Εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα – ανάγκη για πρωτοβουλίες από τα κάτω

Το Σάββατο 3 Μάρτη έγινε στην Αθήνα η γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Σ.Υ.Ε.Τ.Ε). Αν διαβάσει κανείς την επίσημη ανακοίνωση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. στις 5 Μάρτη(1) θα νομίσει ότι το Σάββατο στις 3 Μάρτη διεξήχθη μια πολύ μαζική και δυναμική Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.).

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Ο απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου ψηφίστηκε μόνο από 106 συναδέλφους ενώ καταψηφίστηκε από 78. Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μιλάμε για το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο της χώρας που αριθμεί πάνω από 9.200 μέλη. Ποια είναι, λοιπόν, ακριβώς η συντριπτική πλειοψηφία που στήριξε την πολιτική δράση του σωματείου, όπως επικαλείται η ηγεσία του;

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι η αδράνεια όλης της προηγούμενης περιόδου, η παθητικότητα έως ανοχή στις προκλήσεις της διοίκησης, η απουσία σχεδίου και προοπτικής στους τεράστιους αγώνες των τελευταίων ετών, η απονέκρωση όλων των διαδικασιών βάσης (Νομαρχιακά Παραρτήματα, Συνελεύσεις στους εργασιακούς χώρους, Επιτροπές καταστήματος, κα), που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνηση τον σύλλογο, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων στη ηγεσία του σωματείου. Αυτή η απαξίωση εκφράστηκε με το πλέον έντονο τρόπο, μέσω της πάρα πολύ μικρής συμμετοχής στη Γ.Σ..

Η αυτοδύναμη ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) με συνοδοιπόρο την ΔΑΚΕ, όντας δραματικά πίσω από τις ανάγκες της περιόδου που ζούμε, στάθηκαν παντελώς ανίκανες να κινητοποιήσουν την πλειοψηφία των συναδέλφων και δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να μιλάνε για υπερψήφιση της πολιτικής δράσης του συλλόγου.

Ευκαιρία για την αριστερά

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της Γ.Σ. ήταν το αποτέλεσμα  της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της εφορευτικής επιτροπής που θα διοργανώσει τις επικείμενες εκλογές στο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. από τις 2 έως τις 7 Απριλίου. Το γεγονός ότι οι αριστερές παρατάξεις ( ΔΑΣ και ΕΝΙΑΙΑ) συγκέντρωσαν το 26,5% των ψήφων(2) αποδεικνύει ότι η συνεργασία της Αριστεράς κάτω από ένα αγωνιστικό πολιτικό πλαίσιο είναι μονόδρομος αν θέλουμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στο σωματείο και αυτό να κινηθεί προς μία ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Το Ξεκίνημα

Ως Ξεκίνημα κάναμε παρέμβαση στη Γ.Σ. με την ακόλουθη προκήρυξη (https://xekinima.org/arthra/view/article/etisia-geniki-syneleysi-ergazomenon-ete-prokiryksi-t/) αλλά και με τοποθέτηση από το βήμα της Συνέλευσης που κινήθηκε πάνω στους εξής άξονες:

  • Η αδυναμία της ηγεσίας γεννάει την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες από τη βάση των εργαζομένων
  • Συντονισμός με τα λοιπά σωματεία της Εθνικής (Εθνοdata, Εθνική Ασφαλιστική), με τους υπόλοιπους- συλλόγους μέλη της ΟΤΟΕ αλλά και με άλλους κλάδους (Χαλυβουργοί, Ελευθεροτυπία, ΠΟΕ-ΟΤΑ, κτλ)
  • Σχέδιο για κλιμάκωση των αγώνων με στόχο τις απεργίες διαρκείας
  • Ενότητα της αριστεράς με βάση τα παραπάνω και κάτω από ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πλαίσιο

(1) http://www.syete.gr/Portals/0/anakoinoseis/2012/ANA952012.pdf

(2)

Ψηφοδέλτιο

Ψήφοι 

Έδρες 

Αναπλ. 

ΔΗΣΥΕ 

 243

43,8

2

1

Διαφάνεια-Ανανέωση-Ανασυγκρότηση

 94

16,9

1

 

ΔΑΣ

 93

16,8

1

 

ΔΑΚΕ 

 66

11,9

1

 

Ενιαία 

 54

 9,7

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα