Εθνική τράπεζα: εκμετάλλευση φοιτητών στο όνομα της «μεταφοράς τεχνογνωσίας»

Τα τελευταία χρόνια η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) προσπαθεί, χρησιμοποιώντας ως «όχημα» τις διαδοχικές «εθελούσιες εξόδους» και «αξιοποιώντας» την ανοχή της ηγεσίας του σωματείου, να αλώσει τις ρυθμισμένες και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Η ενοικίαση εργασίας, τα προγράμματα μαθητείας, κ.α. έχουν λάβει διαστάσεις «επιδημίας». Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε ακόμα ένα «κρούσμα» ελαστικής μορφής εργασίας: η Τράπεζα θα προσλαμβάνει αριστούχους φοιτητές που θα εργάζονται σ’ αυτήν από 6 έως 12 μήνες χωρίς τα δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε σχόλιο της «Πρωτοβουλίας» – ανεξάρτητης, αγωνιστικής, συνδικαλιστικής κίνησης στην ΕΤΕ, στην οποία συμμετέχει το «Ξεκίνημα», σχετικά με το θέμα.

 

 

Πρόγραμμα «Internship [email protected]»: Επιμένει στις ελαστικές μορφές εργασίας η Διοίκηση της ΕΤΕ

ethniki_trapeza_thumb_large_771720548

Όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, η Διοίκηση της ΕΤΕ χρησιμοποιώντας ως όχημα τις «Εθελούσιες Εξόδους», αλλά και την ανοχή της ηγεσίας του Συλλόγου, συνεχίζει σταθερά στην επιδίωξή της να «αλώσει» τις σταθερές και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις.

Τις τελευταίες μέρες είχαμε ακόμα ένα κρούσμα, το Πρόγραμμα «Internship [email protected]». Η Τράπεζα ισχυρίζεται ότι «αποσκοπεί στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε φοιτητές υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου». Τα ωραία λόγια, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Και αυτή δεν είναι άλλη, από το γεγονός ότι δίπλα στην ενοικίαση εργασίας, τους εργαζόμενους μέσω ΙΚΥ, τους ειδικούς συνεργάτες, κτλ. έρχεται να προστεθεί ακόμα μία ελαστική μορφής απασχόλησης. Μιλάμε για αριστούχους φοιτητές/τριες που θα εργαστούν για 6-12 μήνες, προφανώς με πενιχρή αμοιβή μαθητείας, χωρίς δικαίωμα ανανέωσης και χωρίς τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις μας και τον Κανονισμό Εργασίας. Πρόκειται για μια κίνηση δήθεν “θετικής κοινωνικής συνεισφοράς”, η οποία ωστόσο επενδύει στην αγωνία των ενδιαφερόμενων εν μέσω συντριπτικής ανεργίας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι για τις 20 θέσεις υποβλήθηκαν πάνω από 200 αιτήσεις…

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να σταματήσει τώρα το περαιτέρω «ξεχείλωμα» των εργασιακών μας σχέσεων, με κεντρικό στόχο, πάντα, την οριστική κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας στην Εθνική Τράπεζα. Από τη στιγμή που η Διοίκηση αναγνωρίζει, έστω και έμμεσα, ότι υπάρχουν κενά στο προσωπικό της, αυτά πρέπει άμεσα να καλυφθούν με Δημόσιο Διαγωνισμό, που θα αφορά σε θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 3 του Κανονισμού Εργασίας.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής