Εθνική Τράπεζα: Είσαι συνδικαλιστής και δεν οργανώνεις τους αγώνες; Παίρνεις προαγωγή!

Σε μια εποχή που ο κάθε μικρός αγώνας καταστέλλεται βίαια, η Εθνική «ανταμοίβει» τους συνδικαλιστές που όλο αυτό τον καιρό δεν οργάνωσαν τους αγώνες όπως πρέπει! Άρθρο του συντρόφου Θανάση Μαρίνη, αναπληρωματικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) που αφορά τις προαγωγές που πήραν παλιοί και νέοι συνδικαλιστές από τη διοίκηση.

Την στιγμή που η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα εντείνεται, οι μισθοί συρρικνώνονται, οι απολύσεις «απελευθερώνονται», το κοινωνικό κράτος διαλύεται, η Δημόσια περιουσία ξεπουλιέται (βλ. Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) νοσοκομεία και σχολεία κλείνουν και οι κοινωνικοί αγώνες καταστέλλονται βάναυσα υπάρχουν κάποιοι «συνδικαλιστές» που παίρνουν προαγωγή και ανεβαίνουν τις διευθυντικές βαθμίδες σαν να κάνουν καριέρα…

Τη στιγμή που κάθε ένας που αντιδρά στη διάλυση της ζωής μας μπαίνει στο στόχαστρο, κάποιοι από τους «συνδικαλιστές» των κυρίαρχων παρατάξεων ΔΗΣΥΕ– ΔΑΚΕ (με προεξέχοντα τα ονόματα του Προέδρου και Γραμματέα του ΣΥΕΤΕ και των πρώην υπουργών Πρωτόπαπα και Κουσελά) ανεβαίνουν στην ιεραρχία και την μισθολογική κλίμακα αυξάνοντας όλο και περισσότερο την απόσταση τους από αυτούς που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

Συνδικαλιστές εκπρόσωποι των εργαζομένων ή στελέχη της τράπεζας και συνεργάτες των τραπεζιτών;

Οι κύριοι αυτοί προήχθησαν σε Υποδιευθυντές Α’ (Εγκ.Α/18.7.2013) προφανώς χωρίς να κριθούν με βάση υπηρεσιακές επιδόσεις, το οποίο εκτός των άλλων σημαίνει και πλούσιες χρηματικές απολαβές.[1]

Κατά την γνώμη μου, τα κριτήρια με βάση τα οποία προήχθησαν είναι τα εξής: Η υπογραφή μειώσεων της τάξης του 17% μέσα σε 8 μήνες. Η ανοχή, αν όχι συνενοχή, στο ξεπούλημα της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε Πειραιώς και Eurobank αντίστοιχα. Οι πλάτες που βάλανε στην σκανδαλώδη ανακεφαλαιοποίηση, με δημόσιο χρήμα, των τραπεζών που εκτός των άλλων κατέληξε στο πέρασμα της Εθνικής στα χέρια της Τρόικα (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Το συνειδητό «θάψιμο» του αγώνα των συναδέλφων που εργάζονται με καθεστώς «ενοικίασης». Και πολλά άλλα αντίστοιχα.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι στην ηγεσία του ΣΥΕΤΕ δεν βρίσκονται άνθρωποι που θέλουν να παλέψουν για την προστασία των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά στελέχη που λειτουργούν σαν δούρειος ίππος της διοίκησης και της κυβέρνησης μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η τελευταία απόφαση απλά πιστοποιεί και επίσημα τα «ευχαριστήρια» της διοίκησης για τις υπηρεσίες που της προσφέρουν.

Να μην αφήσουμε τον Σύλλογο στα χέρια τους

Όταν η «ηγεσία μας» γίνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο όργανο της διοίκησης μέσα στις γραμμές μας πρέπει, πέρα από την καταγγελία,  να παρθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης στο Σύλλογο.

Αυτό πρακτικά, κατά τη γνώμη μου, σημαίνει:

  •  Κοινό δελτίο τύπου των αριστερών παρατάξεων και μελών του ΔΣ που θα ζητά την άμεση ανάκληση των εν λόγω συνδικαλιστών. Οι εκλεγμένοι στα σωματεία δεν είναι στο απυρόβλητο για όσο διαρκεί η θητεία τους αλλά πρέπει να υπόκεινται στον διαρκή έλεγχο των εργαζομένων.
  • Προγραμματισμός, αρχικά εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου ετοιμάζεται πανελλαδική αντικυβερνητική διαδήλωση, κοινών περιοδειών των συνδικαλιστών της αριστεράς σε καταστήματα και υπηρεσίες με στόχο την οργάνωση των αγώνων ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης-Τρόικα-Τραπεζιτών για ισχυρό χτύπημα στον κλάδο μας αλλά και ακόμα μεγαλύτερη συντριβή της κοινωνίας (βλ. απελευθέρωση των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας).
  • Ο συνδικαλισμός που ασκείται τα χρόνια του μνημονίου είναι εντελώς ξένος και εχθρικός προς τις ανάγκες μας. Το μόνο που έχουν να μας χαρίσουν οι «γραφειοκράτες» είναι νέες ήττες και συνεχείς οπισθοχωρήσεις. Γι αυτό όλοι και όλες που αντιλαμβανόμαστε ότι το μέλλον μας θα το προασπίσουμε μόνο μέσα από συλλογικούς και προσεκτικά οργανωμένους αγώνες, ήρθε η ώρα να επιβάλλουμε τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Αυτό σημάνει ένα πράγμα: διαδικασίες βάσης και συντονισμός. Με συνελεύσεις στα μεγάλα καταστήματα, συναντήσεις σε περιοχές της Αθήνας και στις πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας να δηλώσουμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ, ότι απαιτούμε την άμεση αποχώρησή τους από τα πόστα τους και ότι είμαστε διατεθειμένοι, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για οργάνωση των αγώνων που έρχονται με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Καλά οργανωμένες και προετοιμασμένες απεργίες, καταλήψεις κτιρίων, συντονισμός με τους υπόλοιπους τραπεζοϋπάλληλους και με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την σαπίλα εντός του Συλλόγου για να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε την τεράστια δύναμη που έχουμε στα χέρια μας ως τραπεζοϋπάλληλοι στον αγώνα μας για μια αξιοπρεπή ζωή.
____________________
(1) http://www.dasete.gr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=686:-q-q-&catid=50:2009-11-02-22-25-46&Itemid=78

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα