Πρόταση για περιφερειακές συναντήσεις εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΕΤΕ (2 Μαρτίου 2013)
Εν όψει της ΓΣ του ΣΥΕΤΕ στις 2 Μαρτίου και λαμβάνοντας υπόψη την επίθεση που φαίνεται ότι ετοιμάζουν στον κλάδο μας αλλά και τις τεράστιες ανεπάρκειες της ηγεσίας του Συλλόγου κάνω την παρακάτω πρόταση:
Να γίνουν περιφερειακές συναντήσεις (κατ’ αρχήν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και όπου αλλού είναι εφικτό). Στόχος πρέπει να είναι η μαζική παρουσία όλων όσων καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα να παλέψουμε ενάντια στις περικοπές, στις απολύσεις, στην διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων που σχεδιάζεται από την Διοίκηση, την κυβέρνηση και την Τρόικα.
Οι συναντήσεις αυτές είναι απαραίτητες γιατί:
Πρέπει να δοθεί βήμα διαλόγου σε όλους τους συναδέλφους, μια και ο τρόπος που διεξάγεται η ΓΣ για την πλειοψηφία των συναδέλφων είναι αποκρουστικός και δεν νιώθουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας αξιόλογος πυρήνας συναδέλφων που διαθέτει αγωνιστική ετοιμότητα αλλά με τη συνειδητή «γραφειοκρατικοποίηση» της λειτουργίας του Συλλόγου αποκλείεται από τη συμμετοχή. Η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ έχει απονεκρώσει ή εκφυλίσει κάθε δημοκρατικό θεσμό του Συλλόγου (Γ.Σ., Νομαρχιακά παραρτήματα, Δ.Σ., κτλ).
Οι συναντήσεις αυτές δεν γίνονται αντιπαραθετικά με τη ΓΣ, αλλά συμπληρωματικά και ως προετοιμασία του κόσμου να κατέβει στην Αθήνα. Εμείς δεν σαμποτάρουμε τις διαδικασίες του Συλλόγου αλλά αντίθετα προσπαθούμε να τις ανασυγκροτήσουμε σε μια δημοκρατική- αγωνιστική κατεύθυνση. Αν θέλουμε να γίνει επιτέλους μια ουσιαστική διαδικασία στην Αθήνα πρέπει όλοι μας να πάμε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι εκεί. Οι συνελεύσεις αυτές μπορεί να μην είναι καταστατικά κατοχυρωμένες, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν μια δυναμική που να βάλει τον Σύλλογο σε κίνηση.
Οι παρατάξεις της Αριστεράς στον Σύλλογο και οι ανένταχτοι αγωνιστές πιστεύω ότι πρέπει να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία και την μαζικότητα αυτών των συναντήσεων, αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στον ΣΥΕΤΕ.
Ο ρόλος του Συλλόγου είναι να αποτελεί ένα όργανο αγώνα όλων μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει σε μεγάλο βαθμό εκφυλλιστεί. Τώρα, που έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε αυτό το όργανο ώστε να επιτελεί πραγματικά το ρόλο του. Αν για να γίνει αυτό πρέπει να δυσαρεστηθούν κάποιοι γραφειοκράτες, δεν πειράζει, μικρό το κακό…
Θανάσης Μαρίνης
Αναπληρωματικό μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ