Του Γιάννη Σκόρδου, νοσηλευτή
Οργανωτικά προβλήματα, κακοδιαχείριση, παρατυπίες στις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, υπερκοστολόγηση νοσηλείων και εξετάσεων, χρηματισμός γιατρών και πελατειακές σχέσεις είναι σε γενικές γραμμές οι πινελιές που συνθέτουν την εικόνα ενός σημαντικού κομματιού του Ε.Σ.Υ. Εικόνα που όλοι λίγο πολύ έχουμε στο μυαλό μας και που επιβεβαιώνεται και από τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).
Μίζες και κακοδιαχείριση
Πιο συγκεκριμένα και βάσει στοιχείων που δημοσιεύτηκαν στην «Ελευθεροτυπία» στις 25/5/08: «δύο στα δέκα νοσοκομεία εμφανίζουν σύμφωνα με τα πορίσματα των ελεγκτών ατασθαλίες και κακοδιαχείριση ενώ οχτώ στις δέκα υγειονομικές μονάδες έχουν οργανωτικά προβλήματα με αντίκτυπο σε οικονομικά θέματα. Τα σποραδικά παραδείγματα που καταγράφονται στα πορίσματα των ελεγκτών είναι πάμπολα και αρκούντως χαρακτηριστικά.
Υπήρξαν νοσοκομεία στα φαρμακεία των οποίων διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην καταγραφή του φαρμακευτικού υλικού, απώλειες φαρμακευτικών σκευασμάτων, ακόμα και ληγμένα φάρμακα.
Σε ότι αφορά θέμα των προμηθειών, σε 3 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η αγορά αιμοδυναμικού υλικού μετά από διαγωνισμό, είχε σαν αποτέλεσμα την καταγραφή ζημιάς ύψους 8 εκατ. ευρώ, αφού σύμφωνα με τους επιθεωρητές «η φθηνότερη προσφορά απορρίφθηκε αναιτιολόγητα» από τους υπεύθυνους του νοσοκομείου. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση υπαλλήλου Νοσοκομείου της Αττικής που κλήθηκε να επιστρέψει 14.975 ευρώ λόγω… τρύπας στον τομέα των προμηθειών.
Σε άλλες τρεις περιπτώσεις που αφορούσαν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια παρατηρήθηκε υπερκοστολόγηση νοσηλείων και εξετάσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι προτάθηκε ακόμα και η επιστροφή του ποσού των 24.316 ευρώ σε ασφαλισμένο του δημοσίου από ιδιωτική κλινική, ενώ δύο γιατροί κλήθηκαν να επιστρέψουν στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου 4.545 ευρώ
Φακελάκια σε μεγαλογιατρούς αλλά και… ψευτογιατρούς
Το παζλ συμπληρώνεται με το «απαραίτητο» κομμάτι ιατρικής ασυδοσίας αφού για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκαν είτε κρούσματα παράνομου χρηματισμού- φακελάκι- είτε προώθηση σε ιδιωτικά ιατρεία. Ιδιαίτερη μνεία χρίζει η περίπτωση παθολόγου που κατηγορείται για αντιεπιστημονική συμπεριφορά σε βάρος καρκινοπαθούς, ενώ όλοι θυμόμαστε την πασίγνωστη περίπτωση του καρδιολόγου του Ιπποκράτειου, που χειρουργούσε με πλαστά πιστοποιητικά ειδικότητας, με την υπογραφή του Γιακούμπ (!)
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το – διαχρονικό πια – πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει το γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα ισοπέδωσης του Ε.Σ.Υ. στα μάτια της μεγαλύτερης μερίδας του κόσμου.
Θέλουμε δημόσιο ΕΣΥ στα χέρια εργαζομένων και πολιτών
Κλείνοντας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι η καταδίκη του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας ή η απαξίωση των ηρωικών προσπαθειών των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Κάθε άλλο. Η αιτία για τη σημερινή κατάντια του συστήματος είναι πολύ συγκεκριμένη και οφείλεται στην εσκεμμένη όσο και συνεχή εγκατάλειψή του από τις κυβερνήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων. ΠΑΣΟΚ –ΝΔ θέλουν τη δημόσια υγεία σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» έτσι ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να στρέφεται στην αγκαλιά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.