Array

Εργαζόμενοι Vodafone & Wind: λέμε όχι στη νέα εταιρεία, όχι στις ατομικές συμβάσεις και στην ανεργία!

Της  Ζακλίν Γκόρου
Μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone

Οι εταιρείες κολοσσοί Vodafone & Wind με τα τεράστια κέρδη και τις ιλλουστρασιόν διαφημίσεις προχωρούν σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους. Με ένα νέο σχέδιο το όποιο το παρουσιάζουν σαν «στρατηγική επένδυση» και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό είναι το λεγόμενο network sharing δηλ.η συνεγκατάσταση των κεραιοσυστημάτων των δύο εταιριών σε όλο το δίκτυο πλην των μεγάλων αστικών κέντρων. Στόχος του έργου, κατά την Διοίκηση, είναι η  μείωση του λειτουργικού κόστους (μισθώματα, γεννήτριες κλπ).

Στις ανακοινώσεις προς το κοινό και στις διαφημίσεις αυτό το παρουσιάζουν ως οφέλη για τους καταναλωτές, καλύτερες υπηρεσίες και τιμές, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, στήριξη των εργαζομένων και της κοινωνίας… Μάλιστα, έφτασαν μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό  Σαμαρά (τον επισκέφτηκαν το καλοκαίρι και ξανά πρόσφατα ο Colao, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone) που τους καλοδέχτηκε, για να ζητήσουν εγγυήσεις για τα σχέδιά τους αλλά και να στηρίξουν το… success story(!) της κυβέρνησης, μιλώντας πάλι για επενδύσεις, στήριξη της οικονομίας, κ.λπ.

Η «νέα» εταιρία

Στην πραγματικότητα, μ’ αυτή τη συνεργασία, οι Vodafone και Wind «τρέχουν» παράλληλα ένα άλλο σχέδιο. Φτιάχνουν μια τρίτη εταιρεία, μια δήθεν  «νέα» εταιρεία, όπου μεταφέρουν μεγάλο μέρος του τεχνικού προσωπικού και του τεχνικού έργου.

Αυτό δεν έχει σχέση με καμία ανάγκη υλοποίησης κανενός έργου. Στοχεύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο να διαλύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα Σωματεία στις δύο εταιρείες, φέρνοντας απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Πηγαίνοντας στη «νέα εταιρεία», εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς Συλλογική Σύμβαση, με ατομικές συμβάσεις, χωρίς Σωματείο να τους εκπροσωπεί και να του καλύπτει.

Επομένως, όλα όσα κατακτήθηκαν (αξιοπρεπείς μισθοί, επιδόματα γάμου, παιδιών, ειδικότητας, φροντίδας παιδιών κ.α.) στις Συλλογικές μας Συμβάσεις μέσα από τα Σωματεία, θα βρεθούν στον αέρα ή θα γίνουν αντικείμενο «ατομικής διαπραγμάτευσης» και θα καταργηθούν.

Θησαύριζαν για χρόνια, χτυπώντας δικαιώματα και κατακτήσεις

Οι Vodafone και Wind, για χρόνια θησαύρισαν, χτυπώντας συστηματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων:

  • Με τρομοκρατία στο χώρο δουλειάς. Πολλές φορές στοχοποίησαν συνάδελφους μας για τη συνδικαλιστική τους δράση, ενώ έσυραν τα Σωματεία μας στα δικαστήρια.
  • Για χρόνια δεν υπέγραφαν συλλογικές συμβάσεις, που τελικά κατακτήσαμε με επίμονους αγώνες και τώρα θέλουν να τις διαλύσουν.
  • Με 2000 απολύσεις. Πριν 3 χρόνια, η Wind είχε σχεδόν 2.000 εργαζόμενους, σήμερα έχει φτάσει λίγο πάνω από 1.000. Η Vodafone είχε 2800 πριν από πέντε χρόνια, σήμερα έχει μόλις 1.700.
  • Διαλύοντας τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, για να δουλεύουμε όλοι «ελαστικά»: μπλοκάκια, «νοικιασμένοι», συμβασιούχοι, μερικής απασχόλησης, υπεργολαβίες. Έτσι προσπαθούν να παρακάμπτουν τις Συλλογικές Συμβάσεις.
  • Με τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας. Π.χ. στην Εξυπηρέτηση Πελατών, όπου υπάρχουν οι χειρότερες συνθήκες, συνάδελφοί μας έχουν φτάσει να λιποθυμάνε ενώ κυνηγάνε τους άπιαστους «στόχους» που βάζει η Διοίκηση.

Κυνικοί και υποκριτές

Με τη «νέα» (δήθεν) εταιρεία θέλουν να εφαρμόσουν όλα αυτά στο πολλαπλάσιο. Η εργασιακή πραγματικότητα σε αυτές τις εταιρείες δεν έχει καμία σχέση με όσα προβάλλουν οι διοικήσεις και τα όργανα τους.

Να θυμίσουμε πως αναφερόμαστε στις ίδιες εταιρείες που γνώρισαν από το κράτος κάθε δυνατή διευκόλυνση για ν’ ανοίξει η αγορά της τηλεφωνίας πρώτα–πρώτα γι’ αυτές. Που απολάμβαναν για χρόνια το μεγαλύτερο τέλος τερματισμού κλήσεων στην Ευρώπη. Που έχουν επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Που απειλούν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, με πλειστηριασμούς κατοικίας ανυποψίαστους καταναλωτές (ανέργους κ.α.), για μερικούς ανεξόφλητους λογαριασμούς, που χρησιμοποιούν όλους τους αντεργατικούς νόμους ώστε να πληρώνουν όσο γίνεται φθηνότερα τους εργαζομένους τους,  Στις οποίες επανειλημμένα έχουν επιβληθεί πρόστιμα και εμπλέκονται σε σκάνδαλα (π.χ. υποκλοπές). Αυτοί είναι που «νοιάζονται» και «προσπαθούν» για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές!

Κινητοποιήσεις 13/9 και 18/9

Οι εργαζόμενοι λέμε όχι στην δημιουργία της νέας εταιρείας. Γι αυτό και προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις με στάση εργασίας την Παρασκευή 13/9 στην Wind & την Τετάρτη 18/9 στην Vodafone, σαν μια πρώτη απάντηση.

Στην Vodafone από την προηγούμενη της στάσης, στο κτίριο της Παλλήνης, όπου εργάζεται το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών που εμπλέκονται στα σχέδια μεταφοράς στη νέα εταιρία, άρχισαν να διαφαίνονται οι διαθέσεις των εργαζομένων να κινητοποιηθούν. Θορυβημένη η Διοίκηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να συγκρατήσει τα πράγματα.

Όταν έγινε φανερό ότι η απεργία στην Παλλήνη θα έχει καθολική συμμετοχή και η περιφρούρηση απόλυτη επιτυχία, προσπάθησαν να «περισώσουν» ότι μπορούσααν, δηλαδή να εμποδίσουν την συγκέντρωση των εργαζομένων και την πραγματοποίηση απεργιακής συγκέντρωσης έξω από το κτίριο την ώρα της Στάσης, όπως είχε σχεδιαστεί και εξαγγελθεί από το Σωματείο μας.

Γι αυτό το λόγο, την προηγούμενη μέρα τα στελέχη καλούσαν τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην θέση εργασίας τους μετά την λήξη της στάσης, στη 1:00 το μεσημέρι, ενώ κάποιοι προϊστάμενοι καλούσαν εργαζόμενους σε εξωτερικές δουλειές το πρωί της Τετάρτης για να σπάσουν με αυτό τον τρόπο την απεργία.

Το αποκορύφωμα ήταν το ξημέρωμα της Τετάρτης, όταν η ίδια η Διοίκηση χωρίς καμία προειδοποίηση κλείδωσε το κτίριο της Παλλήνης και απέκλεισε την είσοδο, εφαρμόζοντας το απαράδεκτο lock out (λοκ άουτ), μέτρο αντεκδίκησης της εργοδοσίας στις απεργίες, το οποίο απαγορεύεται από τον νόμο (Ν1264/82, άρθρο 22.2)

Οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι

Παρόλα αυτά, αρκετοί συνάδελφοι προσήλθαν από το πρωί στο κτίριο της Παλλήνης και συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Αξιόλογος ήταν ο αριθμός των συναδέλφων που δήλωσαν κανονικά την συμμετοχή τους στην Στάση Εργασίας στις σχετικές φόρμες, που σίγουρα, τουλάχιστον μεταξύ των τεχνικών, ξεπέρασε κάθε προηγούμενη φορά.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στις 2 εταιρείες – παρά τις δυσκολίες – είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ενωτικά και συντονισμένα τον αγώνα μας για την ματαίωση των σχεδίων των εργοδοσιών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα