ΕΘΕΛ: Η Ανεξ. Παρέμβαση απαντά στις προκλήσεις των «Εργαζομένων ΟΣΥ»

Διαβάστε την ανακοίνωση – απάντηση στην παράταξη "Εργαζόμενοι ΟΣΥ – Τα κόμματα έξω από την πύλη" που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Παρέμβαση, συνδικαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχει το "Ξ" στο χώρο της ΕΘΕΛ (λεωφορεία Αθήνας). Η αντιπαράθεση αφορά την απώλεια ενός μισθού για τους εργαζόμενους της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ Αθήνας) εξαιτίας της ένταξης τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), υπηρεσία του υπ. Οικονομίκων (διαβάστε περισσότερα για το θέμα εδώ).

Ανεξάρτητη Παρέμβαση ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ
Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ

Mια απάντηση στην παράταξη “Εργαζόμενοι ΟΣΥ – Τα κόμματα έξω από την πύλη”

11/10/2014

Στην τελευταία της ανακοίνωση, η παράταξη «Εργαζόμενοι Ο.ΣΥ – Τα κόμματα έξω από την πύλη» προσπαθούν (χωρίς καμία επιτυχία, βέβαια) να απαντήσουν σε δυο ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Παρέμβασης. Πρόκειται για τις ανακοινώσεις με τίτλο: «Μας κλέβουν έναν (ακόμα) μισθό»* και «Με τα δικά τους λόγια»**.

Ας δούμε τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης της παράταξης «Εργαζόμενοι ΟΣΥ»:

1. Οι «Εργαζόμενοι Ο.ΣΥ» γράφουν στην ανακοίνωσή τους: «Δεν μας έκλεψαν μισθό, το κεκτημένο της προπληρωμής χάσαμε». Συνεχίζουν λέγοντας ότι γέλαγαν όταν διαβάζανε την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης με τίτλο «Μας κλέβουν έναν (ακόμα) μισθό» ενώ στην ίδια ανακοίνωση τους, μας κάνουν και μάθημα «εργατολογίας» όπου μας εξηγούν τι σημαίνει «μισθός», για να μας πείσουν ότι δεν χάνουμε «μισθό» αλλά «προκαταβολή». Την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία με τους «Εργαζόμενους Ο.ΣΥ.» ανέπτυξε και ο Διευθύνοντας της εταιρίας Γ. Οικονόμου σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ανεξάρτητης Παρέμβασης.

Τα πράγματα είναι απλά – όσο κι’ αν δυσκολεύονται κάποιοι να τα καταλάβουν. Το 2014 δεν θα πάρουμε 12 μισθούς. Θα πάρουμε 11 μισθούς και 1 δάνειο.

Αν θέλετε να το θέσουμε λογιστικά, η εταιρία, λόγω της ένταξης μας στην ΕΑΠ, μας παρακρατά 1 προκαταβολή. Όμως η προκαταβολή ήταν το 80%-90% της μηνιαίας αμοιβής μας. Έτσι στην πράξη χάσαμε το 80%-90% των αποδοχών ενός μήνα για το έτος 2014. Για να καλυφθεί το κενό της παρακράτησης, η εταιρία μας δίνει δάνειο, το οποίο θα αποπληρώσουμε το 2015.

Επειδή εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, αλλά βλέπουμε και εξηγούμε στον κλάδο την ΟΥΣΙΑ των πραγμάτων, ονομάζουμε το παραπάνω: κλοπή ενός ακόμα μισθού. Το δάνειο δεν είναι μισθός, γιατί το δάνειο θα το επιστρέψουμε!

2. Οι «Εργαζόμενοι Ο.ΣΥ.» απαριθμούν στην τελευταία τους ανακοίνωση πόσα έγγραφα και πόσες ανακοινώσεις έχουν γράψει από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη για το θέμα της ένταξης του κλάδου στην ΕΑΠ και μας κατηγορούν ως Ανεξάρτητη Παρέμβαση, ότι απ’ όλα τα έγγραφα, διαλέξαμε δυο και με βάση αυτά τα δυο εκθέτουμε την παράταξη τους. Γι’ αυτό μας χαρακτηρίζουν «μονταζιέρα».

Πράγματι διαλέξαμε δυο ανακοινώσεις των «Εργαζομένων ΟΣΥ». Την ανακοίνωση που έβγαλαν στις 12/9 και την ανακοίνωση που έβγαλαν στις 30/9. Διαλέξαμε αυτές τις δυο γιατί:

  • στην ανακοίνωση της 12/9 γράφουν: «Εμείς προτείνουμε… να λάβουμε έναν μισθό ως “δάνειο” – προκαταβολή, τον οποίο να εξοφλήσουμε σε δόσεις των 20 ευρώ»
  • και στην ανακοίνωση της 30/9 γράφουν: «Είναι απαράδεκτο να αλλάζει το μισθολογικό μας καθεστώ … και εξαιτίας αυτού να δανειζόμαστε.»

Διαλέξαμε αυτές τις δυο γιατί σε αυτές φαίνεται η στροφή 180ο. Και για να είναι ολοκάθαρο ότι δεν παραποιούμε θέσεις και ότι δεν κάνουμε οποιουδήποτε είδους μοντάζ, βάλαμε στην δική μας ανακοίνωση, φωτογραφίες από τις 2 συγκεκριμένες ανακοινώσεις των «Εργαζόμενων Ο.ΣΥ.». Για να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να δει τα πρωτότυπα! Όσο για τις υπόλοιπες ανακοινώσεις που έβγαλαν από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, μας είναι αδιάφορες γιατί είναι ανούσιες.

3. Οι «Εργαζόμενοι Ο.ΣΥ.» γράφουν ότι με τις ενέργειές τους (δηλαδή με το δάνειο που πήραμε αντί μισθού και το οποίο θα ξεχρεώσουμε το 2015) «απέτρεψαν τα χειρότερα» και αναπτύσσουν μια θεωρία ότι αν δεν παίρναμε δάνειο θα βρισκόμασταν σ’ ένα καθεστώς θολής μισθοδοσίας κοκ. Παλιό το κόλπο και στο συνδικαλισμό και στην πολιτική. Και ο Σαμαράς με το Βενιζέλο τα ίδια λένε: ότι με τα Μνημόνια απέτρεψαν τα χειρότερα για την Ελλάδα…

4. Οι «Εργαζόμενοι Ο.ΣΥ.» προσπαθούν να γελοιοποιήσουν το αίτημα της Ανεξάρτητης Παρέμβασης το οποίο είναι: «να αναλάβει η εταιρία το κόστος της ένταξης μας στην ΕΑΠ. Να πληρώσει δηλαδή τον μισθό που χάνουμε και να αφήσει την κοροϊδία με τα δάνεια». Αντίστοιχα κινούνται οι «Εργαζόμενοι ΟΣΥ» στο facebook όπου στελέχη τους κοροϊδεύουν την Ανεξάρτητη Παρέμβαση ότι τάχα ζητά πιο ψηλούς μισθούς και πιο υψηλά επιδόματα ακόμα και από την ΔΑΣ.

Γι’ αυτούς που «σπάνε πλάκα» και χλευάζουν τις διεκδικήσεις έχουμε να πούμε τα εξής:

Όταν μετατρέπεις τις διεκδικήσεις σε σάτιρα, σημαίνει ότι έχεις σταματήσει να αγωνίζεσαι για τον κλάδο, έχεις σηκώσει τα χέρια ψηλά και έχεις παραδοθεί!

Όταν έχεις αποφασίσει να κάνεις «ρεαλιστικό» συνδικαλισμό και γελοιοποιείς τις διεκδικήσεις έχεις γίνει επικίνδυνος για τον κλάδο!

Έχεις γίνει επικίνδυνος, γιατί αν θεωρείς τον αγώνα χαμένο εκ των προτέρων και τις διεκδικήσεις αστείες και μη ρεαλιστικές, το μόνο που σου μένει σαν παράταξη είναι να πας να τα βρεις με τη Διοίκηση. Και όταν τα βρεις με τη Διοίκηση, και κάνεις και κοινές προτάσεις (όπως αυτή για το δάνειο) και έχεις και κοινή επιχειρηματολογία («δεν χάνουμε μισθό, χάνουμε προκαταβολή») το αποτέλεσμα δεν βγαίνει προς όφελος των εργαζομένων (τα χρεωστικά που θα έχουμε από το 2015 αποτελούν μια πρώτη απόδειξη γι’ αυτό).

5. Οι «Εργαζόμενοι ΟΣΥ» αναφέρονται στην ανακοίνωση τους στον Α. Κασιμέρη υποτιμητικά ως ο «σταθμάρχης κίνησης Ελληνικού». Από πότε το «σταθμάρχης» είναι υποτιμητικό; Από πότε χρησιμοποιείται με υπονοούμενα, σαν βρισιά; Και από πότε θεωρείται μέτρο συνδικαλιστικής ικανότητας ή ανικανότητας; Θα επαναφέρετε πάλι τη διασπαστική λογική που ανέπτυξε ο «Σύνδεσμος Οδηγών» στον κλάδο; Ότι οι οδηγοί έχουν χωριστά συμφέροντα από τους σταθμάρχες; Ότι οι οδηγοί είναι καλύτεροι συνδικαλιστές από τους σταθμάρχες; ο Λιαγούρης, ο Κατσιάδας, ο Κουλουμπαρίτσης, o Σιορίκης, ο Μπαμπόνηρος, ο Κολυβάς, κ.α είναι οδηγοί. Είναι γι’ αυτό το λόγο καλύτεροι συνδικαλιστές από τους υπόλοιπους στο ΔΣ; Πάντως, προς ενημέρωσή σας, ο Α. Κασιμέρης πριν γίνει σταθμάρχης δούλεψε 11 χρόνια σαν οδηγός στην ΕΘΕΛ.

Το ποιόν του καθενός (συνδικαλιστικά και κοινωνικά) δεν έχει καμία σχέση με την ειδικότητα που έχει στη δουλειά – τέτοιες εξυπνακίστικες «θεωρίες» επιστρατεύουν όσοι δεν έχουν επιχειρήματα. Το ποιόν του καθενός καθορίζεται από την ιδεολογία και την ηθική του.

____________________
* https://xekinima.org/arthra/view/article/aneksartiti-parembasi-ethel-mas-kleboyn-enan-akoma/
** http://www.osybusdrivers.com/2014/10/blog-post_98.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα