Ετήσια συνάντηση της CWI στο Βέλγιο

Tου Φοίβου Γούζιου

Η Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή (C.W.I), το ελληνικό τμήμα της οποίας είναι το Ξεκίνημα διοργάνωσε και φέτος την ετήσια συνάντηση των τμημάτων της στο Βέλγιο. Στη μεγαλύτερη συνάντηση των τελευταίων 20 ετών συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 30 και πλέον χώρες από όλες τις πλευρές της γης και τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις ήταν προφανώς η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι νέοι αριστεροί σχηματισμοί στην Ευρώπη.

Η συζήτηση για την ανάπτυξη των τμημάτων διεθνώς έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για το χτίσιμο της C.W.I, σε όλο τον κόσμο. Χώρες όπως το Πακιστάν, η Ελλάδα και η Βραζιλία έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν αυτές τις δυνατότητες ξεκάθαρα. Οι ιδέες της Διεθνούς εξαπλώνονται με κάθε παρέμβαση σε κάθε χώρο, σε κάθε πολιτική συζήτηση.

Όπως συνέβη στην Ιρλανδία, με την καταψήφιση της Ευρωσυνθήκης, στην οποία το Ιρλανδικό τμήμα της C.W.I και ο πρώην βουλευτής Τζο Χίγγινς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Μέσα από την εκστρατεία υπέρ του «Όχι» το τμήμα εκεί είχε την ευκαιρία να συζητήσει με στρώματα νέων εργαζομένων και νεολαίων που θα επηρεάζονταν αρνητικά από την Ευρωσυνθήκη.

Ειδική αναφορά έγινε και στην επιτυχημένη εκστρατεία του Κυπριακού τμήματος για την ματαίωση του πανευρωπαϊκού φασιστικού κάμπινγκ που ήταν να γίνει τον Αύγουστο.

Στην Αμερική, η «Νεολαία ενάντια στον Πόλεμο και το Ρατσισμό» (Y.A.W.R.) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «μάχη» εναντίων των στρατολόγων οι οποίοι παρέμβαιναν ελεύθερα μέσα σε σχολεία.

Στην Ελλάδα, η είσοδος του Ξεκινήματος στον ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε εκτενέστατα και τονίστηκαν οι ευκαιρίες που δημιουργούνται ως προς την απεύθυνση σε ευρύτερα στρώματα της νεολαίας και των εργαζομένων.

Στη Γερμανία πολύ σημαντική δουλειά γίνεται στη νεολαία και ειδικά στα σχολεία όπου το SAV (γερμανικό τμήμα της C.W.I) ήδη οργανώνει μία δεύτερη μεγάλη «μαθητική απεργία», η οποία μπορεί να φτάσει σε πορεία 100.000, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στην εκπαίδευση.

Το βραζιλιάνικο τμήμα δείχνει συνεχή άνοδο κυρίως λόγω της δουλειάς που κάνει μέσα στο PSOL αλλά και τη δουλειά σε συνδικάτα, σχολεία και πανεπιστήμια. Τον περασμένο Φλεβάρη διοργανώθηκε και η πρώτη συνάντηση των τμημάτων της C.W.I μόνο για τη Λατινική Αμερική.

Σε όλο τον κόσμο οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για την ανάπτυξη δυνάμεων που θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό, αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς. Το ζήτημα είναι όχι απλά να συζητάμε για τον κόσμο, αλλά, όπως έλεγε και ο Καρλ Μάρξ, να τον αλλάξουμε. Γιατί η μόνη απάντηση απέναντι στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού είναι μία σοσιαλιστική κοινωνία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα