Ερώτηση του βουλευτή Π. Λαφαζάνη για την απόλυση του συνδικαλιστή Νίκου Αβούρη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: Αυθαίρετη απόλυση εργαζομένου για τη συνδικαλιστική του δράση από την εταιρεία ψυχικής υγείας «ΙΡΙΣ».

Η εταιρεία «ΙΡΙΣ» που δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ) παραβιάζει συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα και ασκεί  τρομοκρατία που φτάνει ως και την απόλυση των εργαζομένων που θα τολμήσουν να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους.

 Η εταιρεία, η οποία είναι γνωστή για τις συνεχείς και πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, προχώρησε πριν λίγο καιρό στην απόλυση του συνδικαλιστή εργαζόμενου στο οικοτροφείο «ΙΡΙΣ» ΑΧΑΪΑΣ Νίκου Αβούρη, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν στην κανονική του άδεια. Παράλληλα ο πρόεδρός της απείλησε με απόλυση άλλους 6 εργαζομένους από την ίδια δομή, που διαμαρτύρονταν και κινητοποιούνταν ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, η οποία παρακρατούσε μισθούς εργαζομένων ακόμη και 2 χρόνων πίσω (3 μηνιάτικα του 2008 εξοφλήθηκαν το 2010)!!! Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου προσλαμβάνει νέο υπάλληλο στη θέση του απολυμένου.

Ο Ν. Αβούρης είναι γνωστός για τη συνδικαλιστική του δράση στο χώρο της ψυχικής υγείας, ενώ από τις 29 Μαΐου 2010 είναι μέλος της Διοίκησης του Σωματείου ΣΕΨΑΕΚΟ.

Γι’ αυτή του τη δράση η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη και τη χρονική συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης των εργασιακών δικαιωμάτων, επιδιώκει να τον εξοντώσει ηθικά, συνδικαλιστικά, εργασιακά και οικονομικά.

Το Σωματείο Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο, διεκδικεί από την πρώτη στιγμή την άρση της απόλυσης του εργαζόμενου και μέλους του Δ.Σ, ενώ άμεσα δήλωσε την συμπαράστασή του το σωματείο των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Παράλληλα η Επιθεώρηση Εργασίας Πατρών που προσέφυγε ο Ν. Αβούρης, «τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του εργαζόμενου στην εταιρεία του».

Επειδή η απόλυση του Ν. Αβούρη είναι παράνομη, καταχρηστική και άκυρη και μοναδικό σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τον συγκεκριμένο εργαζόμενο αλλά και τους υπόλοιπους εργαζομένους εντός και εκτός της εταιρείας.

Επειδή οι εργοδότες δεν είναι υπεράνω της εργατικής νομοθεσίας.

Ερωτάται η  κα. Υπουργός

1. Προτίθεται να ελέγξει δια των αρμοδίων οργάνων το καθεστώς παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων και των κανόνων ασφαλείας της εταιρείας «ΙΡΙΣ»;

2. Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να συμμορφωθεί η εταιρεία «ΙΡΙΣ» με τις ισχύουσες διατάξεις του εργατικού δικαίου;

3. Θα ελέγξει την περίπτωση της απόλυσης της Ν. Αβούρη  παίρνοντας υπ’ όψη του, την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας Πατρών  και την συμπαράσταση που έχει εκδηλωθεί υπέρ του από τα παραπάνω αναφερόμενα σωματεία;

4. Τι μέτρα πρόκειται να πάρει για την άμεση αποκατάσταση και επαναπρόσληψη του Ν. Αβούρη, ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα να ζει και να εργάζεται αξιοπρεπώς;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα