Ε.Σ.Υ. την πληρώνεις

Του Γιάννη Σκόρδου
Νοσηλευτή, Γενικό Κρατικό Νίκαιας
__________
Χθες το βράδυ (7/9/14) το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την απόσυρση του μέτρου για το «εισιτήριο» των 25 ευρώ, κάτω από την πίεση της γενικευμένης κατακραυγής της κοινωνίας και των κινητοποιήσεων που ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη συνολική επίθεση που δέχεται η δημόσια υγεία από την κυβέρνηση.
____________

Νέος χρόνος, χαρούμενα τραγούδια, θαλπωρή γύρω από το δέντρο όμως ο Αϊ Βασίλης  του Υπουργείου Υγείας δεν ήρθε για να φέρει δώρα αλλά για να εισπράξει μερικές ακόμα εισφορές από τους ασφαλισμένους. Έτσι από φέτος όσοι χρειασθεί να νοσηλευτούν σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο θα καταβάλουν το ποσό των 25 ευρώ ως νοσήλειο ενώ όσοι θέλουν να προμηθευτούν φάρμακα θα πρέπει να πληρώσουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή.

Από τη «ρύθμιση» που αφορά τη συνταγογράφηση εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα δηλ. όσοι υποφέρουν από χρόνιες βαριές παθήσεις ενώ από την εισφορά των 25 ευρώ απαλλάσσονται οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όσοι διαθέτουν βιβλιάρια απορίας ή πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας σε ισχύ και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικά αναπηρίας 80%.      

Ο υπουργός Υγείας υπερασπιζόμενος την «αναγκαιότητα» των μέτρων ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις συνταγογραφήσεις θα συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών του ΕΟΠΥΥ ενώ τα έσοδα από τα 25 ευρώ θα διατεθούν για την φαρμακευτική περίθαλψη απόρων, ανέργων και ανασφάλιστων. Θέλοντας μάλιστα να υποβαθμίσει την αξία αυτών των ποσών, μιλώντας σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή έκανε λόγω για «τρίχες»… 

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι για έναν υποψήφιο νοσηλευόμενο τα 25 ευρώ αποτελούν αντικίνητρο για την επίσκεψη και παραμονή του σε νοσοκομείο, αφού ακόμα και για μία μέρα αν κρατηθεί θα πρέπει να καταβάλει τα 25 €. Αυτή η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπευτικής αγωγής μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της ασθένειας του, περιπλέκοντας τη θεραπεία και αυξάνοντας το χρόνο παραμονής του στην κλινική. Έτσι όχι μόνο δεν εξοικονομούνται πόροι, αλλά αντίθετα με τη συνεχιζόμενη παραμονή του ασθενούς αυξάνονται τα νοσήλεια και έτσι επιβαρύνεται ο ασφαλιστικός φορέας περισσότερο.

Σε ότι αφορά τη συνταγογράφηση θα πρέπει να επισημάνουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Σε κάθε συνταγή μπορούν να γράφονται μέχρι τρία σκευάσματα ενώ ο κάθε γιατρός μπορεί να γράψει φάρμακα μόνο για παθήσεις που αφορούν την ειδικότητα του. Συνεπώς για κάποιους ανθρώπους π.χ. ηλικιωμένους που χρειάζονται φάρμακα για διαφορετικές παθήσεις πρακτικά το ποσό θα ανεβαίνει σημαντικά!

Δημόσια δωρεάν Υγεία είπατε; Τρίχες…

Στην πραγματικότητα το υπουργείο προχωρά στην εφαρμογή μιας παλιάς δοκιμασμένης συνταγής: μεταφέρει το κόστος για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών στις πλάτες των ασφαλισμένων.  

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από την εφαρμογή και των δύο μέτρων υπολογίζονται στα 110 εκ ευρώ περίπου.

Οι μισθωτοί, οι απλοί εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο επιλέγουν τη δημόσια περίθαλψη, καλούνται και πάλι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε μια συγκυρία μάλιστα που ο προϋπολογισμός τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τα νοσοκομεία αναμένεται σημαντικά συρρικνωμένος.

Να το δούμε όμως πιο πρακτικά, ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ σήμερα πληρώνει

  • 1 ευρώ για κάθε μία συνταγή που εκτελείται στο φαρμακείο
  • 5 ευρώ σαν εξέταστρα με την επίσκεψη στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων
  • 25 ευρώ αν χρειαστεί να νοσηλευτεί έστω και για 24 ώρες –1 διανυκτέρευση– σε δημόσιο νοσοκομείο ενώ πληρώνει και συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων του.

Η θέσπιση των μέτρων έχει προκαλέσει την «έντονη αντίδραση» του Π.Α.Σ.Ο.Κ. που κατόπιν εορτής θυμήθηκε να εκδηλώσει την αντίθεσή του στα μέτρα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ψήφιση του νόμου  4093/12 που περιλαμβάνει και τις εν λόγω διατάξεις αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και πέρασε και με τις ψήφους του οψίμως «διαμαρτυρομένου» Π.Α.Σ.Ο.Κ. 

Ορίστε τα ισοδύναμα σας κύριε Υπουργέ

«Δε σας αρέσουν τα μέτρα; φέρτε ισοδύναμα» λέει ο Υπουργός Υγείας.

Εμείς θα του απαντήσουμε: φορολογήστε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, καταργείστε τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, σταματείστε να χαρίζετε λεφτά στους τραπεζίτες («ανακεφαλαιοποίηση» ονομάζεται επίσημα) εντοπίστε τους πραγματικούς και μεγάλους φοροφυγάδες, πιάστε τους μιζαδόρους.

Ορίστε τα ισοδύναμα σας κύριε υπουργέ – και πολλά περισσότερα.

Επίσης να θυμίσουμε στον κ. Υπουργό πως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που πληρώνουν φόρους και εισφορές επί χρόνια, δικαιούνται μια πολύ καλύτερη περίθαλψη από αυτή που σήμερα λαμβάνουν.                 

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες όμως. Μια τέτοια κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιβάλει  μέτρα προς όφελος των μισθωτών, των ανέργων και των συνταξιούχων. Μια κυβέρνηση που δια της πολιτικής της συστηματικά καλλιεργεί την υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ.  αποσκοπώντας εντέλει στην οριστική απαξίωση του, πριμοδοτώντας εμμέσως τον ιδιωτικό τομέα.

Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

Εξάλλου είναι στα σκαριά και η απεμπλοκή του Υπουργείου υγείας από μια σειρά φαρμακευτικών σκευασμάτων – τα λεγόμενα μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα – που εφεξής περνούν στην δικαιοδοσία του… υπουργείου Ανάπτυξης!

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως για περίπου 1200 σκευάσματα δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί στην τιμή όπως με τα υπόλοιπα φάρμακα ενώ θα πωλούνται ελεύθερα ακόμα και στα σούπερ μάρκετ.    

Κατάργηση του ΕΟΠΥΥ

Επιπλέον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει τον ΕΟΠΥΥ αντικαθιστώντας τον με έναν οργανισμό που θα είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Εμείς πάντως ευχόμαστε «καλή χρονιά με αγώνες» και εκφράζουμε την προσδοκία η λαϊκή βούληση να καταργήσει την κυβέρνηση πριν αυτή καταργήσει ολοκληρωτικά το Ε.Σ.Υ. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα