“Εθνικός διάλογος για την παιδεία”

Του Αλέξανδρου Πραντούνα – ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας

Την Παρασκευή 21 Γενάρη έγινε η πρώτη “πανηγυρική” συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π) στο Ζάππειο. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνουν στις 16.2, στις 28.2 (για ΑΕΙ και ΤΕΙ ) και μέχρι τις 15.3 για την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ο “εθνικός διάλογος για την παιδεία”, που το ΕΣΥΠ θα διεξάγει, υποτίθεται πως έχει σκοπό να εντοπίσει και να εξαλείψει τα προβλήματα της παιδείας. Το ποιοι συμμετέχουν στο ΕΣΥΠ είναι ενδεικτικό και του τι αποτελέσματα θα έχει.

Ποιοι συμμετέχουν;

Συνολικά 32 άτομα συμμετέχουν στο ΕΣΥΠ:ο πρόεδρος του και οι τρεις πρόεδροι των επιμέρους βαθμίδων(ΑΕΙ, ΤΕΙ, υποχρεωτική εκπαίδευση), από ένας εκπρόσωπος των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, υπουργείο παιδείας, υπ. οικονομίας, υπ. Εργασίας, Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), Διδασκαλική Ομοσπονδία, ΟΛΜΕ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων, ΓΣΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ένας μαθητής από τη Βουλή των Εφήβων.

Σε έναν διάλογο για την παιδεία λοιπόν βρίσκουν θέση ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), η Ιερά Σύνοδος και οι διάφοροι γραμματείς διορισμένοι από την κυβέρνηση, αλλά δεν βρίσκουν οι φοιτητές και οι μαθητές! Εδώ να σημειωθεί ότι οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και των τριών βαθμίδων απειλούν με αποχώρηση από το διάλογο αν κρίνουν ότι είναι προσχηματικός.

Οι απόψεις για των συμμετεχόντων θα πρέπει να θεωρούνται λίγο-πολύ δεδομένες αφού οι 29 στους 32 (3 είναι στελέχη του ΣΥΝ) είναι μέλη των δύο μεγάλων κομμάτων που με την κυβερνητική τους πολιτική και τις θέσεις τους έχουν φέρει την δημόσια παιδεία στα σημερινά χάλια!

Ο Κ.Καραμανλής στη Βουλή στις 8.11.04 αλλά και το υπουργείο παιδείας στην επίσημη αναφορά του στην ΕΕ στις 14.1.05 μιλούν για «δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί» καθώς και για « νομοσχέδια που είτε ψηφίστηκαν είτε θα ψηφίζονται από τη βουλή στα πλαίσια των συμφωνιών για την συνθήκη της Μπολόνια». Συμπέρασμα; Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί πολύ πριν ξεκινήσει ο υποτιθέμενος διάλογος.

Τι είπαν στο ΕΣΥΠ

Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

“Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΙ έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσότερη ελευθερία για μακροχρόνιο προγραμματισμό και ευελιξία στην οικονομική διαχείριση τους”

”Αξιολόγηση ως εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης”

”Βασικός στόχος μας σε ότι αφορά την Ανώτερη και Ανώτατη εκπαίδευση είναι η σύνδεση της με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.”

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ:

“Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, όπως η αξιολόγηση των ΑΕΙ, όπου είμαστε υπό πίεση γιατί στις 26 Μαΐου πρέπει να παρουσιαστούμε στο Μπέργκεν. Αλλά και αν δεν το έλεγε η “Μπολόνια” θα έπρεπε να το κάνουμε από μόνοι μας”

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

« … το δημόσιο να διασφαλίσει με την πιστοποίηση, με τον έλεγχο, με την αξιολόγηση, με τα κίνητρα και με την οικονομική υποστήριξη, σωστές υπηρεσίες εκπαιδευτικές προς όφελος όλων των πολιτών, άσχετα εάν αυτές οι υπηρεσίες είναι δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου”

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Είναι φανερό ότι ο “διάλογος” για την παιδεία μόνο διάλογος δεν είναι. Στην ουσία πρόκειται για προσπάθεια νομιμοποίησης ήδη ειλημμένων αποφάσεων με πρώτη στην ατζέντα την αξιολόγηση των ιδρυμάτων. Οι ίδιοι άνθρωποι που χρόνια τώρα με την ελλιπή χρηματοδότηση δημιούργησαν όλα τα προβλήματα στην παιδεία καλούνται τώρα να την σώσουν. Είναι ενδεικτικό ότι κανείς από τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θεώρησε απαραίτητο να χρησιμοποιήσει ούτε μια φορά τους όρους “δημόσια” και “δωρεάν παιδεία”.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα