Εξαιρετικά επείγουσα η κατάσταση στο 55ο νηπιαγωγείο του Δήμου Θεσσαλονίκης 

Δήμητρα Κάρταλη, μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου και γονέας μαθήτριας στο 55ο νηπιαγωγείο. 

Ακόμα ένα παράδειγμα της παθογένειας των εργολαβιών, των απευθείας αναθέσεων και της πλήρους αποδόμησης του Δημοσίου σε θέματα υπηρεσιών και κοινωνικών παροχών αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στο 55ο νηπιαγωγείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην περιοχή του Κρυονερίου.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023 – 2024 η εικόνα της σχολικής μονάδας ήταν ντροπιαστική.  Τα ελάχιστα δέντρα, δύο στον αριθμό, με κλαδιά που έφταναν στο έδαφος, τα ακούρευτα χόρτα σε ύψος ενός μέτρου, το σκάμμα γεμάτο ακαθαρσίες ζώων, το ταρτάν το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του αύλειου χώρου σάπιο, διαλυμένο και άκρως επικίνδυνο. Ένα σίδερο ενός μέτρου να προεξέχει στην αυλή. Αγνώστου προελεύσεως και χρησιμότητας. Σοβάδες στην είσοδο που έπρεπε να επιδιορθωθούν. 

Αυτά παρέλαβε η Διευθύντρια. Κάποιοι από τους γονείς καταθέσαμε έγγραφη καταγγελία στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η Διεύθυνση Συντήρησης σχολικών κτιρίων του Δήμου χαρακτήρισε «Εξαιρετικά Επείγον» το θέμα, σε επιστολή που κοινοποιήθηκε στους καταγγέλλοντες, στο σχολείο και στον ανάδοχο του έργου επιδιόρθωσης του ταρτάν. 

Υπήρξε άμεση απόκριση σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών. Ποιές όμως είναι αυτές, αφού πλέον τα περισσότερα έργα έχουν δοθεί σε εργολάβους; Το κόψιμο των χόρτων έγινε, όχι όμως το κλάδεμα των δέντρων!  

Κατόπιν παρότρυνσης της Διεύθυνσης  Συντήρησης Σχολικών Κτιρίων του Δήμου βασιστήκαμε στην καλή θέληση του υπαλλήλου του Δήμου που ήρθε για τα χόρτα, να κόψει μερικά κλαδιά γιατί ο ανάδοχος των κλαδεύσεων (γνωστός εργολάβος) επιτελούσε αλλού το γνωστό έργο αποψίλωσης των δέντρων της πόλης. Το σοβάτισμα επίσης έγινε άμεσα από τη δημοτική υπηρεσία. Το σίδερο αφαιρέθηκε έπειτα από δύο μήνες καθώς δεν υπάρχουν πουθενά διαθέσιμα τα σχέδια της σχολικής εγκατάστασης και επομένως έπρεπε να γίνει επιτόπιος έλεγχος για τυχόν εγκαταστάσεις ρεύματος ή νερού.

Έπειτα από όλους αυτούς τους μήνες και παρόλη την «Εξαιρετικά Επείγουσα» κατάσταση όπως χαρακτηρίστηκε, ο ανάδοχος δηλώνει εξαιρετικά απασχολημένος και πως θα αναλάβει το θέμα αυτό όταν έρθει η σειρά του. Το μόνο που έπραξε τον Νοέμβριο ήταν να κλείσει με πλέγμα το μεγαλύτερο μέρος της αυλής ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά στον χώρο όπου υπήρχε το ταρτάν, αφού αυτό ξηλώθηκε τελικά διότι παιδάκια έπεφταν συνεχώς και τραυματίζονταν.

Αναρωτιόμαστε όσες και όσοι ασχοληθήκαμε με το θέμα τι πιο επείγον μπορεί να υπάρχει, όταν στον χώρο αυτό μικρά παιδιά έχουν χτυπήσει επανειλημμένως και πλέον (μετά την περίφραξη του χώρου που καταλάμβανε το ταρτάν που αφαιρέθηκε) δεν έχουν σχεδόν καθόλου χώρο να προαυλίζονται.

Πλέον η νέα Δημοτική Αρχή γνωρίζει το θέμα. Θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση με καταγγελία της σύμβασης του αναδόχου και με το να αναλάβει ο Δήμος, με ίδια μέσα, να φτιάξει τον χώρο έτσι ώστε να είναι κατάλληλος και ασφαλής.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι κάτοικοι της περιοχής του Κρυονερίου θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα