Eτοιμάζεται νέο σκανδαλώδες εργασιακό νομοσχέδιο

Του Αντώνη Δημάκη

Αν κάτι σήμερα προβληματίζει τους Έλληνες βιομηχάνους, εφοπλιστές και κεφαλαιοκράτες γενικότερα, είναι το πώς θα μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το πάγιο αίτημα τους ήταν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, του ποσοστού δηλαδή της ασφάλισης του εργαζομένου που καταβάλλεται από τον εργοδότη. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση, σε προεκλογική περίοδο και θέλοντας να εκφράσει την πλήρη υποταγή της στα γούστα των λίγων, ξεκίνησε να μελετά το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο υποτίθεται πως στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν φήμες για τα λεγόμενα "παραθυράκια" του νομοσχεδίου, τα σημεία αυτά δηλαδή που δε φαίνονται με την πρώτη ματιά, αλλά συχνά είναι πιο επικίνδυνα.

Στα πρώτα συγκαταλέγεται η μετατροπή των ΚΕΚ (Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης) σε ιδιωτικούς ΟΑΕΔ. Τα περίφημα λοιπόν αυτά ινστιτούτα, που σύμφωνα τότε με τον υπουργό παιδείας Π. Ευθυμίου θα αποτελούσαν τους θεματοφύλακες της δημόσιας παιδείας τώρα μετατρέπονται σε αυτό που ήταν …μοιραίο να γίνουν: ιδιωτικές εταιρείες εύρεσης εργασίας. Ο κλάδος αυτός αποτελεί μια νέα κερδοφόρα αγορά για τους ιδιοκτήτες των εταιρειών αλλά εισάγει μεθόδους σύγχρονου δουλεμπορίου για τους εργαζόμενους.

Ένα ακόμα "σκοτεινό" σημείο είναι τα προγράμματα stage ή αλλιώς απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για αποφοίτους λυκείου και ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πρόκειται για 11μηνη απασχόληση με αμοιβή περί τα 360 ευρώ χωρίς ασφάλιση (!!) η οποία θα προσφέρεται σαν ψίχουλο στους άνεργους απόφοιτους.

Στα λεγόμενα "παραθυράκια" του νομοσχεδίου είναι σίγουρα η μείωση στο μισό (50%) της εργοδοτικής εισφοράς για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους άνω των 55 ετών και οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 6.000 ένσημα (και 20 έτη εργασίας). Η κυβέρνηση προφανώς χρησιμοποιεί τους απόμαχους της δουλειάς ώστε να επεκτείνει μετά από λίγο χρονικό διάστημα αυτή τη διάταξη και για νεότερους, ή γιατί όχι για μερικώς απασχολούμενους.

Τέλος, θα υπάρξει επιχορήγηση σε απολυμένους της τάξης των 13.200 ευρώ προκειμένου να στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Τα 6.600 ευρώ θα καταβληθούν με την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας και τα υπόλοιπα σε δύο ισόποσες δόσεις. Όμως ποιος απολυμένος μπορεί να στήσει τη δική του επιχείρηση, να καταφέρει όχι μόνο να ξεχρεώσει αλλά και να προβεί στα έξοδα δημιουργίας εταιρείας, ώστε μετά να πάρει την επιδότηση;

Ας σημειωθεί πως αυτά τα σημεία αποτελούν διαρροές του φιλοκυβερνητικού περιβάλλοντος. Η επίσημη ανακοίνωση του νομοσχεδίου αναμένεται και πρέπει να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα