Εθνικισμός, φασισμός, σεξισμός. Αυτές είναι οι «αρχές» που υποθάλπει το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα

Από το site της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς – Yeni Enternasyonalist Sol, αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο.

Την Δευτέρα 16/11, δύο μαθήτριες έγιναν θύματα εθνικιστικής, φασιστικής και σεξιστικής επίθεσης από συμμαθητές τους στο σχολείο της Δασούπολης. Την επίθεση έδωσαν στη δημοσιότητα με μεγάλη γενναιότητα δύο μαθήτριες μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απάντηση της διευθύντριας και του υπουργείου για το θέμα είναι αποκαλυπτικές της συγκάλυψης των ακροδεξιών και νεο φασιστικών στοιχείων μέσα στα σχολεία, ενώ τα ΜΜΕ για ακόμη μια φορά έπαιξαν τον ρόλο του υπερασπιστή των νεοφασιστών.  

Θα ήταν αδύνατο να περιγράψουμε τα γεγονότα καλύτερα από ότι το κάνουν οι ίδιες οι μαθήτριες. 

Γράφουν λοιπόν:

“Κάναμε την τρίτη ώρα ενδοτμηματική οπου το καθε τμήμα είδε άλλου παπά ευαγγέλιο (βάση του καθηγητή που είχαν)…. Συγκεκριμένα στην τάξη της Δ που προβλήθηκε παρουσίαση που «έφτιαξε» το Κ.Μ.Σ(Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο) ήταν copy paste κατά γράμμα από την ιστοσελίδα του ΕΛΑΜ.

Μετά ακολουθούσε διάλειμμα όπου ξεκίνησαν όλοι να οργανώνονται για την τέταρτη ώρα που θα γινόταν ενδοσχολική εκδήλωση κάτω από την αιγίδα της ΠΣΕΜ. Έχετε υπόψη σας πως ο πρόεδρος του ΚΜΣ είναι και πρόεδρος της ΕΦΕΝ ενώ ο πατέρας του κατέχει υψηλή θέση στο Συμβούλιο Γονέων (και από ότι άκουσα είναι εμπλεκόμενος με ΕΛΑΜ και Χ.Α.).

Μας δόθηκαν πλακάτ από άτομο του ΚΜΣ και μαρκαδόροι με τους οποίους (οι δύο μαθήτριες) γράψαμε:

Ε- «Κύπρος για τους Κύπριους» (ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά)

Δ-«Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί'(ελληνικά και τουρκικά)

Αφού τα ελληνικά και τα τουρκικά είναι οι 2 επίσημες γλώσσες της Κυπριακής και εμείς σαν άτομα τα οποία δεν είμαστε κομματοποιημένα, είχαμε στόχο να παλέψουμε για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των Κυπρίων (και μη) στην μικρή αυτή πατρίδα. Από εκεί (πλακόστρωτο) ξεκίνησαν περίεργα βλέμματα και ψίθυροι και όταν δόθηκε οδηγία σε όλους να κατέβουν κάτω στο γήπεδο για να ξεκινήσει η εκδήλωση, αυτό κάναμε.

Κατεβαίνοντας εμφανίστηκαν από το πουθενά (τουλάχιστον) δεκάδες ελληνικές σημαίες (συμπεριλαμβανομένου και άλλων πέρα από την κοινή όπως αυτή με τον «μεγάλο σταυρό» με την Κύπρο στην μέση και τον Παρθενώνα μέσα της) και ΜΟΝΑΧΑ ΔΥΟ κυπριακές σημαίες.

Προφανώς μπερδεμένες αφού η διαδήλωση υποτίθεται ήταν για καταδίκη του ψευδοκράτους και δηλαδή και του διπλού εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής που ήταν το αίτιο της δημιουργίας του, πήγαμε πιο μακριά τους (απέναντι από τις κερκίδες). Δεν ξεκίνησαν με τα μηνύματα της ΠΣΕΜ ή του ΥΠΠ και ήρθαν προς τα πάνω μας αγγίζοντας τα πλακατ μας επιδοκιμαστικά βρίζοντάς μας και λέγοντάς μας εκτός από άλλους χαρακτηρισμούς και «τουρκόσπορους»και «τουρκάλλες».

Προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε τι εννοούσαν τα πλακατ μας αλλά αυτοί (που παρεμπιπτόντως ήταν ο ένας πάνω στον άλλο και σχεδόν όλοι χωρίς μάσκα) ξεκίνησαν να μας ρίχνουν σκουπίδια όπως μπουκάλες, σάντουιτς, νερά και χώματα/πέτρες από το γήπεδο και μας έφτυναν. Ξεκίνησαν να λένε έναν ύμνο που δεν γνωρίζω που λέει «θα πάρουμε την Πόλη και όλο τον ντουνιά». Άλλα τους συνθήματα ήταν «εεε,ωωω Τούρκοι θα πεθάνετε σε χώμα ελληνικό» και «η Κύπρος είναι Ελληνική»,»Αίμα Τιμή Χρυσή Αυγή» και άλλα συνθήματα της Χ.Α. και του ΕΛΑΜ. 

Απαντούσαμε με συνθήματα (ναι θα τα γράψω ΟΛΑ γιατί τα είχα γράψει πάνω σε μία κόλλα χαρτί που ευτυχώς κατάφερα να φυλάξω):

*»Φασίστες κάθε χρώματος κόκκινοι και μπλέ, την Κύπρο καταστρέψατε την κανατε να κλαίει»,
*»Οχι πικνικ στον πόνο»,
*»Erdogan δικτάτορα, δεν είσαι ευπρόσδεκτος»,
*»Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί»,
*»Σημαίες άλλης χώρας, βαστατε τζιαι φωνάζετε όμως κατά τ’άλλα, άλλους καταδικάζετε»,
*»ούτε στην Λευκωσία, ούτε πουθενά»,
*»Πόσοι; Ένας! ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός»,
*»Εισβολή- πραξικόπημα, της ίδιας μάνας γέννα»,
*»ΕΟΚΑ Β’, ΕΛΑΜ , ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΉ, όλοι τους φασίστες κι αξίζουν φυλακή»,
*»Σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, ο εχθρός είναι στις Τράπεζες και στα υπουργεία»(το οποίο δεν άκουσαν και τώρα λένε πως είπα Τουρκία-Κύπρος Ένωση) και τέλος
*»η αλληλεγγύη, το όπλο τον λαών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών».

“Ανάμεσα σε αυτή την «σλογκανο-μαχία» ειπώθηκαν σχόλια όπως » είσαστε γυναίκες εν έχετε δικαίωμα λόγου και άποψης, πηαίνετε στην κουζίνα σας κάμετε μας σάντουιτς», «έχω δικαίωμα στον βιασμό/ο βιασμός είναι δικαίωμα», «γαμώ τον φεμινισμό», «αν δεν είσασταν γεναίτζ̌ιες ήταν να πιαμε τα ρόπαλα να σας σαπατζιασουμεν όσπου να ψοφίσετε σκατοπουτάνες», και άλλες σεξιστικές φράσεις, σπρώχνοντας και συνεχίζοντας να μας ρίχνουν σκουπίδια και άλλα.” 

“ο πρόεδρος του ΚΜΣ να έρθει μέσα στην φάτσα μου (χωρίς μάσκα) και να ξεκινήσει να μου φωνάζει ένα σύνθημα με τόσο μίσος και φανατισμό που ούτε που μπορούσα να καταλάβω τι μου έλεγε, ενώ οι άλλοι τον τραβούσαν πίσω για να μην μου επιτεθεί. Εκείνο που με προβληματίζει περισσότερο σε εκείνο το περιστατικό είναι το γεγονός πως οι ΚΟΠΕΛΕΣ που βρίσκονταν μαζί τους, φαίνονταν να συμφωνούν ενώ και οι ίδιες μας εβριζαν και μία συγκεκριμένη με απείλησε μετά την διαδήλωση όταν πήγα να βάλω νερό στο πρόσωπο μου γιατί ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω, πως θα με σπασει στο ξύλο τζιαι «να φαω τον ΒΙΛΛΟΝ της».

“σε ΟΛΟ αυτό δεν υπήρχε κανένας καθηγητής πουθενά. Όταν ήρθαν καταπάνω μας «ουδέτεροι» και ξεκίνησαν να μας λένε πως είμαστε εδώ για την καταδίκη του ψευδοκράτους και πως έπρεπε όλοι μαζί να λέμε συνθήματα τους απάντησα: » δεν πρόκειται ποτέ μου να σταθώ ΔΊΠΛΑ σε άτομα που λένε ενωτικά συνθήματα αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α. πρέπει να ντρέπεστε που είστε μαζί τους. Είστε κατά της ίδιας σας της χώρας. Δεν θα πάμε μαζί τους, ούτε θα φύγουμε. Είμαστε απέναντι τους.» Μετά από πολύ θυμό αποφάσισα πως δεν πιάνουν τα λόγια και θα πρέπει να κάμω πράξεις. Πηρά το σκισμένο μου πλακάτ από το πάτωμα και έκανα καθιστική διαμαρτυρία. Ξάπλωσα στο πάτωμα και παρέμεινα εκεί χωρίς να μιλάω, κρατώντας το πανό μου.”

Να σημειώσουμε ότι τα συνθήματα που έγραψαν οι μαθήτριες ήταν σύμφωνα με τα συνθήματα της ΠΣΕΜ, ενώ αντίθετα ήταν αυτά που φώναζαν οι ακροδεξιοί μαθητές! 

Σε άλλη της ανάρτηση η μαθήτρια περιγράφει ότι σε κάποιους από αυτούς τους μαθητές είχε κάνει καταγγελία για σεξιστική συμπεριφορά:

«Μερικοί από αυτούς που συμμετείχαν σε αυτό το τερατώδες που συνέβη, είναι οι ίδιοι «άνθρωποι» που κατήγγειλα πριν από ένα μήνα τόσο στο σχολείο όσο και στην αστυνομία για προσωπική επίθεση και απειλή μου, με σχόλια όπως «Ο βιασμός είναι δικαίωμα», «Έχω το δικαίωμα να βιάσω», «γ@μώ φεμινισμό», χωρίς να τους γνωρίζω ούτε καν να τους μιλήσω ΠΟΤΕ στη ζωή μου.»

4 μέρες μετά μαθητές ανάρτησαν πανό στο σχολείο “έξω οι εθνομηδενιστές από τα σχολεία”, ενώ παρενοχλούσαν μαθητές στους διαδρόμους λέγοντας «Ναι ρε πέλλε, Χρυσή Αυγή». Ενω την ίδια μέρα, 30 μαθητές της Θύρας 9, πήγαν στο σχολείο κι έκαναν παρέμβαση με φυλλάδια και συνθήματα, για περίπου 10 λεπτά. 

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε από το μαθητικό μας παρέμβαση στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Λευκωσία,…

Δημοσιεύτηκε από Gate 9 (Official) στις Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020

Απαράδεκτη στάση της διευθυνσης και το Υπουργείου 

Από την πρώτη μέρα των γεγονότων οι μαθήτριες προσπάθησαν να καταγγείλουν την επίθεση που δέχτηκαν. Την πρώτη μέρα η διευθύντρια τους είπε ότι αυτές προκάλεσαν γράφοντας συνθήματα στα τουρκικα! Τα τουρκικά ήταν όμως στα επίσημα συνθήματα της ΠΣΕΜ ενώ είναι μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους! Αντί να δει την “πρόκληση” των φασιστικών συνθημάτων, και να τιμωρήσει του θύτες,η διευθύντρια έκανε επίθεση στα θύματα!

Την επόμενη μέρα, η επίθεσή της συνεχίστηκε λέγοντας στις μαθήτριες ότι με την δημόσια καταγγελία που κάνουν δυσφημίζουν το σχολείο (!) ενώ σε τοποθέτηση των μαθητριών και των γονιών τους ότι αυτές δεν νιώθουν ασφαλείς στο σχολείο, η απάντησή της ήταν ότι αν δεν νιώθουν ασφαλείς να φύγουν από το σχολείο!

Το υπουργείο παιδείας έβγαλε ανακοίνωση, όχι μετά την καταγγελία των μαθητριών αλλά μετά την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, το οποιο στήριξε τις μαθήτριες. 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, σε μια “προσπάθεια” να κρατήσει ίσες αποστάσεις από το περιστατικό γράφει: 

3. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά οι ιδιαίτερες συνθήκες και περιορισμοί που επικρατούν λόγων της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα κάποιες ομάδες μαθητών/τριών να επιχειρήσουν να μεταφέρουν εντός των σχολείων  ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες σκηνές αντιπαράθεσης και συγκρούσεων που άλλες χρονιές διαδραματίζονταν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκτός σχολείων. Τέτοιες παρεκτροπές αντιμετωπίστηκαν από τα σχολεία σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία. 

Σε ποιά επιτυχία αναφέρεται; Μάλλον της συγκάλυψης: 

4. Τα όσα έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο λύκειο δεν δίνουν καμία βάση για να ασκηθεί έλεγχος στη διεύθυνση, αλλά μάλλον για να ελεγχθούν τα πραγματικά αίτια που υποκινούν απαράδεκτες συμπεριφορές μέσα στα σχολεία.

5. Το γεγονός ότι όχι μόνο σε αυτό το σχολείο, αλλά και γενικότερα, υπάρχει μια τάση να μεταφέρονται μεταξύ των μαθητών/τριών πολιτικές-κομματικές σκοπιμότητες και ένα ανεπίτρεπτο πνεύμα φανατισμού και μισαλλοδοξίας, που είναι εντελώς ξένα προς την εκπαίδευση και αναίτια διαταράσσουν το κλίμα και το σχολικό περιβάλλον, προξενεί πραγματικά σοβαρό προβληματισμό. Είναι φαινόμενα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφυλάσσοντας την εκπαίδευση.

Όντως ναι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε! Πώς όμως το αντιμετωπίζει το υπουργείο; 

6. Το πρώτο που πρέπει να σεβαστούν όλοι είναι την παιδική και την εφηβική ηλικία και το παιδαγωγικό έργο που αναμένεται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία. Πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα ότι μπορεί να βλέπουμε μεταξύ των μαθητών/τριών «πυρήνες» που ενεργοποιούνται με τη λογική σχηματισμού «κομματικών στρατών» ή «ιδεολογικών προγεφυρωμάτων». Τέτοιες προσεγγίσεις δεν προκρίνουν ούτε καλλιεργούν την ελεύθερη σκέψη και το υπεύθυνο πνεύμα του δημοκρατικού πολίτη ή την πολιτότητα, αλλά  οδηγούν σε παρεκτροπή του ενδιαφέροντος και της τάσης συλλογικής δράσης των νέων σε στείρο φανατισμό και «οπαδική προσήλωση». Ανεξαρτήτως περιεχομένου και προβληματισμού, προωθούν τελικά λογική μισαλλοδοξίας, η οποία στις νεαρές ηλικίες συχνά καταλήγει και σε παρεκτροπές.

Με λίγα λόγια, απαντά το υπουργείο στο ΑΚΕΛ (κι όχι στις μαθήτριες ή στην κοινωνία που αντιδρά) και τους λέει ότι φταίει αυτό (το ΑΚΕΛ) για την προώθηση της κομματοκρατίας, επαναλαμβάνοντας υποκριτικά την θέση της μαθητικής παράταξης του ΔΗΣΥ (ναι υπάρχει κι ας φωνάζουν για την κομματοκρατία), της ΜαΚι Μαθητική Ανεξάρτητη (!) Κίνηση, καθώς και της ΕΦΕΝ (Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων), και του ΕΛΑΜ, για “να βγουν έξω τα κόμματα από τα σχολεία!”.

Σε ανακοίνωση δε για την παρέμβαση της Θύρας 9, το υπουργείο αναφέρει, “Τα σχολεία μας διδάσκουν το δημοκρατικό ήθος, προσεγγίσεις σωστής πολιτότητας και πολιτισμένης συμπεριφοράς και δεν προάγουν τον λόγο απέναντι σε τυφλά συνθήματα και κραυγές φανατισμού που, δυστυχώς, αναβιώνουν και στις μέρες μας (!!!). Η εκπαίδευση στηρίζεται σε αρχές και αξίες μιας μακράς ελληνικής και ευρωπαϊκής παράδοσης και δεν μπορεί να επιτρέψουμε να επιμολύνεται από πρακτικές τυφλού φανατισμού ή και “τραμπουκισμού”, όποιο κομματικό χρώμα ή απόχρωση κι αν έχουν αυτές”. 

Ενώ δήλωσε ότι θα διερευνηθεί η εισβολή των εξωσχολικών με την επίθεση στις μαθήτριες. Πότε όμως έχουν “διερευνήσει” “εισβολές εξωσχολικών” όταν τα σχολεία είναι γεμάτα με σβάστικες, στόχους και συνθήματα τύπου “ΕΟΚΑ β ξανα χτύπα”; Είναι φανερό ότι θα “διερευνήσουν” επειδή η παρέμβαση δεν έρχεται από την ιδεολογία που θέλουν να υποθάλψουν.

Κανένας όμως – ούτε διεύθυνση ούτε υπουργείο δεν είπαν ότι θα διερευνήσουν τα φασιστικά εθνικιστικά και σεξιστικά συνθήματα που ακούστηκαν εκείνη τη μερα. 

Το πρόβλημα δεν είναι η κομματικοποίηση, ούτε η επίθεση που έγινε στις 16/11. Είναι θέμα απλά καταπάτησης της ελευθερίας της έκφρασης. 

Το πρόβλημα είναι η υπόθαλψη του φασισμού, του εθνικισμού και του σεξισμού 

Οι μαθητές έχουν και πρέπει να έχουν άποψη. Είναι ειρωνικό και υποκριτικό να ζητάει από τους μαθητές να μην έχουν άποψη για τα πολιτικά έχοντα της χώρας τους, ειδικά όταν είναι ώριμοι αρκετά να αποφασίσουν για το μέλλον τους και τις σπουδές τους, σε ένα χρόνο θα μπορούν να ψηφίσουν, ενώ τα αγόρια, αμέσως μόλις αποφοιτησουν, είναι “ώριμοι” αρκετά για να πάνε στρατό, να πιάσουν όπλο και να σκοτώσουν! 

Το θέμα είναι ο φασισμός που εκκολάπτεται μέσα στα σχολεία με την ανοχή του υπουργείου και των διευθύνσεων. Δεν είναι ένα σημερινό φαινόμενο. Ομάδες ακροδεξιών μαθητών έχουν επιδοθεί σε επιθέσεις και σε άλλες περιπτώσεις μένοντας ατιμώρητοι. Βλέπουμε συνέχεια βανδαλισμούς σχολείων με σβάστικες και στόχους. Θυμόμαστε και δεν θα ξεχάσουμε την επίθεση που δέχτηκαν τουρκοκύπριοι μαθητές στο English School από “εξωσχολικούς” μαθητές της ΕΦΕΝ. Δεν θα ξεχάσουμε και τις εικόνες από τους μαθητές, πάλι της ΕΦΕΝ, και της τότε Χρυσής Αυγής Κύπρου, που επιτέθηκαν ενάντια στις διαμαρτυρίες για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λήδρας το 2007.

Είμαστε σίγουροι πως πολλές επιθέσεις, όπως αυτή που βίωσαν οι μαθήτριες, έχουν γίνει και σε άλλα σχολεία, αλλά λόγω της τρομοκρατίας που επικρατεί από τους φασίστες, και της αδράνειας από τους διευθυντές και τους καθηγητές, οι μαθητές που δέχονται την επίθεση δεν τολμούν να μιλήσουν. Και για αυτό το λόγο, η δημοσιοποίηση των γεγονότων από τις μαθήτριες είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε να ανοίξουν τον δρόμο και για άλλες καταγγελίες. 

Τα τελευταία χρόνια το φλέρτ της κυβέρνησης με το ΕΛΑΜ και τις νεοφασιστικές ιδέες είναι γεγονός 

Δεν εκπλησσόμαστε για την στάση που κράτησε το Υπουργείο, ούτε περιμέναμε κάτι καλύτερο. 

Τα τελευταία χρόνια το φλέρτ της κυβέρνησης με το ΕΛΑΜ και τις νεοφασιστικές ιδέες είναι γεγονός. 

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΕΛΑΜ για τον εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, την στήριξη που πήρε ο Αναστασιάδης από το ΕΛΑΜ στον δεύτερο γύρο των εκλογών το 2018, τον πρώην Υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι πρεσβεύει τις ίδιες αρχές και αξίες με το ΕΛΑΜ, την στάση του Υπουργού Εσωτερικών για τους πρόσφυγες και το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πουρνάρα που μοιάζουν αντιγραφή από τις προγραμματικές θέσεις του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής, καθώς και την στήριξη του διευθυντή που προσπάθησε να διώξει την μαθήτρια με την μαντίλα, που δήθεν το υπουργείο τιμώρησε, αλλά μετά προήγαγε κάνοντάς τον διευθυντή ενός από τα πιο ιστορικά λύκεια! Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η δήθεν έρευνα που θα γίνει στα ηγετικά στελέχη του ΕΛΑΜ, σημερινοί βουλευτές που ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, έχει μπεί ήδη στο συρτάρι! Η κυβέρνηση Αναστασιάδη παίρνει τον δρόμο των κυβερνήσεων του Τράμπ, του Μπολσονάρο, του Πούτιν (που δεν είναι πολύ μακριά από την πορεία της κυβέρνησης Ερντογάν). 

Αλληλεγγύη και αγώνας

Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις μαθήτριες, και να χαιρετήσουμε το θάρρος τους να δημοσιεύσουν την επίθεση που δέχτηκαν. Ελπίζουμε να γίνουν παράδειγμα και για άλλους μαθητές και μαθήτριες να βγουν δημόσια και να πουν αυτά που βιώνουν στα σχολεία. 

Χαιρετίζουμε και την παρέμβαση της θύρας 9 και δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλάι τους σε περίπτωση που το υπουργείο και το κράτος συνολικά κινηθούν εναντίων τους για την παρέμβασή τους. 

Καταδικάζουμε την στάση του Υπουργείου και της διευθυνσης του σχολείου. Δεν αναμέναμε να κάνουν κάτι διαφορετικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ανεχόμαστε. Ούτε περιμένουμε ότι αυτοί θα φέρουν την λύση. 

 Αντίθετα θα θέλαμε τους συνδέσμους καθηγητών, την ΟΕΛΜΕΚ καθώς και την αριστερά να σταθεί απέναντι από το υπουργείο, και να δράσουν ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό και τον σεξισμό που υποθάλπονται στα σχολεία. 

Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία των φασιστικών και ακροδεξιών στοιχείων, και την διερεύνηση της διευθύντριας σχετικά με την στάση που κράτησε. 

Παλεύουμε για ένα σχολείο και μια κοινωνία χωρίς εθνικισμό, ρατσισμό και σεξισμό. 

Ξέρουμε όμως ότι μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού, του συστήματος που βάζει πάνω από τον άνθρωπο τα ιδιωτικά κέρδη, που θα κάνει τα πάντα για να διχάσει τους εργαζόμενους και την νεολαία έτσι ώστε να τους ελέγχει καλύτερα, αυτό δεν μπορεί να γίνει. 

Για αυτό καλούμε όλους και ολες να δώσουμε τον αγώνα για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα, και να χτίσουμε μια κοινωνία δημοκρατική που να λειτουργεί από τους πολλούς για τους πολλούς, χωρίς μισαλλοδοξίες, και δεσποτισμούς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα