Εργοδότες επιδίδονται σε κανιβαλισμό σε εργασιακούς χώρους

Δεν επιτρέπονται άδειες και ρεπό, ούτε μετά από 10 χρόνια

Δεν παύουμε να ξαφνιαζόμαστε καθημερινά με αυτά που μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν σε εργασιακούς χώρους! Εργαζόμενη στην Πάτρα επιχείρησε να αυτοκτονήσει όταν απολύθηκε από κατάστημα στο οποίο εργαζόταν επί δέκα ολόκληρα χρόνια χωρίς ρεπό και άδειες, επειδή πήρε αναρρωτική άδεια 15 ημερών για να μην καταρρεύσει από την εξάντληση. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Πάτρας, η 50χρονη εργαζόμενη ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της με διάθεση να πέσει το κενό και η ζωή της σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς έγινε αντιληπτή από τις κόρες της που την εμπόδισαν. Στη συνέχεια ενημέρωσαν συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο. Η ζωή της εργαζόμενης γυναίκας είχε μετατραπεί σε κόλαση, καθώς επί δέκα ολόκληρα χρόνια απασχολούταν σε μεγάλη επιχείρηση τοπικών συμφερόντων, χωρίς να λαμβάνει άδειες και ρεπό! Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν την εργαζόμενη σε πλήρη εξάντληση, με τους γιατρούς να της συστήνουν κατεπείγουσα δεκαπενθήμερη άδεια για να αναρρώσει σωματικά και ψυχολογικά. Όταν όμως επέστρεψε στη δουλειά της, ο εργοδότης-παιδικός φίλος- της ανακοίνωσε την απόλυσή της! Την υπόθεση έχει αναλάβει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να μην επιτρέπουν με τεχνάσματα των εργοδοτών να χάνουν τα νόμιμα ρεπό και τις άδειες τους, ξεκαθαρίζοντας ότι απαγορεύονται οι απολύσεις κατά τη διάρκεια αναρρωτικών αδειών και αμέσως μετά την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία.

Μαζικές απολύσεις στο χώρο του φαρμάκου

Η MSD και η Angelini Pharma Hellas είναι δύο πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Τι κοινά έχουν; Πέρα από τα δισεκατομμύρια που βγάζουν στις πλάτες των ανθρώπων για ένα τόσο σημαντικό δημόσιο αγαθό όπως είναι η υγεία, προχώρησαν πρόσφατα και οι δύο σε μαζικές απολύσεις προσωπικού! Η ιταλική Angelini Pharma Hellas μειώνει το προσωπικό της κατά 60%(!) με τη μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου». Επί της ουσίας, πρόκειται για απολύσεις με επικάλυψη «εθελοντικής παραίτησης». Βλέπουμε για χιλιοστή φορά το ίδιο έργο με μια πολυεθνική εταιρεία να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της σαν βαρίδιο στην περαιτέρω κερδοφορία της. Η αμερικάνικη πολυεθνική MSD φαίνεται να προσανατολίζει την επέκταση των κερδών της στο κλείσιμο ορισμένων τμημάτων και το εκ νέου άνοιγμα τους σε άλλες χώρες, με πιο «ανταγωνιστικούς» όρους (π.χ. χαμηλότερη φορολογία, χαμηλότεροι μισθοί κλπ). Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους αφού η εταιρεία, με τη μέθοδο φυσικά, της «οικειοθελούς αποχώρησης», αναμένεται μέχρι τις 12 Δεκέμβρη να τους έχει στείλει στην ανεργία.

Nευραλγικοί τομείς, όπως του φαρμάκου, δε θα έπρεπε να βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών και των πολυεθνικών. Εκτός του ότι οι πολιτικές τους επηρεάζουν την υγεία μας, εκτός του ότι πληρώνουμε τα φάρμακα πανάκριβα για να βγάζουν υπερκέρδη οι ιδιοκτήτες τους, δε σέβονται ούτε το δικαίωμα στην εργασία!

Ρεβανσισμός και εκδικητικότητα 

Στα δικαστήρια σέρνονται συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από την Εύβοια, καθώς το 2013 είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη στην Αντιπεριφέρεια του νησιού. Η διαμαρτυρία γινόταν από τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, της ΣΕΛΜΑΝ, της ΝΕΟΣΕΤ, του Τσαούσογλου και των Τσιμέντων Χαλκίδας, οι οποίοι διεκδικούσαν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, ή διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Με ανακοίνωσή τους, κλαδικά σωματεία της περιοχής, καταδικάζουν το γεγονός ότι εργαζόμενοι σέρνονται στα δικαστήρια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έως σήμερα. Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή μιας ρεβανσιστικής και εκδικητικής δεξιάς κυβέρνησης, που σε συνεργασία με την «τυφλή» δικαιοσύνη θα προσπαθήσει να τιμωρήσει οποιονδήποτε αντιστέκεται και αγωνίζεται. Πρέπει να βρει απέναντί της το εργατικό κίνημα, τις οργανώσεις και τους αγώνες του! 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα