Εξώσεις προσφύγων ή όταν η Δεξιά και η Ακροδεξιά ασχολούνται με το προσφυγικό…

Στην χώρα του Ξένιου Δία 11.237 πρόσφυγες που μέχρι τώρα διέμεναν σε διαμερίσματα και δομές, πετιούνται από 1η Ιουνίου στον δρόμο. Χωρίς καμία πρόνοια για το που την κεφαλήν κλίναι.

Η οργάνωση Solidarity With Migrants, ανεβάζει τον αριθμό των προς έξωση προσφύγων στους 12.101. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 6.751 ωφελούμενες/οι του προγράμματος «Estia» (4.003 στην περιοχή της Αττικής), 569 από διάφορα ξενοδοχεία (71 στην περιοχή της Αττικής), 4.781 από τα camps (οι 1.458 από Θήβα, Ριτσώνα, Λαύριο, Σχιστό, Σκαραμαγκάς, Ελαιώνας και Ελευσίνα). Με βάση τη νέα νομοθεσία, η οποία υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2020, η περίοδος χάριτος για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες για να οργανώσουν μόνοι τους την διαμονή τους μειώνεται από τους έξι μήνες στις 30 ημέρες!

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι μετά από 30 μέρες οργανωμένης στέγασης και βασικής υποστήριξης,  τους βγάζουν στο δρόμο και τους λένε «κόψτε το κεφάλι σας»!

«Δεν μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στους πρόσφυγες»

Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Μηταράκης δηλώνει ανερυθρίαστα:

«Δεν παραγνωρίζει κανείς ότι υπάρχει μια δυσκολία. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει ούτε κατοικία, ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες, όπως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και για τους Έλληνες». «…Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ό,τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μια επιλογή. Μια συνειδητή επιλογή». (συνέντευξη στο Mega 2-6-20).

Δεν αμφιβάλλαμε καθόλου ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης -που «κοσμούν» τις τάξεις της πολιτικοί όπως ο Βορίδης, ο Άδωνις, ο Μπογδάνος, ο Θ. Πλεύρης και άλλα παρόμοια ακροδεξιά μπουμπούκια- να μην θέλει να δώσει προτεραιότητα στους πρόσφυγες. Η αντιπαραβολή όμως με τους «Έλληνες πολίτες» πέρα από διχαστική είναι και εντελώς ψεύτικη! Και ασφαλώς κανένας δεν θα υποστήριζε να δοθεί προτεραιότητα σε μια πληττόμενη κοινωνική ομάδα έναντι κάποιας άλλης. Αυτό που θα έπρεπε να συμβεί είναι να υπάρχει στήριξη και ανθρώπινες συνθήκες για όλους όσοι το χρειάζονται, είτε είναι πρόσφυγες είτε ντόπιοι. Μήπως, όμως, έχει βάλει σκοπό η κυβέρνηση να στηρίξει αποφασιστικά τους φτωχούς Έλληνες πολίτες, τους ανέργους και την πλειοψηφία της κοινωνίας που πλήττεται και τα βγάζει πέρα με το ζόρι; Όχι βέβαια. Γι’ αυτό η παραπάνω δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημιουργία εντυπώσεων.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που φρόντισε να διορίσει ως διοικητές στις 32 υφιστάμενες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας στελέχη της ΝΔ, απόστρατους αστυνομικούς, ακόμα και ανοικτά δηλωμένους ακροδεξιούς! Όπως ο νέος διοικητής στην δομή του Πύργου,  που αποκαλύφτηκε ότι έχει γράψει ακραία ισλαμοφοβικό βιβλίο που εκδόθηκε από τον νεοναζιστικό εκδοτικό οίκο «Θούλη».

Έργα και ημέρες Μηταράκη

Αναλυτικά ο Ν. Μηταράκης έχει δηλώσει ότι:

  • Τερματίζεται, εντός του έτους, η λειτουργία 60 δομών που στεγάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες από τις 93 δομές της ενδοχώρας, στις οποίες μένει το 8% περίπου του μεταναστευτικού πληθυσμού.
  •  Έχουν βγει από την 1η Ιανουαρίου 11.000 αρνητικές αποφάσεις ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απελάσεων. Συνολικά, από την 01/01/20, πραγματοποιήθηκαν 139 απελάσεις και 861 εθελούσιες επιστροφές -μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
  • Μέχρι το Πάσχα του 2021 οι 100.000 πρόσφυγες που μένουν σε δομές φιλοξενίας θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει όλοι!

Η κόλαση των hot spot και της Μόριας

Πάνω από 31.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ζουν σε πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά που είχαν σχεδιαστεί με χωρητικότητα  6.000 ανθρώπους!

Στην Μόρια η αναμονή για ένα πιάτο φαγητό διαρκεί ώρες. Η πρόσβαση στο νερό είναι περιορισμένη και δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες και ντους. 210 άτομα μοιράζονται μια τουαλέτα, 630 μοιράζονται ένα ντους!

Υπήρξαν 13 σοβαροί τραυματισμοί από τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα τέσσερις πρόσφυγες να είναι νεκροί.

Συνολικά  120.000 πρόσφυγες μένουν σε διάφορες δομές στην Ελλάδα, παρά τη σημαντική μείωση των αφίξεων τους τελευταίους μήνες. Οι 39.700 (το 33%) βρίσκονται στα νησιά, ενώ οι 80.300 (το 67%) στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Οι συνθήκες διαβίωσης των περισσοτέρων από αυτούς – ειδικά  όσων ζουν εκτός διαμερισμάτων – είναι απαράδεκτες και δίχως καμία προστασία από την πανδημία του κορονοϊού.

Το «βοήθημα» των 90 ευρώ σε όσους παίρνουν άσυλο είναι προφανώς αστείο ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου η τραπεζική κάρτα που τους παρέχεται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αγορές και όχι για αναλήψεις χρημάτων.

Έχει σημασία να τονιστεί ότι το πρόγραμμα στέγασης «Estia» χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενώ το «Ηelios» από την ΕΕ. Πρόκειται δηλαδή για κονδύλια που δεν βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και κατευθύνονται αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μηταράκης:

«Η κοινωνική ένταξή τους επιτυγχάνεται μέσα από το πρόγραμμα «Helios», το οποίο επικεντρώνεται στην στήριξη στην στέγαση, την απασχόληση και την ενσωμάτωση δικαιούχων διεθνούς προστασίας (πρόσφυγες) και χρηματοδοτείται από τους πόρους που έχουν διατεθεί στη χώρα μας από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Directorate General Migration and Home Affairs of the European Commission-DG HOME). Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος από 01/06/19 έως 30/11/20, ανέρχεται σε 47.168.302,92 ευρώ.»

Μερικά παραδείγματα του τι σημαίνει η άμεση έξωση:

«Με πήραν τηλέφωνο πριν από 15 ημέρες και με ρώτησαν αν έχω φύγει από το σπίτι. Τους είπα ότι δεν έχω που να πάω. Αν μας διώξουν, το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι θα πάρω ένα σχοινί και θα κάτσω στη πόρτα του σπιτιού. Δεν έχω τίποτα! Πώς θα ταΐσω την οικογένειά μου; Είμαι άρρωστος, δε μπορώ να δουλέψω..»
Πατέρας τριών παιδιών, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Συρία

«Άρχισα να βγαίνω στους δρόμους και να ψάχνω [σπίτι]. Έχω πάρει τηλέφωνα παντού. Κάποιοι, όταν τους έλεγα από που είμαι, μου έλεγαν συγγνώμη, δεν μπορούμε να δώσουμε το διαμέρισμα. Την Δευτέρα πρέπει να φύγω και την ίδια μέρα τα παιδιά ξαναξεκινάνε το σχολείο. Τι θα κάνω; Πού θα τα βάλω να κοιμηθούν;»
Μητέρα δυο παιδιών, αναγνωρισμένη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν

«Ενημερωθήκαμε ότι στις 30/05 πρέπει να βγούμε. Δεν έχω ούτε δουλειά, ούτε λεφτά για να ταΐσω την οικογένειά μου. Πώς θα βρω δουλειά; Που να ψάξω για δουλειά; Μας πετάνε έξω χωρίς τίποτα.»
Πατέρας δύο παιδιών, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία

Από την ανακοίνωση οκτώ οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας (Διοτίμα, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Help Refugees / Choose Love, HumanRights360, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Terre des hommes Hellas).

Από τις εξώσεις -προς το παρόν- εξαιρούνται για διάστημα δύο μηνών οικογένειες με μέλος που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, οικογένειες με έγκυο -σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη- και γυναίκα σε κατάσταση λοχείας για διάστημα δύο μηνών από τον τοκετό.

Εξαιρούνται επίσης για τρεις μήνες ασυνόδευτοι ανήλικοι, όταν συντρέχουν λόγοι συνέχισης σπουδών ή ευάλωτης κατάστασης. Μετά από 2 ή 3 μήνες και οι παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων που τώρα εξαιρούνται θα βρεθούν στον δρόμο.

2 ημέρες πριν υποψιάστηκαν το αδιέξοδο!

Δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που έχει δοθεί για την έναρξη των εξώσεων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συμμετείχε σε σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων πλην αυτών που τους αφορά άμεσα: τους εκπροσώπους των προσφύγων.

Μετά την σύσκεψη, ανακοινώθηκε πως θα γίνουν προσπάθειες για να συμμετέχουν οι πρόσφυγες σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, πρόσβαση σε κοινωνικά και στεγαστικά επιδόματα κλπ, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«θα επιδιωχθεί, για την ομαλή μετάβαση των προσφύγων, η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των προσφύγων σε αυτά, η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα, η πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα («Estia» II cash assistance)».

Τέλος, ανακοινώθηκε πως

«θα γίνει προσαρμογή του προγράμματος «Helios» και εξέταση βραχυπρόθεσμων λύσεων, όπως εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης από τον ωφελούμενο (με σκοπό τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής του ενοικίου και την κάλυψη βασικών αναγκών του νοικοκυριού) και επικέντρωση σε ομάδες πληθυσμού των αναγνωρισμένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ευαλωτότητες, όπως ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο, άτομα με αναπηρίες και ψυχικά ασθενείς».

Όλα αυτά βέβαια είναι ευχολόγια χωρίς καμία νομοθετική ρύθμιση.

Προς το παρόν οι πρόσφυγες είναι βορά στα ανθρωποειδή της ακροδεξιάς ανά την χώρα, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων.

«Αγανακτισμένοι» πολίτες και ακροδεξιά σε ετοιμότητα

Στην Άρνισσα της Πέλλας, στην Σούδα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Μαλακάσα, στα Μέγαρα, στην Ερμιόνη και αλλού, είχαμε τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώσεις αγανακτισμένων ακροδεξιών, με συμμετοχή χρυσαυγιτών, υπό την κάλυψη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, όπου απειλούσαν δημόσια ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους ενάντια στους πρόσφυγες.

Ενδεικτικά, στα Μέγαρα η δημοτική αρχή ανησυχεί γιατί οι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται στη Δυτική Αττική αντιστοιχούν σήμερα σε ποσοστό 0,1% του πληθυσμού της περιφερειακής ενότητας και με τη νέα πρόταση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναμένεται να ανέλθουν σε ποσοστό 0,4%, δηλαδή ποσοστό μικρότερο σε σχέση με το 1% ανά περιφερειακή ενότητα.

Στην Ερμιόνη ο δήμαρχος και σύσσωμο  το δημοτικό συμβούλιο μαζεύουν υπογραφές από τους  πολίτες ενάντια στους πρόσφυγες, «ξεχνώντας» ότι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν σαν οίκο ανοχής την δομή στο Κρανίδι ή ότι η περιοχή τους, ειδικά στο Πόρτο Χέλι, έχει καταληφθεί παράνομα από τις βίλες μερικών από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες και εφοπλιστές της χώρας και όχι μόνο.

Η απάντησή μας

Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, οι πολιτικές συλλογικότητες της Αριστεράς, τα συνδικάτα, οι φοιτητικοί σπουδαστικοί σύλλογοι κλπ χρειάζεται να απαιτήσουμε άμεσα,  ενωτικά  και αποφασιστικά:

  • Να σταματήσουν οι εξώσεις προσφύγων
  • Να αξιοποιηθούν τα σχετικά κονδύλια για επέκταση των προγραμμάτων στέγασης και προσαρμογής των αιτούντων άσυλο στην χώρα σε αξιοπρεπείς δομές και διαμερίσματα. Επανακατεύθυνση όλων των χρημάτων που δαπανούνται σε φράχτες, απελάσεις και πανάκριβες πολιτικές καταστολής, προς κοινωνικές πολιτικές ένταξης των προσφύγων.   
  • Να αποσυμφορηθούν οι δομές στα νησιά με μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα, με σχεδιασμό και πανελλαδική κατανομή.
  • Επαναφορά σε πλήρη ισχύ όλων των διαδικασιών και των διεθνών νόμων για το άσυλο. Για να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των προσφύγων.
  • Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η αναγνώριση τους και να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όσοι το επιθυμούν.
  • Πλήρης πρόσβαση όλων των προσφύγων στη δημόσια υγεία. Ανεμπόδιστη συμμετοχή όλων των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Κοινός αγώνας  Ελλήνων και προσφύγων για τα κοινά προβλήματα. Ενάντια στην ανεργία, την φτώχεια, την έλλειψη στέγης, την εκμετάλλευση. Ενάντια στον ρατσισμό, τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Όταν σε καταγγέλλει ακόμα και η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Σύμφωνα με έγγραφο διεθνούς οργανισμού, το περιεχόμενο του οποίου αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» («Αδράνεια και κακοδιαχείριση», Τάνια Γεωργιοπούλου, 28/5/2020), αποκαλύπτεται ότι:

«η κατασκευή της δομής της Μαλακάσας, κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα».

Πρόκειται για το έργο που πραγματοποιήθηκε με διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε μόνο μία εταιρεία, ενώ την ανάθεση έκανε ο μετακλητός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου πριν καν δημοσιευτεί το ΦΕΚ του διορισμού του! Το έγγραφο σημειώνει ότι ανάλογο έργο που έγινε μέσα σε μία εβδομάδα είχε κόστος 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ το κόστος της Μαλακάσας εκτοξεύτηκε σε 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο!

Στην απάντησή του, το υπουργείο διαψεύδει τους αριθμούς και μιλά για κόστος 2.330 ευρώ ανά διαμένοντα, μειωμένο κατά 23% σε σχέση με το κόστος παρακείμενης δομής που είχε κατασκευαστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απαντά, ωστόσο, για την τεράστια διαφορά σε σχέση με το κόστος των 270 ευρώ ανά ωφελούμενο της άλλης δομής. Για τα υπόλοιπα το υπουργείο επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για διαφορετικές απόψεις «μεταξύ υπουργείου, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ» ως προς τις στρατηγικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Για τις εξώσεις προσφύγων το έγγραφο αναφέρει:

«Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα