Έτσι, κίνημα δεν γίνεται!

Η στάση του ΚΚΕ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Μάρτη.

Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 22 Φλεβάρη και οι οποίες θα κορυφωθούν στις 15 Μάρτη με την Γενική Απεργία που έχουν καλέσει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στα πλαίσια κυλιόμενων απεργιών και πορειών που έχουν αποφασίσει έγινε συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 9/3. Η κινητοποίηση ήταν μαζική, και σ’ αυτήν συμμετείχαν καθηγητές- δάσκαλοι- μαθητές- φοιτητές και γονείς.

Σε αυτή την κινητοποίηση υπήρχε ένα μεγάλο φάλτσο: Η στάση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έκανε ξεχωριστή προσυγκέντρωση σε άλλο μέρος, ήρθε στην κεντρική συγκέντρωση, στελέχη του από το φοιτητικό χώρο ”κυκλώσανε” με μεθοδικό τρόπο τους μαθητές και ρίχνοντας το σύνθημα ”φεύγουμε”, ”ξεκινάει η πορεία” κλπ, ξεγέλασαν αρκετούς, και αποχώρησαν για να κάνουν δικιά τους πορεία. Οι υπόλοιπες 2000 περίπου εργαζομένων που ήταν στην συγκέντρωση παρακολουθούσε μη πιστεύοντας τα μάτια τους

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: με τέτοιες πρακτικές το κίνημα δεν ενισχύεται απέναντι στην κυβέρνηση, αποδυναμώνεται. Για να ανατρέψουμε τις πολιτικές της κυβέρνησης χρειάζεται όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι της εκπαίδευσης, να παλέψουμε ενωμένοι. Όμως το ΚΚΕ συνειδητά διασπά το κίνημα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συμπεριφερόμενο σαν κοινός απατεώνας ”υφαρπάζει” τμήμα μιας άλλης συγκέντρωσης για να το παρουσιάσει σαν δικό του. Αντί να κοιτάει πως οι συγκεντρώσεις θα είναι όσο πιο μαζικές γίνεται, πως θα ενισχυθεί η ενότητα του κινήματος, το μόνο που το ενδιαφέρει είναι πως θα φανεί η δικιά του πορεία πιο μαζική.

Η δικαιολογία που προβάλλει το ΚΚΕ είναι ότι δεν θέλει να συμμετέχει σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις γιατί εκεί παρευρίσκονται οι «ξεπουλημένοι» συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ (το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών).

Εμείς δεν θα υπερασπιστούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ στην οποία κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλά θα θέσουμε μερικά ερωτήματα στο ΚΚΕ:

§ Γιατί το ΚΚΕ συμμετέχει στην ΟΛΜΕ αφού την θεωρεί συλλήβδην ξεπουλημένη;

§ Γιατί οι καθηγητές που είναι μέλη του ΚΚΕ απέργησαν στις 9/3, αφού την απεργία κάλεσε η «ξεπουλημένη ΟΛΜΕ»;

§ Γιατί πέρασαν από την συγκέντρωση αφού δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με αυτήν;

§ Γιατί συμμετείχαν στο παμμακεδονικό συλλαλητήριο στις 28/2 αφού και εκεί βρισκόταν οι «πουλημένοι συνδικαλιστές»;

Απάντηση σε όλα αυτά ερωτήματα δίνουν οι πρακτικές του ΚΚΕ σε κάθε αγώνα. Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα πάει το κίνημα μπροστά, πως θα νικήσουν οι αγώνες μας. Ενδιαφέρεται για την δικιά του κομματική καταγραφή, να ελέγχει τις κινητοποιήσεις. Το ίδιο κάνει με τα πάσης φύσεως «φοιτητικά συντονιστικά», που ενώ αποτελούνται από τις μαζώξεις των μελών του, βαφτίζονται ”ηγεσία του κινήματος”, καπελώνοντας κάθε άλλη φωνή. Αυτή είναι και ιστορικά η πρακτική των σταλινικών κομμάτων- κανένας σεβασμός της δημοκρατίας στο κίνημα, μονοπώλιο της «απόλυτης αλήθειας».

Για να μπορέσει το εργατικό κίνημα να πετύχει τους στόχους του πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και μαζικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνούμε όλοι σε όλα. Αυτό είναι βέβαια αδύνατο. Όταν όμως όποιος διαφωνεί καλεί τη δική του ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία, τότε η κυβέρνηση μπορεί πολύ πιο άνετα να περνά τις πολιτικές της.

Η συμμετοχή στην απεργία και συγκέντρωση που κάλεσε η ΟΛΜΕ, δεν σημαίνει υποταγή στις ηγεσίες της ΟΛΜΕ, σημαίνει σεβασμό στο κίνημα των εκπαιδευτικών. Εμείς θα υπερασπιστούμε, όχι την ηγεσία, αλλά τη βάση της ΟΛΜΕ, τους εκπαιδευτικούς που κτυπιούνται από τις κυβερνητικές πολιτικές και αγωνιούν για το πώς θα σωθεί η δημόσια παιδεία. Που κατεβαίνουν σε μια πορεία για να στείλουν ένα μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση αλλά αντί γι’ αυτό βλέπουν το ΚΚΕ να κάνει κόλπα και μανούβρες για να παρουσιάσει μια μεγάλη δική του πορεία. Σκέφτηκε καθόλου πως θα αντιδράσουν αυτοί οι εκπαιδευτικοί απέναντί του που το είδαν να υφαρπάζει τους μαθητές και να φεύγει; Σκέφτηκε καθόλου τι θα λένε αύριο αυτοί οι ίδιοι οι μαθητές που χωρίς να καταλάβουν τι συνέβη θα ανακαλύψουν πως τους χρησιμοποίησε το ΚΚΕ χωρίς να τους ρωτήσει;

Υ.Γ. Ακόμα μια απόδειξη της αντιδημοκρατικής νοοτροπίας του ΚΚΕ είναι το γεγονός ότι στην πορεία υπήρχε πανό με την υπογραφή του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογικού, ενώ ούτε στην συνέλευση του Συλλόγου που έγινε στις 1/3 υπήρξε απόφαση για συμμετοχή στην πορεία, ούτε συγκαλέστηκε ΔΣ για να πάρει σχετική απόφαση. Φαίνεται ότι η ΠΚΣ επειδή έχει αυτοδυναμία θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος είναι μαγαζάκι της και μπορεί να τον κάνει ότι θέλει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα