Εθνική Τράπεζα: για να μην μειώσουν τα κέρδη τους, κόβουν από την καθαριότητα!

Του Θανάση Μαρίνη                

                                                        

Πρωτοφανής η απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζα να μην καθαρίζονται καθημερινά οι χώροι εργασίας με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους!

Ο νέος κανονισμός προβλέπει τη μείωση της συχνότητας του καθαρισμού των καταστημάτων. Καθημερινά θα καθαρίζονται μόνο οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες, κτλ) και θα μαζεύονται τα σκουπίδια. Οι υπόλοιποι χώροι θα σκουπίζονται και θα καθαρίζονται τρεις φορές τη βδομάδα ενώ τα τζάμια θα πλένονται από μέσα κάθε δίμηνο και από έξω κάθε 4μηνο! Και αυτό σε χώρους όπου καθημερινά εισέρχονται χιλιάδες πολίτες!

Τι περιμένουν να εξοικονομήσουν από αυτές τις περικοπές; Πενταροδεκάρες σε σχέση με τα κέρδη τους! Αν έχουν πρόβλημα γιατί δεν μειώνουν τα παχυλά μπόνους των μεγαλοστελεχών και τους υπέρογκους μισθούς των εκατοντάδων εξωτερικών συμβούλων;

Με βάση αυτή την απόφαση, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα των καταστημάτων προχωρούν στη μείωση των ημερών εργασίας και του μισθού των καθαριστριών. Στα δε νησιά, όπου εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, θα εργάζονται μία φορά την εβδομάδα και από 700€ θα παίρνουν μόλις 200€.

Αυτή η απόφαση, έρχεται να συμπληρώσει την ανακοίνωση της πρόθεσης των τραπεζιτών να προχωρήσουν σε περικοπές στο μισθολόγιο και τα επιδόματα των τραπεζοϋπαλλήλων!

Η ηγεσία του σωματείου οφείλει να μην δείχνει καμία ανοχή σε τέτοιες αποφάσεις. Γιατί αυτό δίνει την ευκαιρία στους τραπεζίτες να εγκαθιστούν σιγά- σιγά ένα καθεστώς επισφάλειας για όλους τους εργαζόμενους. Έχει την ευθύνη να παρεμβαίνει γιατί, σαν εργαζόμενοι στην Εθνική, έχουμε ευθύνη να σταθούμε στο πλευρό των υπαλλήλων της καθαριότητας, να οργανώσουμε από κοινού την απάντησή μας για να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση με τις εργολαβίες καθαρισμού. Να διεκδικήσουμε να προχωρήσει η ΕΤΕ στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας με πλήρη και σταθερή εργασία και αξιοπρεπείς μισθούς. Αυτό δεν αφορά μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων στα συνεργεία καθαριότητας, αφορά, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, και τα δικά μας συμφέροντα για αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα