Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες «γαλέρας» στη Diamant

Η Οργάνωση Θεσ/κης του «Ξ», μαζί με απολυμένες εργαζόμενες από την εταιρεία Diamant, συνεχίζουν την εκστρατεία ενάντια στις συνθήκες «γαλέρας» που επικρατούν στην συγκεκριμένη επιχείρηση (διαβάστε την πιο πρόσφατη ανακοίνωση μας για το ζήτημα εδώ:https://xekinima.org/arthra/view/article/ti-tha-ginei-me-to-katergo-tis-diamant/). Το «Ξ» επικοινώνησε με την βουλευτή Α’ Θεσ/κης του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου, ενημερώνοντας την σχετικά. Την Δευτέρα 23/3, η Δ. Χαραλαμπίδου, μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Λεουτσάκο και Γ. Στάθα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπ. Εργασίας κ’ Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το ζήτημα. Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο της ερώτησης.

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στην εταιρεία «DIAMANT Α.Ε.»

Η εταιρεία DIAMANT A.E. ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Βασικό αντικείμενο της εταιρείας είναι το λιανικό εμπόριο οικιακών συσκευών και προτάσεων ένδυσης. Είναι γνωστή από τις τηλεπωλήσεις «έξυπνων» προϊόντων, τα οποία πωλεί κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, στο καταναλωτικό κοινό.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι οι εργασιακές συνθήκες στην συγκεκριμένη εταιρία είναι απάνθρωπες και καταπατούν την εργατική νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι, ενώ υπογράφουν συμβάσεις εργασίας 8ωρης απασχόλησης, στην πραγματικότητα εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες χωρίς προειδοποίηση. Όταν τελειώνει η βάρδια τους λένε «πρέπει να καθίσεις άλλες 4 ώρες γιατί έχει δουλειά».

Αυτές οι υπερωρίες τους «ανταλλάσσονται» με ρεπό – όμως κι αυτό γίνεται όταν θέλει η εταιρία, χωρίς συνεννόηση με τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους με αυτή την κατάσταση. Τους τελευταίους μήνες όσοι  όσες εργαζόμενοι "τόλμησαν" να ζητήσουν τα αυτονόητα, δηλαδή να γνωρίζουν τα ωράρια που θα εργάζονται και να πάρουν τα ρεπό τους, απολύθηκαν. Οι απολύσεις αυτές έγιναν προφανώς για συνδικαλιστικούς λόγους και είναι πρόδηλα καταχρηστικές και παράνομες.

Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος και την κινητοποίηση πολιτικών οργανώσεων και κινημάτων, η εταιρία αναγκάστηκε να υποχωρήσει προσωρινά. Είχαν σταματήσει οι πολλές υπερωρίες, οι εργαζόμενοι ερωτούνταν για το αν θέλουν πραγματοποιήσουν υπερωριακή εργασία και το κλίμα τρομοκρατίας υποχώρησε.

Σήμερα πληροφορούμαστε  κατόπιν  καταγγελία εργαζόμενης, ότι η εταιρία έχει επιστρέψει στο παλιό καθεστώς: απλήρωτες υπερωρίες και πίεση στους εργαζόμενους να είναι αποδοτικοί μέχρι εξαντλήσεως.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν είναι το μόνο πρόβλημα: Στην εταιρεία έχουν ήδη επιβληθεί πολλά πρόστιμα από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για παραπλάνηση των πελατών της.

Το τελευταίο πρόστιμο αφορούσε «παράβαση διατάξεων περί ενημέρωσης των καταναλωτών» και «παραπλάνηση ως προς τα δικαιώματα του καταναλωτή».

Επειδή η συγκεκριμένη εταιρία εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους της και την ανεργία που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία.

Επειδή η καταγγελλόμενη λειτουργεί ανενόχλητη, προστατευόμενη από το πλαίσιο των μνημονιακών  αντεργατικών διατάξεων και την αποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή η κυβέρνησή έχει ως βασικό προγραμματικό στόχο την προστασία των εργαζομένων και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο για τον έλεγχο, μέσω των αρμοδίων οργάνων, των εργασιακών σχέσεων στην καταγγελλόμενη εταιρία, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή των όποιων ενδεχόμενων κυρώσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
 
Λεουτσάκος Στάθης
 
Σταθάς Ιωάννης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα