγώνας του Χονγκ Κονγκ το 2019 για τη δημοκρατία και ενάντια στην αστυνομική βία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους. Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι η φιλο-καπιταλιστική και διορισμένη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν είχε καμία πραγματική κοινωνική βάση – μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά μόνο επειδή στηριζόταν από το τεράστιο αστυνομικό κράτος της Κίνας.
Παγκόσμιοι τριγμοί
Ο αγώνας του Χονγκ Κονγκ ενέπνευσε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δημιούργησε κρίση για το ολοκληρωτικό σύστημα του Σι. Ήταν μια παγκόσμια καταστροφή των δημοσίων σχέσεων και υπονόμευσε τις προσπάθειες της Κίνας να προβάλει την λεγόμενη «ήπια ισχύ» της διεθνώς. Το ΚΚΚ φοβόταν ότι ο «πολιτικός ιός» του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην ηπειρωτική χώρα και να ωθήσει την υπερεκμεταλλευόμενη κινεζική εργατική τάξη να πάρει το δρόμο της ταξικής πάλης. Το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και οι συνθήκες εργασίας χτυπιούνται στην Κίνα εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ οι καπιταλιστικές πολιτικές του ΚΚΚ δημιουργούν πέντε νέους δισεκατομμυριούχους κάθε εβδομάδα.
Ο μαζικός αγώνας του Χονγκ Κονγκ ήταν ένα παράδειγμα απίστευτης μαχητικότητας και ατρόμητου αγώνα ενάντια σε μια φαινομενικά πανίσχυρη δικτατορία. Το καθεστώς του Σι θέλει να σβήσει αυτό το παράδειγμα εξέγερσης μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Το Χονγκ Κονγκ έχει γίνει επίσης ένα κρίσιμο μέτωπο στον επιταχυνόμενο ψυχρό πόλεμο μεταξύ του κινεζικού ιμπεριαλισμού και του αμερικανικού/δυτικού ιμπεριαλισμού. Ο στραγγαλισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ από τον Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί στην επίδειξη της δύναμης του καθεστώτος για να στείλει ένα μήνυμα στην «δημοκρατική» Δύση.
Η «Αλληλεγγύη ενάντια στην καταπίεση στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ» δεν υποστηρίζει καμία από τις δύο πλευρές σε αυτή τη σύγκρουση. Δεν πιστεύουμε ότι καμία από αυτές τις κυβερνήσεις υποστηρίζει πραγματικά τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι ενέργειες και οι πολιτικές τους βασίζονται στις γεωστρατηγικές τους ανησυχίες: έναν αδίστακτο πόλεμο για αγορές, πηγές φτηνού εργατικού δυναμικού και πρώτες ύλες. Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη «δημοκρατία» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα», όπως ισχυρίζεται η μία πλευρά, ή τον «πατριωτισμό» και την «εθνική ασφάλεια», όπως ισχυρίζονται και οι δύο πλευρές.
Διεθνισμός της εργατικής τάξης
Η καμπάνια μας επιδιώκει να διαδώσει και να ευαισθητοποιήσει για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτό βασίζεται στις σχέσεις μας με εργάτες, νέους αριστερούς και ακτιβιστές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Μια σημαντική αδυναμία του μαζικού αγώνα στο Χονγκ Κονγκ ήταν ότι, παρά τον απίστευτο ηρωισμό, δεν κατάφερε να διαδώσει το κίνημα στην Κίνα και να απευθυνθεί ιδιαίτερα στην εργατική τάξη. Αυτό θα απαιτούσε ένα σαφέστερο πρόγραμμα βασισμένο στον διεθνισμό και όχι σε μια τοπική οπτική, και στην κατανόηση του ρόλου του καπιταλισμού ως αναπόσπαστου μέρους του ολοκληρωτικού συστήματος στην Κίνα/Χονγκ Κονγκ.
Ενώ απαιτούμε τον τερματισμό κάθε καταστολής και την ελευθερία όλων των πολιτικών κρατουμένων, η εκστρατεία μας θα δώσει προτεραιότητα στις φωνές εκείνων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα συνδέσει τον δημοκρατικό αγώνα με τον αγώνα ενάντια στο δομικά αντιδημοκρατικό σύστημα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.
Στη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιντζιάνγκ, στις ΗΠΑ και σε άλλες «δημοκρατίες», τα πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχουν ποτέ παραχωρηθεί από τις άρχουσες τάξεις. Μπορούν να κατακτηθούν -και τα υπάρχοντα δικαιώματα να κρατηθούν- μόνο μέσω μαζικών αγώνων για την αλλαγή του συστήματος.
Για αρχή, μπορείτε να δείξετε την αλληλεγγύη σας στον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και παγκοσμίως, κάνοντας like και ακολουθώντας μας στο Facebook και το Twitter, συμμετέχοντας στη διαδικτυακή συνάντηση αλληλεγγύης που θα πραγματοποιήσουμε στη γλώσσα σας τις επόμενες εβδομάδες, προσαρμόζοντας το πρότυπο ψήφισμα και προσπαθώντας να το περάσετε στο συνδικάτο σας, κα. Αν γίνουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τα δημοκρατικά δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ/Κίνας στην περιοχή σας, ενημερώστε μας. Θα σας βοηθήσουμε να κινητοποιηθείτε για να λάβετε μέρος σε αυτές.
Αλληλεγγύη ενάντια στην καταπίεση στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ στο Facebook
Αλληλεγγύη κατά της καταπίεσης στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ στο Twitter
Διεύθυνση για την αποστολή επιστολών αλληλεγγύης στον Leung Kwok-hung: Kowloon Central Post Office, Χονγκ Κονγκ